Anadolu'nun sosyal ve kültürel açıdan en zengin kentlerinden Eskişehir; 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi. Ana amacı; Türk dili konuşulan ülkeler arasındaki ilişkileri geliştirmek, ortak Türk kültürünü korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak olan proje kapsamında Eskişehir, 2013 yılı boyunca 'Göç' ana temasıyla yapılacak ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) programı, Eskişehir Valisi ve TDKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kadir Koçdemir'in ve Ajans Yönetim Kurulu Üyelerinin katıldığı bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda, 'Göç' ana teması altında, görkemli bir etkinlikle resmi açılışı gerçekleştirilecek olan Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programı; tanıtım, etkinlikler ve kalıcı eserler olmak üzere üç ana başlık altında sürdürülecek. 2012 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olan Astana'dan Kültür Başkenti ünvanını alan ve 2014 yılında bu ünvanı Tataristan'ın başkenti Kazan'a devredecek olan Eskişehir, 2013 yılı boyunca UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti sıfatına da sahip...
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programı kapsamındaki ilk etkinlik ise Nevruz'da yapılacak. 21 Mart 2013 tarihinde Türksoy ülkelerinden ve Balkanlar'dan 240 sanatçının katılacağı; Afyonkarahisar, Bilecik ve Kütahya'dan halk oyunu ekiplerinin gösterileri ile zenginleştirilecek bu kutlama ile Nevruz, ilk defa Ankara dışında bir şehirde kutlanacak olması sebebiyle de önem taşıyor.
Kalıcı eserler öncelikli
Eskişehir'i, Türkiye'de olduğu kadar dünyada da kültür ve sanat etkinliklerinin merkezi yapacak olan 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programı tanıtım toplantısında konuşan Eskişehir Valisi ve Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kadir Koçdemir, program ile ilgili olarak şunları söyledi: "Öncelikle, Eskişehir olarak 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti gibi önemli bir ünvana sahip olmaktan ve bir yıl boyunca gerçekleştireceğimiz çalışmalar ile Türk Dünyası'nın tüm ilgisini ülkemize ve şehrimize çekecek olmaktan dolayı gururlu ve mutlu olduğumuz belirtmek isterim. Eskişehir; kültürel mirası zengin ve yüzyıllar boyunca Türk medeniyetlerinin önemli merkezi haline gelmiş bir şehir. Bu mirasımızı tüm dünyaya duyurmak, değerlerimizi canlı tutmak ve bir sonraki nesillere de aktarmak ise en büyük isteğimiz. Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programı da, bu isteğimize en büyük katkıyı sağlayacak projelerimizden biri. Normal şartlarda 8 ila 10 yıl arası bir süreci kapsayacak restorasyon, onarım, kurtarma ve yeni fonksiyon verme gibi kalıcı eserlere yönelik çalışmaları 2013 yılı içerisinde tamamlayarak kalıcı eserlerin gelecek nesillere kalmasına aracılık edeceğiz"
Eskişehir'in yıllar sonra da, 2013 yılında Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu hatırlatacak, kültür ve sanat altyapısına katkıda bulunacak yeni eserler kazandıracaklarını vurgulayan Koçdemir "Bunun yanı sıra bu program, şehrimizin ekonomisinin canlanmasını da sağlayacak. Bu sene düzenlenecek etkinlikler kapsamında kentimizi pekçok yerli ve yabancı misafir ziyaret edecek. 2013, Eskişehir için kültürel ve ekonomik açıdan çok zengin bir yıl olacak" diye konuştu. Eskişehir'in 2013 UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Başkenti olmasına da değinen Koçdemir, bu kapsamda da Birleşmiş Milletler'e Nasreddin Hoca ve Köroğlu ile ilgili projeler sunacaklarını ifade etti.
Kültürler beşiği Eskişehir...
Eskişehir'in yüzyıllar boyunca bir çok yerden göç aldığını, farklı kültürleri bünyesine dahil ettiğini fakat bunu yaparken de intibak kabiliyeti sayesinde öz kültürünü her daim koruduğunu ve farklı kültürleri kendi potasında eriterek ortaya mükemmel bir sentez çıkardığını ifade eden Koçdemir, Eskişehir'in farklı köklerden göç almış olsa da, "Eskişehirli Olma" duygusunu yaşatabilen bir şehir olduğunu sözlerine ekledi ve etkinliklerin ana temasının da bu sebeple 'Göç' olarak belirlendiğini söyledi. Eskişehir'in sahip olduğu kültürel mirası tüm dünyaya duyurmak, değerleri canlı tutmak ve bir sonraki nesillere aktarmak anlamında Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti projesinin çok değerli bir fırsat olduğunu belirten Eskişehir Valisi Dr. Kadir Koçdemir, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek Türk kültür mirasının, coğrafyasının, şehrin mirasının içselleştirileceğinin ve o mirasa katkıda bulunulacağının, 2013 yılı sona erdiğinde, hafızalarda yer eden etkinliklerin gerçekleştirilmiş olacağını söyledi.
Eskişehirliler de programa katkı sağlıyor
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti programının, Eskişehir halkının gönüllü katılımına olanak sağlayan çalışmaları da bulunuyor. Gönüllük programı kapsamında Eskişehir halkı; Konaklama Gönüllüsü, Görevli Rehber Gönüllüsü ve Fikir Gönüllüsü olabiliyor, böylece Eskişehir'in ve Türkiye'nin zengin kültürünün tanıtılmasına katkıda bulunuyor.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti için oluşturulan www.eskisehir2013.org.tr adresinde de, program ile ilgili detaylı bilgiler yer alıyor.
Son Dakika › Güncel › Türk Dünyası'nın Gözü 2013 Yılı Boyunca Eskişehir'de - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?