Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Anadolu, Kafkasya, Orta Asya hatta Çin'in batısına kadar olan bölgenin gelecekte hem taşımacılık hem ticaret hem turizm bakımından çok daha önemli hale geleceğini ve çok daha fazla konuşulacağını belirterek, "Gelecek 10 yıllar coğrafyamızın da içinde bulunduğu bölgelerin yılı olacak" dedi.
Yıldırım, Türk Konseyi (Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi) Ulaştırma Bakanları Toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, konseyin, sahip olduğu potansiyelin harekete geçirilmesi için gerekli iş birliği koordinasyonunun sağlanması ve Türk Konseyi himayesinde yapılan çalışmaların tüm üye ülkelere sunulmasının önemli olduğunu söyledi.
Türk Konseyinin alt grupları olarak ele alınan çalışmaların konseye üye devletlerin ev sahipliğinde düzenli olarak devam ettiğini dile getiren Yıldırım, ilki Azerbaycan'da ikincisi Kazakistan'da gerçekleştirilen Ulaştırma Bakanları Toplantısının üçüncüsünün Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilmekte olduğunu aktardı.
Yıldırım, özellikle Orta Asya ve Kafkasya bölgelerinin tarihin her döneminde doğu ile batı arasındaki ticari, kültürel ve taşıma faaliyetlerinin önemli bir merkezi olduğunu kaydetti.
Bakan Yıldırım, "Uzakdoğu'dan Avrupa'ya kadar uzanan, yüz yıllar boyunca ticaret kervanlarının güzergahı olarak yerini almış İpek Yolunun orta koridorda geliştirilmesi için hem Anadolu'da hem de Kafkasya ve Orta Asya'da demiryolu ağlarının teşkil edilmesi, karayollarının entegrasyonu konusunda uzun süreden beri Türk Konseyine üye ülkeler başta olmak üzere bütün bölge ülkeleriyle çalışmalarımız yakından devam etmektedir" diye konuştu.
"10 yılda bölge ülkelerine 1,8 milyar dolarlık yardım"
Türkiye'nin son 10 yıl içerisinde resmi kalkınma yardımlarından 1,8 milyar dolarlık bölümünü bölge için kullandığına değinen Yıldırım, "Türkiye açısından bölge her bakımdan çok önemlidir ve bölgenin ulaşım altyapısının geliştirilmesi batı ile doğu arasındaki hareketlerin, gidiş gelişlerin, ticari faaliyetlerin orta koridorda yoğunlaşması herkesin menfaatine olacaktır" ifadelerini kullandı.
Yıldırım, dünyadaki ekonomik krizin de dikkate alındığında zenginlik merkezlerinde önemli değişmeler yaşandığını kaydederek, son 30-40 yılda batıda, Avrupa'da, okyanus ötesinde bulunan zenginlik merkezlerinin yavaş yavaş doğuya hareket ettiğinin görüldüğünü anlattı.
"Gelecek 10 yıllar bizim coğrafyamızın da içinde bulunduğu bölgelerin yılı olacak. Zenginlik noktaları süratle doğuya kaymaya devam ediyor" diyen Yıldırım, Türkiye'de son 14 yılda havacılıkta yaşanan değişim ve gelişmeye bakılınca bunun tahmin etmenin zor olmayacağını bildirdi.
Yıldırım, Türkiye'de 2003'te 2 milyon transit yolcu varken bu rakamın 25 milyona yükseldiğini belirterek, söz konusu rakamın sadece İstanbul Atatürk Havalimanına ait olduğunu söyledi.
Toplam yolcu sayısının 33 milyonda 200 milyona yaklaştığını anlatan Yıldırım, Orta Doğu, Afrika, Uzak Doğu'ya ve buralardan Avrupa'ya, okyanus ötesine olan transit yolculuğa bakıldığında ekonomik faaliyetlerin zenginlik alanlarının batıdan doğuya doğru hareket ettiğinin, başta Hindistan olmak üzere Uzak Doğu'nun atağa kalktığının görüldüğünü vurguladı.
"Ortak ulaşım projelerinde ortak çalışacağız"
Yıldırım, Anadolu, Kafkasya, Orta Asya ve hatta Çin'in batısına kadar olan bölgenin gelecekte hem taşımacılık hem ticaret hem turizm bakımından çok daha önemli hale geleceğini ve çok daha fazla konuşulacağını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları olarak görevimiz bu parlak geleceğe hazırlık yapmak. Ne hazırlığı yapacağız? Hazar geçişlerini geliştireceğiz. Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan arasında yaptığımız anlaşma çerçevesinde başladığımız Bakü-Tiflis- Kars Demiryolu Hattı Projesini tamamlayacağız. Bununla yetinmeyeceğiz. Akdağ ve Türkmenbaşı limanlarını bu güzergaha entegre edeceğiz. Devamında da gerek Kazakistan gerek Türkmenistan topraklarında ve ilerisinde Özbekistan, Kırgızistan topraklarının dahil olacağı bir ortak ulaşım altyapısını hem karayolu hem demiryolu olarak beraber çalışarak birlikte kafa yorarak bu işleri halletmeye çalışacağız."
Yıldırım, toplantıda tecrübelerin paylaşılacağını belirterek, bunun üzerine eksikliklerin görülerek eksik alanlara yönelme olacağını aktardı.
"Çin'den kalkan tren Üçüncü Köprüden geçerek Avrupa'ya gidecek"
Doğu-batı arasındaki tarihsel ticaret yolunun ve buna bağlı olarak bölgesel ve küresel rekabetlerin ve bu koridorların hangisinin ön plana çıkacağına karar verdiğini dile getiren Yıldırım, "biz orta koridor derken bazıları kuzey koridor bazıları güney koridoru veya güney-kuzey gibi hatları ön plana çıkartıyor. Fakat ben biraz farklı düşünüyorum. Bölge üzerindeki hiçbir koridor diğerinin rakibi değildir. Çünkü hedefleri, hitap ettikleri alanlar farklıdır" dedi.
Yıldırım, ellerinde güzergahlar varken yeni bir macera ve arayışa girmenin çok anlamlı olmadığını belirterek, şöyle devam etti:
"Çin'den kalkan bir tren Hazar'ı, Bakü-Tiflis-Kars'ı geçerek Anadolu topraklarına, orandan da Marmaray'dan Balkanlara ve Avrupa'nın batısına kadar kesintisiz gidebilecek. Bir kaç yıl sonra Yavuz Sultan Selim Köprüsünden geçecek, daha kısa sürede Avrupa demiryolu ağına entegre olabilecek. Çin Denizinin kıyısından kalkan bir trenin Avrupa'nın kuzeybatısına kadar çok değil 5-6 yıl içerisinde en fazla 15 günde ulaşmış olacak. Alternatifi deniz yolu. Deniz yolu bunun en az 2 katıdır. Kuzey koridordan veya Basra'ya gelip oradan tekrar Avrupa'ya yöneldiğinizde bunların da hem dur-kalkların daha fazla olması dolayısıyla bu güzergahların yarışma, rekabet etme şansları yok. Bunu başarmanın yolu çok iyi bir koordinasyondan geçiyor. Ülke geçişlerindeki sıkıntıların ortadan kaldırılmasından geçiyor. Hazar Denizi'ndeki geçişlerde altyapının güçlendirilmesinden geçiyor."
Yıldırım, taşımacılığın ticaret olarak görülmesinin devam etmesi halinde bölgede ticari faaliyetlerin gelişmesinin gecikeceğini ifade ederek, taşımacılığın ticaretin gelişmesinin bir aracı olduğunu söyledi.
Bakan Yıldırım, "Önce o aracı iyi çalışır hale getireceğiz. Onun üzerinden yapacağımız ticareti birkaç kat artırdığımız zaman taşımacılıktan elde edilenin kat kat üstünde kaynağa kendiliğinden sahip olacağız" dedi.
Malabaev: "Taşımacılıkta önemli çalışmalar yapılmalı"
Kırgızistan Ulaşım ve İletişim Bakanı Argınbek Malabayev, ülkesinin çevresindeki ülkelerle verimli iş birliği yaptığını belirterek, "İkili düzeyde biz her zaman benzer bölgesel ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi için gerekli teşkilatların kurulmasına hazırız. Taşımacılıkta önemli çalışmaların yapılması gerekmektedir" dedi.
Türk Konseyi kapsamındaki çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayan Malabayev, iş adamlarının menfaatlerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini söyledi.
Malabayev, iş adamları için gerekli ortamı geliştirmelerei gerektiğini kaydederek, "Ulaştırma olmadan ekonomi geliştirilemez. Bu yüzden destek verelim ki ulaştırmanın önünden bütün engeller kaldırılsın. Bu çalışmalara bir ivme katmalıyız" diye konuştu.
Taşımacılık alanında yapılması gereken çok işler olduğuna değinen Malabayev, ülkesinin ulaştırma alanında yaptığı çalışmalardan bahsetti.
Malabayev, " Issık Gölü'nde 6. Türk Konseyi toplantısı yapılacak ve burada göçebe oyunları düzenlenecektir. Biz bakanlık olarak her türlü hazırlığı yapılıyoruz. Yeni havaalanımız var misafirleirmizi ağırlamak için hazırlık yaptık" diyerek sözlerini noktaladı.
Toplantı sonunda önceki yıllarda Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan Ulaştırma Bakanlarının imzaladığı iş birliği anlaşmasına Kırgızistan Ulaşım ve İletişim Bakanı Argınbek Malabayev de imza attı.
Son Dakika › Güncel › Türk Konseyi Ulaştırma Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?