Türk işadamı Engin Yakut'un satın aldığı yeni cip, seyir halindeyken şanzımandan kopan vidalar nedeniyle kullanılamaz hale geldi. Kaza tehlikesi atlatan işadamı, İngiliz otomotiv devi Land Rover'a karşı hukuk mücadelesi başlattı. Yakut, ayıplı ve kusurlu araçların geri çağrılması için İngiliz üreticiye geri toplatma davası açtı.
İşadamı Engin Yakut, yeni aldığı cipi ile seyir halindeyken kaza tehlikesi atlattı. Şanzımandan kopan vidalar nedeniyle aracı henüz 450 kilometredeyken pert olan Yakut, İngiliz otomobil devine karşı hukuk mücadelesi başlattı. Aynı zamanda avukat olan Yakut, 6 aynı model otomobilde de benzer fabrika hataları olduğu belgeleyerek İngiliz otomotiv devine dava açtı.
Galeriler tarafından özel ithal edilen Range Rover 4.4 Business model sıfır km Jeep satın aldığını söyleyen işadamı Yakut, "Arabayı aldıktan iki gün sonra 70 km hızla giderken birden vidalar koptu, motordan kıvılcımlar çıktı, yağ boşaltmaya başladı. Ciddi kaza tehlikesi atlattım. Daha sonra aracı Land Rover'ın yetkili servisine çektik. Araba ile ilgili tespit davası açtık. Hem mahkemeler hem de ekspertiz raporu bu arabaların hatalı üretim olduğuna hükmetti. Biz piyasada da aynı model araçlarda benzer arızalar olduğu duyunca bunlarla irtibata geçtik. Avukatımla birlikte bunların da vekaletini aldık. Yıldız ve İTÜ'de görevli 13 profesör ve doçent imzalı raporlar geldi mahkemeye. Hepsi bu arabaların hatalı üretildiğine hükmetti. Biz de bunun üzerine bu araçlar trafikte oldukları için bütün insanlar için ciddi bir kaza tehlikesi, ölüm riski oluşturduğu için tüketici mahkemesinde bu araçların toplatılması için iki ayrı 'geri çağırma' davası açtık" dedi.
İngiliz Land Rover şirketine, Almanya'dan ihtar yollayarak zararlarının karşılanmasını isteyen ancak herhangi bir cevap alamayan Yakut, "İngiltere'den de avukatımla iki ayrı uzlaşı davetiyesi çektik. Bunlara da gelmedi. Biz de açtığımız davayla bu araçların 'karayolu uygunluk belgesi' iptalini istedik" diye konuştu.
TÜRKİYE İTHALATI DA DURDURULMALI
Araçların ithalatının da durdurulması gerektiğini savunan Yakut, " Belçika'daki Avrupa Tüketiciler Birliği'ne de başvuruda bulunduk. Şu anda TSE'den Gümrük Bakanlığı'ndan da davaya müdahil olmalarını bekliyoruz. Hakikaten bu araçlar Türk tüketicileri için kim kullanıyorsa hayati risk altında. Biz de haklarımızı arıyoruz" ifadelerini kullandı.
Borusan Otomotiv'den yapılan açıklamada, "Söz konusu araç Borusan Otomotiv grubu tarafından ithal edilmiş olmadığı gibi Borusan Otomotiv yetkili satıcıları aracılığı ile de satılmamıştır. Söz konusu araç üçüncü bir şahıs tarafından ithal edilmiş ve bu şekilde grup ve yetkili satıcı ağımız dışında bağımsız olarak satışa arz edilmiştir.
Borusan Otomotiv, başka aracılar tarafından ithal edilmiş Land Rover marka araçlara garanti kapsamında hizmet vermemektedir. Bir başka deyişle, gerek mülga 4077 sayılı kanunun 13 üncü gerekse 6502 sayılı yeni Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'unn 56 ıncı maddeleri gereğince, garanti verme ve sağlama zorunluluğu, spesifik olarak ilgili aracın ithalatını yapan firmaya ait bulunmaktadır. Bu şekilde başka aracılar tarafından ithal edilen araçlara ilişkin satış sonrası hizmetler Borusan Otomotiv yetkili servislerinde ücreti karşılığı yapılmaktadır.
Somut olay yönünden, İngiltere Birleşik Krallığında yerleşik olan üretici firma aleyhine açıldığı iddia edilen dava ve anılan davanın aşama, durum ve içeriği hususlarında firmamızın herhangi bir bilgisi bulunmamaktadır.
Bu bağlamda haberlere konu araçtaki ile aynı arıza şikayetiyle yetkili servislerimize gelen aynı marka ve tipte başka bir araç bulunmadığını özellikle belirtmek isteriz" denildi. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Türk İşadamı, İngiliz Otomotiv Devine 'Geri Toplatma' Davası Açtı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?