Türk-Japon Dostluk Gecesi - Son Dakika
Güncel

Türk-Japon Dostluk Gecesi

Türk-Japon Dostluk Gecesi

Türkiye Japonya diplomatik ilişkilerinin başlangıcının 90. yıl dönümü kapsamında düzenlenen gecede Japon koto sanatçısı Atsuko Suetomi ve kanun sanatçısı Göksel Baktagir birlikte sahne aldı.

22.10.2014 00:38

Türkiye- Japonya diplomatik ilişkilerinin başlangıcının 90. yıl dönümü kapsamında düzenlenen "Türk-Japon Dostluk Gecesi"nde, Japon koto sanatçısı Atsuko Suetomi ve kanun sanatçısı Göksel Baktagir konser verdi.

Türk Japon Vakfı ve Japonya Büyükelçiliği tarafından Japonya'nın İstanbul Başkonsolosluğu'nun katkılarıyla organize edilen gece, İş Sanat Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Yutaka Yokoi, İstanbul'da "Türk- Japon Dostluk Gecesi"ni düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını söyledi.

Türk Japon Vakfı'nın, gerçekleştirdiği etkinliklerle iki ülke dostluğunun merkezi haline geldiğini vurgulayan Yokoi, şunları kaydetti:

"Etkinliklerin İstanbul'a da taşınmasından çok mutluyum. Geçen yıl mayıs ayında Türkiye ve Japonya başbakanlarının tekrar görüşmesi, bakanların farklı zamanlarda bir araya gelmesi, iki ülke arasında bilimsel, kültürel ve diğer alanlardaki ilişkilerin derinliğini de geliştirmiştir. Bu yıl Türkiye-Japonya ilişkilerinin 90. yılı ancak Japonya ve Türkiye arasındaki ilişkiler Ertuğrul fırkateynine kadar uzanmaktadır. 125. yıl dolayısıyla birçok etkinlik yapılacak. 'Ertuğrul' isimli film çekilecek. Filmin çekimleri aralık ayında başlanacak. Japonya ve Türkiye arasında benzeri bulunmayan bir dostluk var."

Türkçe başladığı konuşmasını Japonca sürdüren Yokoi, davetlilerden hem Türk Japon Vakfı'na hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine destek vermelerini istedi.

"Japonya bizim gerçek dostumuzdur"

Konser öncesi AA muhabirine açıklama yapan Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Dr. Cafer Tayyar Sadıklar da Türkiye-Japonya ilişkisinde bugüne kadar hiçbir pürüz yaşanmadığına dikkati çekti. Bu ilişkilerin daha da ileriye taşınması gerektiğini belirten Sadıklar, "Japonya bizim gerçek dostumuzdur. Japonlar Türkiye'ye çok büyük altyapı ve üstyapı yatırımları getirdiler. Boğazı geçen köprüleri, Marmaray'ı Japonlar yaptı. Barajlar ve fabrikalar yaptılar. Şu anda da ilişkiler çok iyi durumda. Bu yıl 150 firma yatırım yapmak için geldi" ifadelerini kullandı.

Sadıklar, Türk Japon Vakfı'nın çalışmaları hakkında bilgi vererek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Vakıf 1992'de kuruldu. 1998'de kültür merkezinin açılışını yaptık. Ortaya, dünyada örneği olmayan bir kültür merkezi çıktı. 1996'dan bu yana 500 etkinlik yaptık. Konferanslar düzenledik, konserler verdik. Japonca dersleri veriyoruz. 100'e yakın öğrencimiz var. Kütüphanelerimiz var. Japonlara Türk kültürünü, Türklere de Japonların kültürünü anlatıyoruz. Türklere Japonca'yı öğretmeye çok önem veriyoruz. Yatırım için gelen firmalar kendi dillerini bilen elemanlar arıyor. Dil olmadan hiçbir şey olmuyor. Planlarımız arasında İstanbul'da bir şube açmak var. Bu merkezde Japonca'yı sistematik bir şekilde öğreteceğiz. Japonların Türk kültürüne merakları çok yoğun. Görevli gelen memurlar önce Türkçe öğreniyor."

Sadıklar, yakın bir zamanda Tuzla'da Türk-Japon teknoloji üniversitesinin de kurulacağını kaydetti.

Karadeniz müziği Japon müziğini anımsatıyor

Japon koto sanatçısı Atsuko Suetomi, bu özel gecede sahnede bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Koto sanatı hakkında bilgi veren Suetomi, bu sanatın geçmişinin 2 bin yıl öncesine dayandığını ifade etti. Kotonun geleneksel bir çalgı olduğunu anlatan Suetomi, "Kanuna benziyor şekil olarak ancak koto biraz daha zahmetli. Eserine göre akort yapmak lazım. Havadan çok etkileniyor. Bazı sesleri kanuna çok yakın ama bazı sesler de çok uzak" dedi.

Suetomi, Türk ve Japon müziğinin birbirine yakın olduğunu, özellikle Karadeniz müziğindeki tınıların kendisine ülkesinin müziğini anımsattığını dile getirdi.

" Yapısal olarak kanun ve koto enstrümanları birbirine benziyor"

Kanun sanatçısı Göksel Baktagir de Türk-Japon dostluğunun 90. yıl dönümünde sahneye çıkmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Baktagir, "Çok özel bir konser olacak. Dolayısıyla her iki ülkenin güzel değerlerine, iki enstrüman yolculuğunda renk katacak. Ayrı bir mutluluk duyuyorum. Yapısal olarak kanun ve koto enstrümanları birbirine benziyor. Batı müziğinde yer almayan çeyrek seslerin olduğu bir müziğimiz var. Japon müziğinde de bu aralık içinde seyreden, uzlaştığımız çok güzel bölümler var. Türkler, Orta Asya'dan göç ettiği için genlerimize işlemiş aralıkların hatırlatıcı nostaljisini yaşamış oluyoruz. Bu projede de bir yeri Japon, bir yeri Türk müziğine bakan kısmını aynı potada birleştirmeye çalıştık. Bu konser için 'Akasya' isimli bir beste yaptık. Projenin devamını Japonya'da da getirmeyi umuyoruz" ifadelerini kullandı.

Gecenin sunuculuğu yapan Ayumi Takano da etkinliğin Türk- Japon dostluğu açısından önemine vurgu yaptı. "Bizim dostluğumuz 90 değil 125 sene öncesine dayanıyor" diyen Takano, "Türkiye'de uzun süredir yaşayan bir Japon olarak bu gece sunuculuk yapmak benim için büyük bir mutluluk" dedi.

Takano, Japon kültürü ve yemekleri hakkında yazdığı kitabın büyük ilgi gördüğünü ve bazı Türk okuyucuların, kitabında tarifini verdiği yemekleri yaparak kendisiyle sosyal medya üzerinden paylaştığını aktardı.

Konuşmaların ardından Baktagir ve Suetomi birlikte sahne aldı. Ardından piyano sanatçısı Gülsin Onay konser verdi.

Geceye, aralarında CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda davetli katıldı. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk-Japon Dostluk Gecesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement