Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, hızlı değişim gösteren ve ülkelerin birbiriyle bağıntılı olduğu bir dünyada, tüketici haklarının dijital alanda (online) korunmasının sağlanması sorumluluğuyla yalnızca bir ülkenin baş edemeyeceğini, bu durumun hükümetlerin, iş dünyasının, tüketici örgütlerinin birlikte hareket etmelerini zorunlu kıldığını belirtti.
Çakar, yazılı açıklamasında, derneğinin de üyesi olduğu Uluslararası Tüketiciler Örgütü (CI) tarafından 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü konusunun bu yıl "Tüketicilerin Güvenebileceği Dijital Bir Dünya Yaratmak" şeklinde belirlendiğini aktardı.
CI'nın yaptığı araştırmada dijital dünyanın karşılaştığı 10 sorunun, "özel hayatın ve kişi güvenliğinin ihlali", "kişinin karar vermesini zorlaştırmak için aşırı bilgi yükleme/bilgi obezitesi veya bilgi zehirlenmesi", "online şekilde çocukları amaçları doğrultusunda etki altına alma çabası ile çocuk istismarı", "Kişiyi online psikolojik baskı altına alarak ve onu yönlendirerek kişiliğini incitmek, ezmek, etki altına almak", "sosyal izolasyon, yalnızlaşma, içine kapanma", "pornografi ve seks düşkünlüğü oluşturmak", "yerel toplumsal kültürden kişinin uzaklaşması riski", "dedikodu yaymak", "anne ve babaların, çocuklarının internette neler yaptıkları, hangi sitelere girdikleri, günde ne kadar zaman harcadıkları hakkında bir fikirlerinin olmayışı", "intihal (başkalarına ait bilgiyi kaynak göstermeden ve izin almadan kendi bilgisiymiş gibi sunmak" olduğunu aktaran Çakar, Türkiye'de bu sorunların yanı sıra telefon ve internete ödenen bedel açıdan tüketicilerin mağdur edildiğini, mobil hizmetlere ödenen bedelin yüzde 50'ye yakınının vergiden oluştuğunu kaydetti. Çakar, "Yalın ADSL pahalı durumdadır. Paketlerdeki görüşme sürelerinde bir zaman aldatmacası uygulanmakta ve tüketiciler zarara uğratılmaktadır. Tüketicilerden haksız yere sabit ücret alınmaktadır." ifadelerini kullandı.
CI tarafından hazırlanan ve Berlin'de yapılacak G20 ülkelerinin ilgili temsilcilerine sunulacak çözüm önerilerine de yer veren Çakar, dijital alandaki yasal düzenlemelerin tüketicileri koruyucu, güçlendirici ve uluslararası kabul görmüş kıstaslara, standartlara uygun olması, dijital alanda hizmet veren şirketlerin tüketicilerin korunmasının en üst düzeyde sağlanmasından sorumlu olması, dijital hizmetlerin ve internetin her tüketicinin erişebileceği, ödeyebileceği fiyat düzeyinde ve kaliteli olmasının sağlanması gerektiğine işaret etti.
Dernek olarak CI'nın çözüm önerilerini söz konusu toplantıda desteklemeleri için Başbakanlık, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bir yazı ekinde gönderdiklerini bildiren Çakar, şunları kaydetti:
"Giderek hızlı bir değişim gösteren ve ülkelerin birbiriyle bağıntılı olduğu bir dünyada tüketici haklarının dijital alanda (online) korunmasının sağlanması sorumluluğu yalnızca bir ülkenin baş edebileceği bir konu değildir. Bu durum, hükümetlerin, iş dünyasının, tüketici organizasyonlarının/örgütlerinin uluslararası ölçüde birlikte hareket etmelerini zorunlu kılmaktadır.Tüketicilerin güvenebileceği dijital bir dünya oluşturmak için söz konusu bu önerilerin Başbakanlık, ilgili bakanlıklar ve kamu kuruluşları ile dijital alanda faaliyet gösteren firmalar tarafından desteklenmesi ve gereğinin yapılması için tüketiciler adına çağrıda bulunuyoruz. Tüketiciler olarak, güvenilir dijital bir dünya istiyoruz."
Son Dakika › Güncel › Tüketicilerden 'Güvenilir Dijital Dünya' Talebi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?