Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Sağlık Bakanlığı ile beraber hayata geçirilen Kök Hücre Bankası kurulmasıyla ilgili çalışmalarda sona gelindiğini belirterek, "Ağustos ayı itibariyle tahmin ediyorum ki Kök Hücre donörlerini tespit etmeye ve bu Kök Hücre Bankası'nı oluşturmaya başlayacağız" dedi.
Kızılay Genel Başkan Ahmet Lütfi Akar, Mersin'in Silifke İlçesi'nde hayırsever Mürivvet Türkili tarafından bağışlanan arsa üzerine yapılan Kızılay Silifke Şubesi Mükerrem Toker Aşevi açılışını gerçekleştirdi. Açılış törenine Kaymakam Fatih Damatlar, Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Hakan Sayılan, Cumhuriyet Başsavcısı Zeki Vatan, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Savar ve vatandaşlar katıldı. Kızılay'a destek olan ilçe protokolüne ve yardımda bulunan hayırseverlere plaketlerinin verildiği törende konuşan Türk Kızılayı Genel Başkanı Lütfi Akar, Türkiye'nin kan ihtiyacının yüzde 80'ini güvenli ve düzenli donörlerden almış olduğu kanlarla filen karşıladıklarını söyledi. Sağlık Bakanlığı ile yaptıkları bir protokolle hayata geçirmeyi planladıkları Kök Hücre Bankası çalışmalarında da sona gelindiğini belirten Akar şunları söyledi: "Artık bundan sonra Lösemi ve Lenfoma gibi hastalıklarda mücadele etmek için kök hücrenin Türkiye içinden teminiyle ilgili bir proje başlattık. Bugün itibariyle 12 bölgedeki kan merkezimizde kök hücreyle ilgili arkadaşlarımız görevlendirildi. Sağlık Bakanlığı'nda Kök Hücre analizleri ve tahlilleriyle ilgili ihalelerini bitirdi. Her iki kurum da bu işe hazır durumdadır. Ağustos ayı itibariyle tahmin ediyorum ki Kök Hücre donörlerini tespit etmeye ve bu Kök Hücre Bankası'nı oluşturmaya başlayacağız."
SİSTEM NASIL İŞLEYECEK?
Akar, konuşmasının devamında Kök Hücre Bankası sistemin işlevini ise şöyle anlattı: "Burada iki taraf var. Kızılay kendisine gelen kan donörlerine sorgulama yapmak suretiyle kök hücre donörü olup olmayacaklarını soracak. Kök hücre donörü olmayı kabul edenlerden gereken bilgileri alıp kaydedecek. Bir tüp de kan almak suretiyle Sağlık Bakanlığı'na iletecek. Bakanlık bunu laboratuvarlarda tahlil ettirip bilgi bankasına kaydedecek. Bu bilgilerden bir kısmı Türk Kızılay serverlarında bir kısmı da bakanlık serverlarında birikecek. Bakanlık bu bilgilerden elde edilen havuzu yönetecek. Kendisine yapılan müracaatlarla eşleştirme yapacak, eşleştirme sonunda pozitif netice çıkan eşleşmelerin sahiplerini, donörlerini davet edecek ve belli bir operasyonla bunların kemik iliklerinin naklini gerçekleştirmiş olacak. Bu suretle artık Türkiye'de kemik iliği yokluğundan ölüme mahküm olacak olan insanlar kalmayacak. Çok önemli bir hizmeti verecek olmanın Devletimize, milletimize ortak bir proje vermenin heyecanını yaşamaktayız."
10 ÜLKEDE OPERASYON HALİNDEYİZ
Türk Kızılayı'nın dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahiplerinin, mağdurların yanında yer aldığına vurgu yapan Akar, konuşmasını şöyle tamamladı: "Kimin başı sıkışırsa, kim kimseye ulaşamazsa Türk Kızılayı'na başvurmaktadır. Bugün itibariyle yaklaşık 10 ülkede operasyon halindeyiz. Bu arada bizi en çok meşgul eden konulardan birisi Suriye sınırlarında yapmış olduğumuz operasyonlardır. Biliyorsunuz komşu Suriye'de 20 milyon insan yaşıyor. Bu 20 milyonun 10 milyonu yerinden edilmiş durumdadır. Bu 10 milyonun 3,5 milyonu da yurt dışına kaçmış vaziyettedir. Türkiye gibi, Irak gibi, Lübnan gibi yerlerde yaşama savaşı veriyorlar. 750 bin kadarı da Türkiye'de bulunmaktadır. Bunlardan 250 bin kadarı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ile beraber kurmuş olduğumuz barınma ve beslenmeden sorumlu olduğu çadır kentlerde, konteynır kentlerde barındırılıyor. Her türlü ihtiyaçları gideriliyor. Bunların barınma, beslenme ihtiyaçlarını Kızılay, eğitim ihtiyaçlarını Milli Eğitim, sağlık ihtiyaçlarını ise Sağlık Bakanlığımız karşılamaya devam ediyor."
Son Dakika › Güncel › 'Ağustos'ta Kök Hücre Bankasını Oluşturacağız' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?