Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Kızılay'ın dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerinin, mağdurların yanında olduğunu söyledi:
Akar, Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol ile başlattıkları kök hücre bankası ve kemik iliği bankası oluşturma projesinin tamamlandığını, 12 merkezde hayata geçirildiğini belirtti. Akar, bundan sonra lösemi, lenfoma gibi hastaların ihtiyaç duyduğu kök hücrelerin Türkiye içinden temin edilebileceğini açıkladı. Hayırsever vatandaş Mürivvet Türkili tarafından bağışlanan arsa üzerine yapılan Kızılay Silifke Şubesi Mükerrem Toker Aşevi, Türk Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın da katıldığı törenle hizmete açıldı. Aşevinin açılış kurdelesi Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Hakan Sayılan, Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, Emniyet Müdürü Yüksel Biçer, Kızılay Silifke Şubesi Başkanı Mustafa Beceren tarafından kesildi. Açılıştan önce Kızılay'a destek olan ilçe protokolüne ve yardımda bulunan hayırseverlere Kızılay Silifke Şube Başkanı Mustafa Beceren tarafından hazırlanan plaket verildi.
Kızılay Genel Başkanı Akar, açılış töreni öncesinde yaptığı açıklamada, Türk Kızılay'ı olarak Türkiye'nin ihtiyacı olduğu ve mağdurların muhtaç olduğu her konuda yardımların devam ettiğini kaydetti.
Türk Kızılayının Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 80'ini güvenli ve düzenli donörlerden almış olduğu kanla karşılamakta olduğunu ifade eden Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kan meselesine gelmişken kanla paralel olarak Sağlık Bakanlığıyla beraber yaptığımız bir protokolle hayata geçirmeye gayret ettiğimiz kök hücre bankası meselesi veya kemik iliği bankası kurulmasıyla ilgili çalışmalarımız bitmiş vaziyette. Sağlık Bakanlığı ile protokolü yaptık. Artık bundan sonra lösemi gibi lenfoma gibi hastalıklarda mücadele etmek için kök hücrenin Türkiye içinden teminiyle ilgili bir proje başlattık. Bugün itibariyle 12 bölgedeki kan merkezimizde kök hücreyle ilgili arkadaşlarımız görevlendirildi. Sağlık Bakanlığı da kök hücre analizleri ve tahlilleriyle ilgili ihalelerini bitirdi. Her iki kurumda bu işe hazır vaziyette. Ağustos ayı itibariyle tahmin ediyorum ki kök hücre donörlerini tespit etmeye ve bu kök hücre bankasını oluşturmaya başlayacağız. Şöyle söyleyebilirim, burada iki taraf var bir taraf Kızılay, Kızılay kendisine gelen kan donörlerine sorgulama yapmak suretiyle kök hücre döneri olup olmayacaklarını soracak. Kök hücre donörü olmayı kabul edenlerden gereken bilgileri alıp kaydedecek. Bir tüpte kan almak suretiyle Sağlık Bakanlığımıza iletecek. Sağlık Bakanlığımız bunu laboratuarlarda tahlil ettirip bilgi bankasına kaydedecek. Bu bilgilerden bir kısmı Türk Kızılayı'nın surviverlerinde bir kısmı da Sağılık Bakanlığımızın surviverlerinde birikecek. Sağlık Bakanlığımızda bu bilgilerden elde edilen havuzu yönetecek, kendisine yapılan müracaatlarla eşleştirme yapacak, eşleştirme neticesinde pozitif netice çıkan eşleşmelerin sahiplerini, donörlerini davet edecek ve belli bir operasyonla bunların kemik iliklerinin naklini gerçekleştirmiş olacak. Bu suretle artık Türkiye'de kemik iliği yokluğundan ölüme mahkum olacak insanlar kalmayacak. Çok önemli bir hizmeti verecek olmanın Sağlık Bakanlığımızla devletimizle, milletimizle ortak bir proje vermenin heyecanını yaşamaktayız."
"TÜRKİYE'DE 250 BİN SURİYELİ KAMPLARIMIZDA BARINIYOR"
Türk Kızılayının dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerinin, mağdurların, kimseye ulaşamayanların yanında olduğunu vurgulayan Akar, şunları söyledi: "Kimin başı sıkışırsa, kim kimseye ulaşamazsa Türk Kızılayına başvurmaktadır. Bugün itibariyle 10 ülkede operasyon halindeyiz. Bu arada bizi en çok meşgul eden konulardan birisi Suriye sınırlarında yapmış olduğumuz operasyonlardır. Biliyorsunuz komşu Suriye'de 20 milyon insan yaşıyor. Bu 20 milyonun 10 milyonu yerinden edilmiş vaziyette. Bu 10 milyonun 3,5 milyonu yurt dışına kaçmış vaziyette. Türkiye gibi, Irak gibi, Lübnan gibi yerlerde yaşama savaşı veriyorlar. 750 bin kadarı Türkiye'de bulunmakta. Bunlardan 250 bin kadarı bizim kurmuş olduğumuz Afad'la beraber devletimizle beraber kurmuş olduğumuz Kızılay'ın barınma ve beslenmeden sorumlu olduğu çadır kentlerde, konteyner kentlerde barındırılıyor, her türlü ihtiyaçları gideriliyor. Bunların barınma, beslenme ihtiyaçlarını Kızılay, eğitim ihtiyaçlarını Eğitim Bakanlığımız, sağlık ihtiyaçlarını Sağlık Bakanlığımız karşılamaya devam ediyor."
Açılış törenine Silifke Kaymakamı Fatih Damatlar, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Hakan Sayılan, Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, Emniyet Müdürü Yüksel Biçer, Silifke eski Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, Silifke Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Savar ve vatandaşlar katıldı. - MERSİN
Son Dakika › Güncel › Türk Kızılayı Genel Başkanı Akar Silifke'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?