Türk çelik sektörü en önemli sorunları arasında yer alan antidamping ve koruma önlemi soruşturmalarının birini daha başarı ile geride bıraktı. Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Munir Fahri Abdelnur, Türkiye'den ithal edilen inşaat demiri ve filmaşine yönelik antidamping soruşturmasında Türk çelik ürünlerini aklayan kararı 21 Kasım 2013'de imzaladı. Böylece, 2013 yılı başından beri en büyük kaybın yaşandığı Mısır'ın kapıları Türk çelik sektörüne yeniden açıldı.
Türk çelik sektörünün Mısır'a ihracatı yeniden yükseliş ivmesi kazanacak. Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı tarafından Türk demir çelik ürünlerinden filmaşin ve inşaat demiri ithalatına karşın 28 Kasım 2012 tarihinde altı ay süre ile yüzde 6,8 oranında geçici koruma önlemi vergisi konularak soruşturma başlatılmıştı. Ekonomi Bakanlığı ve Çelik İhracatçıları Birliği'nin yoğun çabaları sonucu söz konusu vergi altı ay sonunda kaldırıldı ancak ithal çeliğin yerli üreticilere zarar verdiği gerekçesi ile başlatılan soruşturma devam etti. Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanı Munir Fahri Abdelnur soruşturmada son noktayı Türk çeliğini aklayan kararı imzalayarak koydu.
2012 yılında Türkiye'nin Mısır'a yaptığı çelik ihracatının, miktarda 454 bin ton ve değerde 288 milyon dolarlık kısmını inşaat demiri oluşturdu. Mısır'ın 2012 yılında dünyadan yaptığı toplam 525 bin tonluk inşaat demiri ithalatının yüzde 86'sı Türkiye'den karşılandı. 2013'ün 10 ayında Mısır'a inşaat demiri ihracatımız, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 82 oranında azalarak 438 bin tondan 79 bin tona geriledi.
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, "Mısır Sanayi ve Dış Ticaret Bakanı Munir Fahri Abdelnur'un soruşturmanın bitirilmesine yönelik kararı imzalaması sektörümüz için oldukça önemli ve sevindirici bir karar oldu. Böylece Türk çelik üreticilerinin damping yapmadıkları ve ticari rekabeti etik kurallar içinde gerçekleştirdikleri bir kez daha kanıtlandı" dedi.
Ekinci sözlerine; "Mısırlı üreticilerin Türk çelik üreticilerine göre büyük maliyet avantajı olmasına rağmen ciddi bir verimlilik sorunları var. Ancak verimlilik sorunu yapay olarak oluşturulan koruma duvarları ile çözülemez. Bu karar ile Mısırlı sanayiciler uluslararası rekabete açılacak ve kendi ayakları üzerinde durma başarısını gösterecektir. Bize göre, bu karar en çok Mısırlı sanayicilere faydalı olacaktır"diyerek devam etti.
Rekabetin serbestleşmesi ile Mısır'da inşaat maliyetlerinin de düşeceğine dikkat çeken Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci "Bu kararla, Mısır ve Türkiye arasındaki serbest ticaret anlaşması ruhuna zarar verebilecek bir uygulama da ortadan kalkmış oldu" diyerek sözlerini bitirdi.
Son Dakika › Güncel › Türk Çeliği Haksız Mısır Soruşturmasından Aklanarak Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?