Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu

Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu" nun açılışı ESOGÜ Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

04.11.2013 13:37

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen "Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu" nun açılışı ESOGÜ Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında, Vali Güngör Azim Tuna'nın yanı sıra; ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Yapıcı, İl Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, Odunpazarı Kaymakamı A. Selim Parlar, ulusal ve uluslararası katılımcılar ve davetliler hazır bulundu.

Programda bir konuşma yapan ve kültürel değerlere sahip çıkılmasının önemine vurdu yapan Vali Tuna, konuşmasına gönül dostu Yunus Emre'nin verdiği evrensel mesajlarla devam etti. Tuna "O, halini arz etmek için her şeyden önce irfan ehli insanları istemiştir. Zira ilim, bilgi; satıhta kalırsa, hazmedilmezse ve "hal"e dökülmezse değerlerimiz ancak sözde, yani "lisan-ı kal" olarak kalır. Malumu aliniz irfan ehli ecdadımız; değerlerimizi "lisan-ı hal" ile yani iyilikleri, güzellikleri yaşayarak anlatmıştır. Zira kültürel, manevi değerlerimiz her şeyden önce bir "hal" ilmini gerektirir. Bu ilim; bir terbiye sistemi olarak merhale merhale yaşanır; her aşamasında deruni kabullere, hedeflenen belirli tutum ve davranışlara ulaşılır. Tabi "hal"i anlatmak zordur. O yüzden onu yaşamak ve o şekilde "rol model" olmak en iyisidir. Kuzeyden güneye, doğudan batıya; dünyada geniş bir hayat coğrafyasına sahip Türk dünyasının ortak kültür mirasını ilim ve irfanlarınızla geleceğe taşımak için Yunus Emre'nin aşk yoluna başladığı bu topraklarda bizimle gönül birliği etmenizden dolayı büyük memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim. Sizler sayesinde değerlerimiz nesilden nesile "kal" aşamasından "hal" aşamasına geçecektir. Bu vesileyle Yaradan'dan ötürü bütün insanlığı kucaklayan sevgi ve hoşgörü anlayışımız; aynı zamanda dünya barışına ve insan haklarına da hizmet edecektir, inancındayız" dedi.

Türk Dünyası Kültür Başkenti maskotu Nasrettin Hoca'dan da övgü ile bahseden Vali Tuna, "Tebessüm sadakasını bütün insanlığa -ayırıp kayırmadan- dağıtan Nasreddin Hoca daha 13. yy.da meşhur bir fıkrasında "dünyanın merkezi burası" dediği ilimizin değerine ve önemine değinmiştir. Mizahi olarak yorumlanan bu sözün; eğitimci kimliğiyle öğretmiş, hukukçu kimliğiyle adalet dağıtmış, din adamı kimliği ile iyiliği emredip kötülükten sakındırmış bir bilgeye ait olduğu unutulmamalıdır. Türk Dünyası Kültür Başkenti'mizinmaskotu olan Hoca'mızın değerler eğitimine içerik ve yöntem sunan fıkralarının layıkıyla anlaşılması, onu sadece bir güldürü ustası gibi gören dar bir bakış açısına da farklı boyutlar getirecektir. Bu yoldaki çalışmaların artırılması ve yaygınlaştırılması Türk dünyasının her bölgesinde milli bir kahraman olarak tanınıp sevilen, fıkralarında milletin vicdanı ve sözcüsü olan Nasreddin Hoca'ya, her şeyden önce bir vefa ve minnet borcumuzdur. Yine kültürel değerlerimiz içinde kendileri de birer değer olan şahsiyetlerin geniş kitlelerce bilinmesi onları "rol model" olarak sunan çalışmalarla mümkündür" diye konuştu.

"Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu"nun Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde yapılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Prof. Dr. Hasan Gönen, açılışta yaptığı konuşmasında, "Üretilen yeni bilgileri değerlendirerek, analiz ve sentez yaparak bir kanaate ulaşmalıyız. Ulaşılan bu kanaate biz değer diyoruz. Türk dünyasının değerleri, kanaatleri elbette bütün dünyayı ve bütün dünya milletlerini kuşatacak kıymette ve zenginlikte olduğunu açıklamak istiyorum. Bir milleti var eden ve onu sonsuza kadar yaşatacak olan elbette değerlerdir. Değerlerini kaybeden milletler elbette milli kimliklerini de kaybetmiş olacaklardır" dedi.

Sempozyuma açılış konuşmacısı olarak katılan emekli tarih profesörü Prof. Dr. Tuncay Baykara ise, Türkoloji çalışmaları hakkında bilgi verdi. Baykara," Türkleri daha iyi tanımak için, Türkiye Türkçesini iyi öğrenmek lazım" dedi.

Daha sonra, programın organizatörü Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır, sempozyum hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Ulusal ve uluslararası 110 bilim insanının konuşmacı olarak katılacağı sempozyum, 8 Kasım 2013 tarihine kadar Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nde devam edecek. - ESKİŞEHİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Türk Dünyası Kültürel Değerleri Uluslararası Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement