Milletvekilleri ve Seçilmişleri İzleme Komiteleri Derneği (TÜMİKOM) Genel Koordinatörü Mustafa Durna, "Rapor objektif ve tarafsızdır. Bu raporla parlamentomuza ayna tutuyoruz, asla yoruma kaçmıyoruz ve rakamları konuşturuyoruz" dedi.
TÜMİKOM, 1 Ekim 2007 ile 7 Nisan 2011 yılları arasında 23. Dönem TBMM'nin performans raporunu Taksim'de bir otelde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.
Toplantıda rapor hakkında bilgi veren Durna, raporun Türkiye'de ve dünyada ilk olma özelliği taşıdığını söyledi.
Durna, böyle bir rapor hazırlayarak milletvekillerinin performanslarının halk tarafından gözlemlenebilmesini amaçladıklarını belirtti.
TBMM Başkanlığı tarafından yayınlanan 60 binin üzerindeki belgenin incelenerek raporun hazırlandığını belirten Durna, 150 binin üzerinde de veri girişi yapıldığını vurguladı.
Raporun halkın bilgilenmesine hizmet edeceğini aktaran Durna, kötü performansları açıklamadıklarını, iyi performansları da halkın görmesi gerektiğini söyledi.
Durna, raporun değerlendirmesinde kendine yöneltilen, "Raporun spesifik olarak amacı nedir-" sorusunu, "Vekilin patronu halktır. Vekil maaşları halk tarafından ödeniyor ve halkın bilgilenme hakkı var" diye yanıtladı.
Mustafa Durna, raporun objektif ve tarafsız olduğuna işaret ederek, "Bu raporla parlamentomuza ayna tutuyoruz, asla yoruma kaçmıyoruz ve rakamları konuşturuyoruz. Üzerinde inceleme yapılan belgeler tamamen resmi belgedir. Ham bilgileri görünür hale getirmeye çalıştık, halktan vekalet alan vekillerin performanslarının halk tarafından anlaşılmasına önem verdik" dedi.
-TBMM 23. Dönem performansları-
TÜMİKOM Genel Koordinatörü Mustafa Durna, 548 milletvekilinin incelemeye alındığını belirterek, MHP'den milletvekili seçilen Mehmet Cihan Özüner'in göreve başlamadan vefat ettiğini, Abdullah Gül'ün ise cumhurbaşkanı seçilerek inceleme dışı bırakıldığını söyledi.
Raporda, 548 milletvekilinden 48'inin kadın olduğu, 6 milletvekilinin dönem içinde öldüğü, birinin istifa ettiği, ikisinin ise vekilliklerinin düşürüldüğü belirtildi.
Rapora göre, yasama etkinlikleri kapsamında milletvekillerinin sergilediği performans şu şekilde gerçekleşti:
"23. dönemde AK Parti 234 kanun teklifi verdi. Bu tekliflerin 15'i kadın milletvekilleri tarafından sunulurken, tekliflerin yarısından çoğu parlamentoda kabul gördü. CHP'nin 402, MHP'nin 269, BDP'nin ise 110 kanun teklifi verdiği görülen raporda, milletvekili başına düşen kanun teklifi sayısında, CHP'liler 3,9 ile ilk sırada yer aldı."
AK Parti'nin 96, CHP'nin 11 bin 175, MHP'nin 5 bin 778, BDP'nin bin 414, bağımsızların 773 yazılı soru önergesi verirken, toplamı 2 bin 355 olan sözlü soru önergesi içinde MHP bin 336 ile birinci oldu. AK Parti'nin ise bu dönem içinde hiç sözlü soru önergesi vermediği belirtildi.
-Meclis araştırması, genel görüşme ve gensoru açılması önergeleri-
Raporda şu bilgiler de yer aldı:
"23. Dönem TBMM'de 887 meclis araştırması önergesinde, AK Parti 45, CHP 352, MHP 267, BDP 220 rakamına ulaşırken, kabul edilen meclis araştırması önergelerinden, 33'ü AK Parti'nin, 57'si CHP'nin, 29'u MHP'nin, 66'sı ise BDP'nin oldu.
Parlamentoda 23. dönemde, 9 genel görüşme açılması önergesi verilirken, bu önergelerin 4'ü CHP'ye, 3'ü MHP'ye ait. AK Parti ve BDP ise birer önergeyle bu iki partiyi takip etti.
11 gensoru önergesinin verildiği 23. dönemde, bu gensoruların 8'inin CHP'ye, 2'sinin BDP'ye, birinin ise MHP'ye ait olduğu belirlendi. AK Parti'den hiç gensoru önergesi gelmezken, toplam 11 önergenin hiçbiri Genel Kurul'da kabul görmedi."
TÜMİKOM araştırmasında milletvekillerinin devamsızlık istatistikleri de yer aldı.
Genel kurul birleşimi devamsızlıklarında, vekil başına düşen devamsızlık oranlarında, AK Parti'nin yüzde 0,13, BDP'nin yüzde 0,05, CHP'nin yüzde 0,06, MHP'nin ise yüzde 0,09 olduğu bildirildi.
157 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılmasının istendiği dönemde, dokunulmazlık dosya sayısı 860, dokunulmazlık kaldırılma talebi ise 953 oldu. Milletvekilleri bu dönemde 710'u resmi olmak üzere 844 kez yurt dışı ziyareti gerçekleştirdi.
Yurt dışı temaslarında AK Parti milletvekilleri yüzde 69'luk oranla ilk sırada yer aldı. En az yurt dışı ziyaretine çıkanlar ise BDP milletvekilleri oldu.
-Raporda öne çıkanlar-
23. Dönem TBMM'de ilk imzacı olarak en çok kanun teklifi verenler sıralamasında MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural ilk sırada yer aldı.
Vural'ı MHP Mersin Milletvekili Mehmet Şandır ve CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı izledi. Kanun teklifinde imza verenler sıralamasında yine bu 3 milletvekilinin adı dikkati çekerken, Mehmet Şandır ilk sırada yer aldı.
Yazılı ve sözlü soru önergelerinin cevaplanmasında AK Parti'nin yüksek bir oran tutturduğu gözlendi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker cevapladığı bin 102 önergeyle ilk sırada yer aldı. Eker'in ardından Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu 867, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise 647 önerge cevabı ile ilk üçte yer buldu.
Genel Kurul devamsızlıklarında AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva birinci, BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna ikinci, AK Parti Kocaeli Milletvekili Osman Pepe üçüncü oldu.
Komisyon devamsızlıklarında ise BDP Siirt Milletvekili Osman Özçelik ilk sırada yer aldı. AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu 109 kez yurt dışı ziyaretine çıkarak bu alanda birinci oldu.
23. Dönem TBMM'de yasama ve denetim etkinlikleri başlığında CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, bin 439 etkinlikle birinci oldu. Öğüt'ü CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel ile MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık takip etti.
Raporun, halkın milletvekillerini gözlemlenmesi için önemli bir veri sunduğunu söyleyen Durna, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'e teşekkür ederek, yanıtladığı soru önergeleri ile hükümetin muhalefete kulak verdiğinin ispatı olduğunu belirtti.
Muhabir: Sefa Mutlu
Yayıncı: Sabri Çelebioğlu - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Tümikom, 23. Dönem Milletvekillerinin Performansını Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?