Türkiye'de 2 yılda yaklaşık 10 milyon haneye giren, 40 milyonun üzerinde tüketiciye ulaşan Fairy bulaşık deterjanı artık Türkiye'de üretiliyor. P&G'nin Türkiye'deki 25. yılı onuruna Şekerpınar Üretim ve Dağıtım Tesisleri'ne kurulan Fairy üretim hattı, Türkiye'deki tüm iç pazarın Fairy sıvı bulaşık deterjan ihtiyacını karşılayacak kapasite ile çalışıyor. Saatte 15 bin şişe üretim yapan Fairy üretim hattı ile ithalatın azaltılıp yerli üretimin teşvik edilmesine katkı sağlamayı hedefleyen P&G Türkiye, Fairy üretim hattının resmi açılış törenini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, Kocaeli yerel yönetim erkanı ve P&G çalışanlarının katılımı ile gerçekleştirdi.
Ariel, Prima, Gillette, Orkid ve İpana gibi lider markalarıyla tüm dünyada 4.6 milyar tüketicinin yaşamlarını iyileştiren P&G (Procter & Gamble), bu yıl tüm dünyada kuruluşunun 175'inci yılını kutluyor.
Türkiye'de ise 25'ini yılını kutlayan P&G, Türkiye'de tüketicilerin yaşamlarını iyileştirmeye katkı sağlayan pek çok ilke imza attı. Türkiye ilk hazır bebek bezi ile Prima sayesinde tanıştı; ilk 'ikisi bir arada' şampuanın adını Rejoice ile öğrendi; Ariel Professional Leke Çıkarıcı, dünyada ilk kez Türkiye pazarında lanse edildi. İnovatif teknolojilerle geliştirdiği ürünleriyle dünyada ve Türkiye'de tüketicilerin yaşamlarını iyileştirmeyi amaç edinen P&G, 25 yıldır Türkiye'ye önemli yatırımlar yapıyor. 1987'den bu yana Türkiye'ye yarım milyar doların üzerinde fiziksel yatırım yapan P&G, 2012'de yatırımlarına bir yenisini ekledi. P&G, Türkiye'deki 25. yılı onuruna Şekerpınar Üretim ve Dağıtım Tesisleri'nde Fairy üretim hattını kurdu.
P&G'nin ilk olarak 2010'da Türkiye pazarına getirdiği Fairy bulaşık deterjanı, kısa sürede tüketicilerin beğenisini kazanarak pazarın üst sıralarına yerleşti ve yüzde 93 oranında marka bilinirliğine ulaştı. Fairy'nin Türkiye'deki bu başarısı P&G Türkiye için önemli bir ilham kaynağı oldu ve P&G Şekerpınar Üretim ve Dağıtım Tesisleri'nde tüm iç pazarın Fairy sıvı deterjan ihtiyacını karşılayacak Fairy üretimi için yeni bir hattın hayata geçirilmesine karar verildi.
Fairy üretim hattı Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katılımı ile açıldı
Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacağı öngörülen Fairy üretim hattının resmi açılış töreni Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Çayırova Belediye Başkanı Ziyaettin Akbaş'ın katılımı ile gerçekleştirildi. Açılış törenini Fariy'nin Türkiye'deki marka yüzü Berna Laçin sundu.
Törene katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan P&G'nin Şekerpınar'da gerçekleştirdiği yatırımın, Türkiye'nin 500 milyar dolarlık 2023 ihracat stratejisine ulaşmasına hizmet edecek önemli bir yatırım olduğuna dikkat çekti ve şöyle devam etti:
"P&G'nin Kocaeli'de yaptığı bu yatırımla Fairy artık Şekerpınar Üretim ve Dağıtım Tesisleri'nde, yani ülkemizde üretiliyor. Bu büyük başarıya imza attıkları için kendilerini yürekten alkışlıyorum. Fairy üretim hattı gibi yatırımlar, ülkemizin cari açık makasını kapatan; Türkiye'yi daha az ithalat, daha çok ihracat yapan; daha fazla istihdam yaratan bir ülke haline getirecektir".
Faaliyet gösterdiği pazarlarda toplumsal ve ekonomik katma değeri yüksek yatırımlar yapan P&G'nin, Türkiye'deki Fairy hattı ile son derece verimli bir yatırıma imza attığını vurgulayan P&G Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Karpat, sözlerine şöyle devam etti:
"P&G Türkiye olarak Fairy üretim hattını Türkiye'de devreye sokmanın gururunu yaşıyoruz. 20 milyon dolar yatırımla hayata geçirilen Fairy üretim hattı sayesinde P&G Türkiye, artık Fairy'i ithal etmek yerine Türkiye'de üretecek. Böylece ithalatın azaltılıp yerli üretimin teşvik edilmesine, dolayısıyla da cari açığın kapatılmasına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Türkiye'nin uzun zamandır yürüttüğü yerli üretim politikaları için örnek model olma özelliğini taşıyan bu proje ile sürdürülebilirlik hedeflerimize paralel olarak da hem lojistik maliyetleri hem de nakliyat trafiğini azaltacak önlemlerimiz sayesinde eko-verimliliğin sağlanmasına destek olacağız."
"Türkiye'de tüketicilerin üçte ikisi sadece elde bulaşık yıkıyor"
Türkiye'de elde bulaşık yıkama pazar büyüklüğünün 200 milyon dolar olduğunu ifade eden Saffet Karpat, Fairy üretim hattının bu yönüyle de Türkiye için büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye'de tüketim alışkanlıklarını yakından takip ettiklerini belirten Saffet Karpat sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de özellikle kadınlar için temizlik ve deterjan neredeyse hayati önem taşıyor. Türkiye'deki toplam hane sayısının yüzde 40'ında bulaşık makinesi bulunuyor. Makine olmasına rağmen neredeyse tüm hanelerde elde bulaşık yıkama da gerçekleştiriliyor. Türkiye'de tüketicilerin üçte ikisi ise sadece elde bulaşık yıkıyor. Bunun sonucunda, hane başına düşen yıllık sıvı bulaşık deterjanı tüketimi 8 litreye ulaşıyor."
Montajı rekor sürede tamamlanan Fairy üretim hattı P&G Global için örnek teşkil ediyor
Şekerpınar Üretim ve Dağıtım Tesisi'nde açılan Fairy üretim hattında P&G'nin tüm dünyada likit üretimlerde kullanılmak üzere geliştirdiği standart teknoloji kullanılıyor. 5000 metrekarelik bir alana kurulan ve saatte 15 bin şişe üretim yapan Şekerpınar'daki Fairy üretim hattı, P&G için önemli ilkleri de barındırıyor. Türkiye'deki Fairy üretim hattı, P&G tarihinde en hızlı üretime başlayan üretim hattı sayılıyor.
Zira Fairy üretim hattı, P&G likit üretim tesisleri içerisinde en yüksek verimlilik ile devreye alınan ilk tesis oldu. Paketleme hattının montajı dünyada rekor sürede, 15 saatten az bir zamanda tamamlandı. Üretim hattında birinci aşama olan kalite prosedürünün tamamlanması ve ürünlerin tüketiciye sevk edilebilir hale gelmesi, 24 saatten kısa sürede gerçekleşti. P&G'nin dünyadaki diğer üretim hatları için öncü ve örnek niteliği taşıyan Fairy hattına, yurtdışında benzer teknolojilerle fabrika kuracak ülkelerin çalışanlarının eğitime gelmesi planlanıyor.
Fairy 2 yılda yaklaşık 10 milyon haneye girdi, 40 milyondan fazla tüketiciye ulaştı
Türkiye'de Fairy üretim hattı kurulmasında, Türkiye'deki tüketicilerin Fairy'yi çok sevmesinin ve ürünün kısa sürede yüksek pazar paylarına ulaşmasının etkili olduğunu belirten Saffet Karpat, sözlerine şöyle devam etti:
"Fairy, Türkiye'ye geldiği 2010 yılından beri yaklaşık 10 milyon haneye girdi, 40 milyondan fazla tüketiciye ulaştı. Fairy 2. yılında Türkiye'de en çok haneye giren bulaşık deterjanı oldu. BrandSpark International tarafından verilen En İyi Yeni Ürün Ödülleri'nde Fairy, Türkiye'de 2012 yılının 'en iyi yeni ürünü' seçildi. Pazar payı rakamları da Fairy'nin başarısını doğruluyor. Türkiye pazarına girdikten 1 sene sonra Fairy olarak elde yıkamada %18'lik pazar payına ulaştık. Bugün ise elde yıkama kategorisinde % 28'lik pazar payı ile pazarda 2'inci sırada yer alıyoruz. Türkiye'deki tüketicilerin % 70'inin bulaşık deterjanında en çok tercih ettiği küçük sıvı bulaşık deterjanı segmentinde ise Fairy olarak pazar lideriyiz. Küçük sıvı bulaşık deterjanı segmentinde ilk yıl sonunda % 26'lık pazar payı ile lider olduk. Bugün aynı segmentte % 39 oranındaki pazar payı ile liderliğimizi koruyoruz."
İnovasyon konusunda önemli yatırımlar yapan P&G, Fairy'yi geliştirirken hem tüketicilerin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılamaya hem de sürdürülebilirlik kriterlerine uymaya özen gösterdi. Fairy tüketicilerin beklentileri doğrultusunda yağları %100 çıkarma özelliğinin yanı sıra az miktarla çok bulaşık yıkama özelliğine sahip. Öte yandan Fairy içindeki aktif maddelerin %99.9'u yüzey sularına karışmadan doğada çözünebiliyor. Hassas ciltler için uygun ve dermatolojik olarak onaylı olan Fairy bu özellikleriyle hem çevre hem de kullanıcı dostu bir ürün.
Son Dakika › Güncel › Tüm İç Pazar İhtiyacını Karşılayacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?