Tunceli'de çobanın bulduğu "taş aletler" Anadolu'nun tarihini değiştirecek - Son Dakika
Güncel

Tunceli'de çobanın bulduğu "taş aletler" Anadolu'nun tarihini değiştirecek

Tunceli'nin Ovacık ilçesinde gerçekleştirilen arkeolojik yüzey araştırmaları sırasında, bir çobanın hayvan otlatırken gördüğü taş aletlerin olduğu alanda "Orta-Üst Paleolitik" ve "Epipaleolitik" döneme ait kalıntılar tespit edildi. Bu kalıntılar Anadolu'nun kuzeydoğusundaki en eski insan izleri olması nedeniyle önem arz ediyor.

16.09.2020 10:23  Güncelleme: 16:01

Düzce Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yasemin Yılmaz başkanlığında, kent merkezi ve ilçelerinde 2015 yılında başlatılan yüzey araştırmalarında yeni bulgulara rastlandı. İlçeye bağlı Akyayık köyünde çoban 16 yaşındaki Umut Can Öner'in bir alanda taş aletler olduğunu yüzey araştırması ekibine göstermesiyle bu alandaki çalışmalar yoğunlaştırıldı.

ANADOLU'NUN KUZEYDOĞUSUNDAKİ EN ESKİ İNSAN İZLERİ

Kültür ve Turizm Bakanlığının izniyle Tunceli Valiliği, İl Kültür Turizm Müdürlüğü ve Tunceli Müze Müdürlüğü desteği ile bakanlık temsilcisi Arkeolog Özgür Şahin koordinesinde yürütülen çalışmalarda, Anadolu'nun kuzeydoğusundaki en eski insan izlerine ait kalıntılara ulaşıldı.

Ekipler, yaklaşık 4 günlük çalışma ile Orta-Üst Paleolitik ve Epipaleolitik döneme ait kalıntıları, büyük bir titizlikle gün yüzüne çıkarttı.

Tunceli'de çobanın bulduğu 'taş aletler' Anadolu'nun tarihini değiştirecek

"FARKLI İLÇELERDE BÜTÜN KÜLTÜREL DÖNEMLERİ TESPİT ETTİK"

Yontma taş dönemine ait olduğu değerlendirilen kalıntıları Tunceli Müzesinde gazetecilere sergileyen akademisyen Yasemin Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, kentte 5 yıldır arkeolojik yüzey araştırmaları yaptıklarını hatırlattı.

Yapılan çalışmalarla bütün arkeolojik dönemlerin Tunceli'de kesintisiz olarak varlığının ortaya çıktığını ifade eden Yılmaz, "Alt paleolitik dediğimiz insanların konar-göçer, yaşadıkları ağırlıklı olarak onlardan geriye taş aletlerin kaldığı kültürlerden günümüze kadar farklı ilçelerde bütün kültürel dönemleri tespit ettik. Bu bizim açımızdan Tunceli'nin arkeolojik olarak ne kadar zengin olduğunu gösteriyor." dedi.

Tunceli'de çobanın bulduğu 'taş aletler' Anadolu'nun tarihini değiştirecek

Yılmaz, amaçlarının yeni arkeolojik alanlar tespit etmek olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Bu yılki çalışmalarımızda ise Pülümür, Ovacık ve Çemişgezek'e odaklandık. Ovacık'ta cuma gününden itibaren çalışmaya başladık ve 4 gün bu çalışmalar sürdü. Ovacık'taki çalışmalarımızda epipaleolitik olarak adlandırdığımız ilk yerleşik toplumlardan hemen önceki dönemi tespit ettik. Bu dönem bizim önceki çalışmalarımızda bulamadığımız bir dönemdi. Epipaleolitik dönem dediğimizde daha çok küçük aletlerle kompozit aletlerin çıktığı bir dönem olarak biliniyor. Yine konar-göçer bir yaşam biçimi var ve onlardan geriye genelde küçük taş aletler kalıyor."

Tunceli'de çobanın bulduğu 'taş aletler' Anadolu'nun tarihini değiştirecek

"ANADOLU ARKEOLOJİSİNDE DE KUZEYDOĞU TARAFINDA BU DÖNEMLE İLGİLİ HİÇ KALINTI YOKTU"

Yılmaz, Ovacık'ta bulunan kalıntıların detaylı bir şekilde araştırılıp, inceleneceğini dile getirdi.

Yapılan keşifin önemine değinen Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Göreli kronoloji dediğimiz farklı yerlerde mutlak tarihlerle desteklenen taş aletlerle karşılaştırıp bu buluntuların dönemini daha net söyleyebiliriz. Bulguları ilk bakışta Kılıç Gökten'in özellikle Elazığ bölgesinde yaptığı çalışmalarla biraz karşılaştırdık. Orta ve üst paleolitik dediğimiz döneme tarihlenen kalıntılarımız var. Pertek bölgesinde alt-orta paleolitik dönem kalıntıları vardı, üst paleolitik eksikti. Bunu Ovacık'taki buluntularla tamamlamış olduk. Aynı zamanda epipaleolitik kalıntıları eksikti. Onu da yine Ovacık'ta yan yana iki düz alanda bulduk. Bizim açımızdan çok yeni bir keşif. Anadolu arkeolojisinde de kuzeydoğu tarafında bu dönemle ilgili hiç kalıntı yoktu."

Tunceli\'de çobanın bulduğu "taş aletler" Anadolu\'nun tarihini değiştirecek
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tunceli'de çobanın bulduğu 'taş aletler' Anadolu'nun tarihini değiştirecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • Ali:
    Tarihi eserlere dandik demek cehalet..Yıllarca çeşitli tahribata uğrayarak aşınmış eserlerden anlamayanlar niçin konuşur ki...Bakın daha çok araştırılmamış arkeolojik eser var.Yer altında çokça eser var, henüz ulaşılmamış..Tunceli yöresi tarihi eser bakımından çok zengin..Önemli eserlerde baraj göllerinin altında kaldı.. 6 1 Yanıtla
  • Yy:
    Bildiğimiz çakıl taşlarını toplamışlar alet diyorlar, heryerden bulunabilecek taş parçaları bunlar, insanların alet olarak kullandıklarını gösteren bir işaret varmı? 3 3 Yanıtla
  • tt:
    ben bunlardan bişey anlamadım bunun neresi aletler bişeye benzemiyolar bildiğimiz taş bunlar taş 4 2 Yanıtla
  • KADIN:
    ben birşeye benzetemedim açıkçası 5 0 Yanıtla
  • ALPTEKİN:
    BÖYLE BOŞ DANDİK ŞEYLERİ GÖSTERMEK İSTİYORSANIZ, DERE VE DENİZ KENARLARINDA FAZLASIYLA VAR. ASIL ÇIKARDIKLARINIZI NERELERE SATIYOR VEYA KAÇIRIYORSUNUZ... 2 2 Yanıtla
  • efe:
    O bölge terörden temizlensin, daha neler keşfedilecek bence 2 1 Yanıtla
  • adana:
    taşına toprağına kurban olam ovacık 2 0 Yanıtla
  • URFALI :
    YAV BUNLAR VOLKANİK BAZALT TAŞLAR. ÇOĞUNUN RENGİ ÇİĞKÖFTENİN RENGİ İLE AYNI OLURLAR 1 0 Yanıtla
  • Erdoğan:
    aynı tür yorumları yayımlıyorsunuz 0 1 Yanıtla
  • Erdoğan:
    İsviçre çakısı bunmasını bekleye durun 0 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement