-büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı TBMM'ye sunuldu; ancak özellikle yeni ilçeler kurulması konusu, pek çok kesimi memnun etmedi.
Yasa tasarısına göre, Aydın'da Efeler, Balıkesir'de Karesi, 6 Eylül ve Altınoluk, Denizli'de Merkezefendi ve Pamukkale, Manisa'da Şehzade, Yunusemre ve Muğla'da Menteşe, Seydikemer ilçeleri kurulacak. Buna bağlı olarak çok sayıda belde ise mahalle olacak. Özellikle Muğla'da turizmin beşiği olarak kabul edilen Turgutreis, İçmeler, Göcek, Ölüdeniz gibi önemli belde belediyelerinin kapatılacak olması, tepkileri artırıyor.
DENİZLİ MERKEZ İKİ BÜYÜK İLÇEYE BÖLÜNÜYOR
Denizli'nin 28 yıldır istediği ancak bir türlü gerçekleşmeyen büyükşehir hayali sonunda gerçek oluyor. Büyükşehir olacak 13 il arasında yer alan Denizli'de tasarının Meclis'ten geçmesiyle 68 belde belediyesi kapanacak ve bu beldeler mahalleye dönüşecek. Tasarıyla Denizli Belediyesi, Büyükşehir olacak ve yetki alanı genişleyerek tüm il sınırlarını kapsayacak. Akköy İlçesi'nin sınırları genişletilecek, kent merkezinin bir bölümü dahil edilerek Pamukkale ilçesi kurulacak. Yine merkezde Merkez Efendi adıyla yeni bir ilçe oluşturulacak. Böylece Denizli merkez iki büyük ilçeye bölünecek.
Yasa tasarısının açıklanmasıyla birlikte en büyük şaşkınlık, Denizli merkezde kurulacak ilçelerin isimlerinde ve ilçe sınırlarında yaşandı. Son bir yıldır Denizli'nin büyükşehir olması halinde merkezde kurulacak ilçe belediyelerinin isimlerinin Çınar ve Servergazi olacağı genel beklenti iken, tasarıyla ilçelerin Pamukkale ve Merkez Efendi olarak belirlenmesi Denizli kamuoyunu şaşırttı. Akköy ilçesinin kapatılacağı kulislerde konuşulurken, Akköy'ün adının değiştirilerek Pamukkale yapılması ve merkez ilçe belediyesinden birine dönüştürülmesi ise bir başka sürpriz olarak gerçekleşti. Tasarıyla yaşanan bir başka sürpriz ise merkez ilçe belediyelerinin sınırları belirlenirken yatay değil dikey bölünme yapılması oldu.
Denizli Belediye Başkanı Ak Partili Osman Zolan tasarının yasalaşıp Resmi Gazete'de yayınlandığı günün Denizli'nin bayramı olacağını söyledi. Zolan, "Tasarıyla Denizli'nin 28 yıllık hayali gerçek oluyor, hasreti bitiyor. Başbakanımızın, Denizli'nin Büyükşehir olacağı sözünün yerine getirilmesi de ayrı bir mutluluğumuz. Pamukkale de, Merkez Efendi de kentimizin değerleri. Bu isimlerle ilçeler kurulması bizi ayrı mutlu etti. Keşke 10 ilçe kurulsaydı da Servergazi gibi Delikliçınar gibi diğer değerlemizin de adını verebilseydik" dedi.
CHP'Lİ KESKİN: BU DÜZENLEME TUZAK
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Adnan Keskin ise Büyükşehir yasa tasarısının asıl amacının daha iyi hizmet götürme değil, belediyeleri ele geçirme operasyonu olduğunu söyledi. 13 ili kapsayan tasarının birçok sakıncayı beraberinde getirdiğini söyleyen Keskin, "AKP, bu tasarıyı hazırlarken ne halka danışmıştır, ne de işin uzmanlarından görüş almıştır. Bu düzenleme, yasalara büründürülmüş tuzak ve kumpastır" dedi.
MUĞLA'DA 49 BELDE BELEDİYESİ KAPANIYOR
Yasa tasarına göre Muğla'da Menteşe ve Seydikemer ilçeleri kurulacak. Böylece Muğla'nın ilçe sayısı 11'den 13'e yükselecek. Muğla merkeze tarihteki Menteşe Beyliğinden esinlenerek Menteşe ilçesi, Fethiye İlçesine bağlı Kemer Beldesi de Seydiler Köyüyle birleştirilerek Seydikemer ilçesi yapılıyor. İl genelinde 49 belde belediyesi ise kapanıyor. Turgutreis, İçmeler, Ölüdeniz ve Göcek gibi önemli ve turistik beldelerin kapatılacak olması tepkilere neden oldu.
TURİSTİK BELDELER KAPATILMAMALI
Marmaris İlçesi'nin turistik beldesi İçmeler'in AK Parti'li Belediye Başkanı Zeki Eren, alınan kararın Türk turizmini baltalayacağını kaydetti. Eren "Biz belediye olarak Avrupa standartlarında hizmet veriyoruz. Belediyemizi kapatıp bizi Marmaris'e bağlamak istiyorlar. Marmaris'ten daha iyi belediyecilik yapıyoruz, makine parkımız da onlardan çok çok iyi. Turgutreis, Göcek ve Ölüdeniz gibi turizme hizmet veren belde belediyelerinin kapatılması çok üzücü. Fransa'da nüfusu bin olan yerler belediye yapılıyor. Turistik beldeler kapatılmamalı, özel bir statüye alınmalı. Biz ülkeye döviz getiren makineleriyiz. Bu olay AK Parti'ye oy kaybettirir. Hukuki haklarımızı arayacağız" dedi.
TURGUTREİS BELDESİ İLÇE OLMAYI HAK EDİYOR
Bodrum'a bağlı Turgutreis Belde belediyesi de kapatılmaya tepki gösterdi. İlçe olmayı beklerken kapatılma kararıyla şoke olduklarını dile getiren Turgutreis'in CHP'li Belde Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk "Kış nüfusumuz 23 bin civarında. Mücavir alanımızla bu rakam 30 bine ulaşıyor. Ortakent, Yalıkavak ve Gümüşlük ile birlikte 50 bin nüfusu geçiyoruz. İlçe olma koşullarını yerine getiriyoruz. Turgutreis Belediyesi kapatılırsa bunun turizme ve ekonomiye büyük zararı olur. Beldemizde 10 banka şubesi var. 16 bin yatağımız bulunuyor. Sağduyunun galip geleceğini düşünüyoruz. Türkiye'miz bir cennet Turgutreis Beldesi de cennetten bir köşe. 35 kilometre sahil şeridimiz var. İlçe olmayı hak ediyoruz, ilçe olmayı bekliyoruz" dedi.
Fethiye'ye bağlı Göcek Beldesi de kapatılmaya tepki gösterdi. Göcek'in CHP'li Belde Belediye Başkanı Recep Şatır, belediyenin kapatılmasıyla ülkenin prestij kaybedeceğini söyledi. Şatır, "Göcek bu ülkenin Avrupa'ya açılan kapısı. Ülke tanıtımında önemli bir belde. Belediye hizmetlerinin başka bir yere taşınması turizme zarar verir. Biz 24 saat esasına göre hizmet ediyoruz. Göcek korunmuş marinalar merkezidir. Göcek'in gelişim çıtası sürekli yükseliyor. Bu karar Göcek'e zarar verir. Bir kez daha düşünülmesi gerekir" dedi.
Fethiye'ye bağlı Ölüdeniz Belde Belediyesi de kapatılma kararına sert tepki gösterdi. Ölüdeniz'in CHP'li Belediye Başkanı Keramettin Yılmaz "Büyükşehir belediyesi olmaya Muğla uygun değil. Ölüdeniz gibi turizm beldesine yazık olacak. Altyapısını tamamlamış bir beldeyiz. Türkiye'yi dünyada nokta atışıyla tek fotoğrafla tanıtan bir beldeyiz. Buranın kapanacak olmasına halk da büyük tepki gösteriyor. Turizmciler de kaygılılar. Ölüdeniz sıradan bir belde değil, değerli ve önemli bir beldi. İlçe olmak istiyoruz. Eğer ilçe olamazsak özel statüde belediyemizin devam etmesini arzuluyoruz" dedi.
BALIKESİR'DE ALTINOVA TEPKİLİ
Tasarıyla Balıkesir merkezde Karesi ve 6 Eylül ilçeleri kurulacak. Edremit'in Altınoluk Beldesi de ilçe olacak.
Altınoluk'un sınırları genişleyecek. Akçay, Güre ve Zeytinli mahalle olarak Altınoluk'a bağlanacak, bölgedeki köyler de mahalleye dönüştürülecek. Altınoluk Belediye Başkanı CHP'li Hasan Özpolat, beldenin ilçe olması için yıllardır mücadele verdiklerini belirterek, "Yine de temkinliyiz. Yasanın çıkmasını bekliyoruz. Hem beldemiz hem bölgemiz için iyi olur. Benim yaptıklarım ortada 5 ilçeyi idare edecek durumdayım yönetimde bir sıkıntı olmaz" dedi.
İlçe olmak için mücadele veren Altınova beldesinde ise tam bir hayal kırıklığı yaşandı. Altınova ile Küçükköy mahalleye dönüştürelerek Ayvalık İlçesi'ne bağlanacak. Altınova'da Cumartesi günü protesto mitingi düzenlenecek. Altınova'nın CHP'li Belediye Başkanı Asım Sürer, "TBMM de büyükşehir yasa tasarısı alt komisyona sevk edilmek üzere meclis sitesinde yayınlandı. Tasarı içerisinde Ayvalık'ın mahallesi oluyoruz. Fakat daha alt komisyonda görüşülecek. Altınova'da cumartesi günü yürüyüş pazar günü ise referandum için hazırlık yapıyoruz. Herkesin bu konuda desteğini bekliyoruz. Altınova 3000 yıllık tarihe sahip, Cumhuriyet tarihinden beri belediye, Türkiye'nin pek çok ilçesinden daha büyük bir belde. Ekonomisi, malzeme ve ekipmanı bir çok ilçeden fazla. Bu yapısı ile mahalle kesinlikle olmaması gereken Altınova maalesef alınan kararla mahalle oluyor. Bizler bu güne kadar adımızı öne çıkarmadan sürekli çalıştık. Biz Altınova ilçe olmalı dediğimizde AKP Genel Başkan Yardımcısı Edip Uğur, 'biz teklif etmeyiz yaparız' diyordu, şimdi ne değişti de Altınova'yı mahalle yaptılar. Son güne kadar tüm Altınova halkını, başta AKP liler olmak üzere herkesi uyuttular. Hayırlısı olsun" dedi.
MANİSA'DA İKİ YENİ İLÇE
Tasarıyla Manisa merkezi de ikiye bölünerek Şehzade ve Yunusemre isimleriyle iki yeni ilçe kuruluyor. Merkezde bulunan kırmızı köprünün batısında kalan 24 mahalle, 3 belde ve 63 köy Yunusemre İlçesi'ne, doğusunda kalan 29 mahalle, 9 belde ve 23 köy de Şehzade İlçesi sınırlarına alınıyor. Bu düzenleme AK Parti ve MHP tarafından kabul görürken, CHP ilçe sınırlarını AK Parti'nin kendisine göre çizdiğini savunuyor.
Manisa Belediye Başkanı MHP'li Cengiz Ergün, geçiş süreçlerinin her zaman sancılı olduğuna dikkat çekerek, "Yeni ilçelerde yeni idari yapılanmalara gidilecek. Yeni kurumlara bina bulunacak. Sıkıntı yaşanacak. İmkanlar konusunda ise daha iyi şartların oluşacağını ve daha iyi hizmetlerin verilebileceğini düşünüyorum" dedi.
AYDIN'DA EFELER
Aydın'da Efeler adı ile merkez ilçe kuruluyor. Bu yeni ilçeye 21 mahalle, Çeştepe, Ovaeymir, Tepecik, Umurlu ve Acarlar beldeleri ile 56 köy bağlanıyor. Ortaklar beldesi ise ilçe olmayı beklerken Germencik'in mahallesi haline geliyor. Aydın'da 35 belde belediyesi ile 492 köyün tüzel kişiliği sona eriyor.
Aydın Belediye Başkanı CHP'li Özlem Çerçioğlu da, büyükşehir konusundan umutlu olduğunu belirterek, "Bir yıldır sürdürdüğümüz çalışmalarla bütün ilçelerin, beldelerin ve köylerin sorunları belirledik. Ekiplerimiz bu konuda ciddi çalışmalar yaptı. İl başkanımız, il yönetimimiz, belediye başkanlarımızın çalışmaları var en önemlisi il genel meclis üyelerimizin çalışmaları var. Sorunların tek elden çözülecek olması elbette güzel, eğer bu çerçeveden bakılıyorsa çevre, imar, altyapı bu çerçevede düşünülüyorsa tamam güzel ama bunun perde arkasında ne var ben gerçekten bilmiyorum. Büyükşehir konusunda beldelerin kapanmasını doğru bulmuyorum. Çünkü insanlarımız beldelerin kapanması halinde çok zor duruma düşecektir. Fakat Aydın Belediyesi tüm ekip ve ekipmanıyla ilimizin her köşesine hizmet edecek kapasitededir" dedi.
ONB(İÖ/AAA) - İzmir
Son Dakika › Güncel › Turizm Beldeleri Büyükşehir Tasarısına Tepkili - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?