Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Genel Başkanı Nazan Moroğlu, 12 Nisan'da yapılacak Genel Kurul'da görev döneminin sona erecek olması sebebiyle 2010 – 2014 döneminde Dernek çatısı altındaki çalışmalarını basın mensuplarıyla paylaştı. Toplantıda Atatürk'ün "kadınlarını geri bırakan milletler geri kalmaya mahkûmdur" sözüne değinen Moroğlu, kadın erkek eşitliğinde gerçek demokrasinin yaşama geçmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
TÜKD Genel Başkanı Nazan Moroğlu 12 Nisan tarihinde gerçekleştirilecek Genel Kurul'da görev döneminin sona erecek olması nedeniyle Yönetim Kurulu üyelerinin de katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Toplantıda, Derneğin 19 Aralık 1949'da aralarında Türkiye'nin ilk kadın avukatı Süreyya Ağaoğlu, ilk kadın kimyacısı Prof Dr. Remziye Hisar, Türkiye'nin ve dünyanın ilk kadın Roma Hukuku Profesörü Türkan Rado'nun da bulunduğu ilk üniversite mezunu kadınları tarafından kurulmasına değinen Moroğlu, Derneğin kuruluş aşamasından bahsetti.
Darbe dönemlerinde demokrasiyle birlikte derneklerin faaliyetlerinin de kesintiye uğradığını vurgulayan Moroğlu, 1980 askeri darbesinden sonra Sıkıyönetim Komutanlığı'nca TÜKD'nin faaliyetlerinin durdurulduğunu, tüm belge ve defterlerine el konulduğunu söyledi ve ilgili dosyayı basın mensuplarıyla paylaştı.
Moroğlu, Genel başkanlığı süresince kadınlara ve üniversite öğrencilerine yönelik projelerinin aile içi şiddetin önlenmesi, çocuk gelinler ve hukuk okuryazarlığı üzerine yoğunlaştığını kaydetti ve düzenli olarak kız çocuklarına burs verdiklerini belirtti. Moroğlu, burs alan kız çocuklarının üniversite mezuniyetleri sonrasında Derneğin aktif üyeleri olarak çalıştıklarını da ekledi.
Yerel seçimlerde demokrasi kadını yine teğet geçti
Günümüzde de sivil otorite baskısının olduğunu ve gerçek demokrasinin yaşanmadığı zamanlarda kadın erkek eşitliğinden söz edilemeyeceğini belirten Moroğlu, bu açıdan yerel seçim sonuçlarını da değerlendirdi:
"Demokrasi 30 Mart seçimlerinde de yine kadınları teğet geçti, belediye başkanı kadın sayısı yok denecek kadar az. Özellikle Bingöl Belediye Başkanı'nın yaptığı ilk toplantıda "Belediye başkan yardımcılığına bayanları getirmeyi düşünmüyoruz. Dinen ve örf'en de bu uygun değil" sözleri gerçek demokrasiyi göz ardı eden, erkek egemen zihniyeti göstermektedir. Bu anlayış, kadına yönelik şiddeti, çocuk gelinler sorununu bir toplumsal sorun olarak görmemektedir. Oysa kadın erkek eşitsizliği bir demokrasi meselesidir."
Moroğlu, TÜKD olarak, eğitimin kadının güçlenmesinin en önemli anahtarı olduğunu; eğitim düzeyi yükseldikçe kadınlarn istihdamda yer alabildiğini, özellikle üniversite mezunu kadınların istihdam oranının dünya ortalamasının üstünde olduğunu belirtti. Moroğlu toplantıda ayrıca Dernek üyeleri arasında yaptıkları "BİZ KİMİZ" anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı. Dernek Başkanı Türkiye çapında bir genelleme yapmanın mümkün olmadığını, farklı bölgelerde bulunan şubelerden 1093 dernek üyesi arasında yapılan bu araştırmanın, kadınların eğitim düzeyi yükseldikçe daha yüksek oranda çalışma fırsatına sahip oldukları tezini doğruladığını söyledi.
TÜKD üyelerinin istihdamda yer alma oranının yüzde 66,5 olduğunu, bunun Avrupa Birliği Lizbon hedefi olan yüzde 60 kadın istihdam oranından daha yüksek olduğuna vurgulayan Moroğlu, Dernek üyelerinin yüzde 18'nin emekli, çalışmayan üye oranının ise yüzde 14,8 olduğunu belirtti. Moroğlu ayrıca, Türkiye genelinde de kadınların eğitim düzeyi arttıkça, işgücüne katılım olanaklarının yükseldiğini kaydetti.
Atatürk'ün "kadınlarını geri bırakan milletler geri kalmaya mahkûmdur" sözüne değinen Moroğlu, kadın erkek eşitliğinde gerçek demokrasinin yaşama geçmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.
Son Dakika › Güncel › Tükd Genel Başkanı Nazan Moroğlu Görevini Devrediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?