Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'İşiten Türkiye' ve 'İşiten Antalya' projesi kapsamında otellerde çalışan personele işaret dili eğitimi verecek.
Turist sayısını 2023 yılında 50 milyona, turizm gelirlerini 50 milyar dolara çıkarmaya hedefleyen Türkiye, işitme engelliler için çok önemli bir proje başlatıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde sürdürülecek projeyle ülkemizde 3 milyona yakın, dünyada ise 600 milyon kişinin işitme engelli olduğu gerçeğinden hareket edilerek, turizmde yeni bir anlayışın ilgi görmesi sağlanacak. 'İşiten Türkiye' ve 'İşiten Antalya' projesi kapsamında Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı'nın başkanlığında yapılan ilk toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu üyesi Gülçin Güner, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu üyesi Ercan Mutlu, Antalya Esnaf Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok, Dünya İşitme Engelli Turizm Derneği Başkanı Sami Demiray ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Orhan Özçatalbaş katıldı.
"HEDEFİMİZ TURİZMİ ÇEŞİTLENDİRMEK"
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, "Türk turizmi son 13 yılda basamakları hızla yukarıya çıkan bir yapıya sahip ve bu ivme hükümetimizin ortaya koyduğu irade ve bakanlıklar arası yapılan koordineli çalışmanın ve sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmalar ile mümkün oldu. Dünyada 1 milyar insanın oluşturduğu turizm potansiyelini ülkemiz adına çeşitlendirmek ve daha fazla her kesime hitap etmesini sağlamak işitme engelli kişilerin engelleri kaldırarak turizm potansiyeline kazandırılması çok önemli bir çalışma olacaktır. Bu çalışmanın turizmin lokomotifi olan ve ilkleri başaran Antalya'dan başlamış olması da bizim için çok önemli. 'İşiten Türkiye' ve 'İşiten Antalya' projesinin gerçekleşmesi Türkiye'nin 2023 hedeflerinde 50 milyon misafir, 50 milyar dolar gelir hedefine ulaşmada çok önemli bir adım" dedi.
"HEDEFİMİZ DÜNYADAKİ 600 MİLYON İŞİTME ENGELLİNİN DİKKATİNİ ÜZERİMİZE ÇEKMEK"
Dünya İşitme Engelli Turizm Derneği Başkanı Sami Demiray ise turizmin çeşitlenmesini ve var olan potansiyeli doğru kullanmak istediklerini söyledi. Avrupa'dan gelen turistlerin kendi ülkelerinde alıştıkları hayat tarzına Türkiye'de de devam etmesinin önemli olduğunu belirten Demiray, "bunun olumlu olması halinde ülkemiz işitme engelli turistler içinde cazibe merkezi olacak. Hedefimiz dünyadaki 600 milyon işitme engelli turistin dikkatlerini üzerimize çekmek. Aileleriyle birlikte 2 milyar insanın dikkatini çekilmesi ve bu pastadan alacağımız pay ülkemiz için çok önemli katkılar olacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
PROJENİN UYGULANMA ŞEKLİ
Toplantıda alınan kararlar doğrultusunda, turizm sektöründe oluşturulacak alanlarda çalışanlar için işaret dili eğitimi verilecek. Gazipaşa'dan Kaş'a kadar işletmeler belirlenecek. Burada çalışan personele işaret dili eğitimi verilecek. İşaret dili elemanı çalıştıran bu işletmeler turistlerin bilgisine sunulacak. İşletmeler tanıtımlarında işaret dili bilen eleman çalıştırdıklarını kataloglarında belirtecekler. İşitme engelliler bu işletmelerdeki personelle doğrudan temasa geçebilmesi sağlanacak. İşaret dilini öğrenen personel kamuda yabancı dil bilen personel statüsünde kabul görecek. Eğitim sadece personelle sınırlı kalmayacak. Tur operatörlerinin, otel yöneticilerinin eğitilmesi de sağlanacak.
EXPO 2016'YA YETİŞECEK.
Projenin takviminde 2015 ve 2016 yılında yapılacaklar anlatıldı. Daha fazla işitme engelliye ulaşabilmek için tanıtım çalışmalarına ağırlık verilecek. Kültür, turizm ve sportif alanlarda yapılacak etkinliklerde projeyi tanıtılacak. İlk etapta 2016 Nisan ayında başlayacak Expo'da işitme engellilerin bilgilendirilmesi için çalışma yapılacak. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › Turizm Çalışanları İşaret Dili Eğitimi Alacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?