Celal Bayar Üniversitesi'nde (CBÜ) konferans veren Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Batı medeniyetlerini eleştirerek, "Batı medeniyeti dünyanın en suçlu, en cürümlü medeniyetidir. Dünyaya bu kadar insan katleden, bu kadar katliamlara maruz bırakan ikinci bir medeniyet gelmedi. 'Keşke böyle bir medeniyet olmasaydı' dedirtecek bir medeniyet" dedi.
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Celal Bayar Üniversitesi'nde 'Türk Tarihinde Cumhuriyet Zamanı' konulu konferans verdi. CBÜ kampüsündeki Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Konferansta yaptığı konuşmada Batı medeniyetlerini eleştiren Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, "Batı medeniyeti dünyanın en suçlu, en cürümlü medeniyetidir. Dünyaya bu kadar insan katleden, bu kadar katliamlara maruz bırakan ikinci bir medeniyet gelmedi. 'Keşke böyle bir medeniyet olmasaydı' dedirtecek bir medeniyet. Müessir medeniyet kabul ediyoruz. Yeri geldiğinde kendi dışındaki insana bir böcek kadar değer vermeyen bir sanık medeniyettir" dedi.
'TÜRKİYE SURİYE'DEKİ SAVAŞA ÇEKİLMEK İSTENDİ'
Prof. Dr. Refik Turan, Türkiye'nin Suriye politikasını doğru bulduğunu belirterek, "Suriye çeşitli yönleriyle Türkiye'nin kendisine bağımlı addettiği bir ülke. Maalesef bir devletten söz etmek mümkün değil. Dünyanın savaş alanına dönüşmüş, büyük devletlerin orada güç gösterisi yaptığı bir alan haline gelmiş konumda. Burada üzücü olan nokta Suriye halkının içine düştüğü durumdur. Suriye, Türkiye için hayati bir konumdadır. Oradaki savaş hali devam ettiği sürece Türkiye ağır ameliyat tehdidinde olan bir ülke demektir. Türkiye orada bir savaşa çekilmek istendi. Bu büyük çapta bir tuzaktı. Türkiye o tuzak hallerine düşmedi. Öte yandan kendi hukukunu ve geleceğini korumak için çeşitli dış politika aksiyonları gerçekleştirdi. Olduğu kadarıyla Türkiye ayakta ve hayatta kaldı" dedi.
PKK'YI ERMENİ TERÖR ÖRGÜTLERİNE BENZETTİ
Türkiye'nin ideolojik çatışmayı atlatamadığını savunan Prof. Dr. Turan, "Bugün yaşadığımız PKK sorunu bir yönüyle ideolojik çatışmanın sonucudur. Normal bir terör örgütünün çok ötesindedir. Bir sosyal çatlak var. O çatlağın düzeltilmesi için sosyologların oturup bir plan hazırlaması gerekiyor. Ama PKK bu sosyal desteğe bağlı olarak hareket etmiyor, küresel sistem dahilinde pek çok ülkenin kendisine verdiği avantajlar doğrultusunda ayakta kalıyor. Dünyanın ne kadar büyük gücü varsa maalesef PKK'nın yanında doğrudan yer alabiliyor. PKK'nın bugün kullandığı çok etkili silahlar var. Bu silahların nereden geldiği, PKK'lıların kimler tarafından eğitildiğine bakıldığında bu husus açık bir şekilde ortaya çıkıyor. Tarihte bu örgütün benzerleri oldu. Ermenilerle bu hadise arasında benzerlikler var. Bugünkü PKK olayı ile zaman zaman 2015'teki Ermeni meselesi arasındaki bağlantılar var. PKK öyle bir noktaya geldi ki Türkiye Cumhuriyeti'nin devam ettiği bir dünyada PKK'nın devam etmesi düşünülemez" diye konuştu.
Soruları cevaplandıran Prof. Dr. Turan, başkanlık sistemiyle ilgili olarak, "Bugün dünyanın büyük devletleri deniyor. Büyük devletlerin önemli bir kısmı başkanlık ve yarı başkanlık ile yönetiliyor. Bu konuda esas husus kamuoyunun ikna edilmesidir. Kamuoyu ikna edilirse başkanlık olabilir. Cumhuriyet yoluna devam edecektir. Mesele kamuoyunun iknasıdır. Türkiye'nin başkanlık sistemine hazır olmadığı anlaşılıyor" dedi.
Konuşmaların ardından CBÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Çelebi, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan'a tablo ve çiçek hediye etti. - Manisa
Son Dakika › Güncel › Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan, Batı Medeniyetini Eleştirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?