Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü Laboratuvar, Ölçüm ve İzleme Daire Başkanı Soner Olgun, "Hükümetimizin politikası doğrultusunda kendi çalışma alanımızla ilgili dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik, ekipmanların ülkemizde üretilmesini ve dışa bağımlılığın önüne geçilmesini hedefledik. TÜBİTAK MAM, yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda baca gazı sürekli ölçüm cihazı üretiminden başlayarak bu kapıyı açmaya yönelik bir çalışma gerçekleştirdi." dedi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi (TÜBİTAK MAM) ve özel sektör iş birliğiyle geliştirilen, "Baca Gazı Sürekli İzleme Sistemi" ile karbon monoksit, kükürt dioksit, azot oksitler ve oksijen parametreleri anlık izlenerek kaydedilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı'nda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Olgun, Bakanlık olarak, Türk halkına daha kaliteli, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre sunmak için çalışma yaptıklarını belirterek, ekonomik gelişime de katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade etti.
Çevre kirliliğiyle etkin mücadele edebilmek için öncelikle mevcut durumun ortaya konması gerektiğinin altını çizen Olgun, teknolojik cihaz ve ekipmanlar olmadan izleme, ölçüm ve analizlerin yapılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Baca ölçümleri yerli cihazla yapılacak
Olgun, Türkiye'deki yaklaşık 180 çevre laboratuvarında ve 700 sanayi tesisi bacasında kullanılan ölçüm ve analiz cihazlarının yurt dışından temin edildiğinin altını çizerek, şunları kaydetti:
"Hükümetimizin politikası doğrultusunda kendi çalışma alanımızla ilgili dışa bağımlılığı azaltmaya yönelik, ekipmanların ülkemizde üretilmesini ve dışa bağımlılığın önüne geçilmesini hedefledik. TÜBİTAK MAM, yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar sonucunda, baca gazı sürekli ölçüm cihazı üretiminden başlayarak, bu kapıyı açmaya yönelik bir çalışma gerçekleştirdi. Gelinen noktaya baktığımız zaman gelişme son derece sevindirici."
Türkiye'deki yaklaşık 700 sanayi tesisi bacasında kullanılan ölçüm cihazlarının eskidikçe yenilenmesi gerektiğini vurgulayan Olgun, bu cihazların destekleyici aparatlarıyla yurt dışından temin edildiğine, bunun da ciddi maliyet oluşturduğuna dikkati çekti.
Farklı cihazların da Türkiye'de üretilmesini destekleyeceklerini ve çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Olgun, "Bakanlık olarak, yasal mevzuat açısından da ülkede yerli ürünlerin kullanımını teşvike yönelik gerekli çalışmalara başladık. En kısa sürede, yasal açıdan da bu çalışmalar tamamlanmış olacak." dedi.
Olgun, ayrıca dış ortam hava kalitesinin belirlenmesi amacıyla TÜBİTAK MAM tarafından organik pasif örnekleyici geliştirildiğini, dış ortamdaki BTEX (Benzen, Toluen, Etil Benzen ve Ksilen) ve uçucu organik bileşiklerin belirlenmesinin yapıldığını aktardı.
Sanayi tesislerinin takibinde kullanılıyor
Türkiye'de belirli büyüklüğün üzerindeki sanayi tesisi bacaları sürekli izlenerek, sonuçları dönemsel olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletiliyor. Endüstriyel tesis bacalarının sürekli izlemesinde kullanılan ve analiz yapan cihazlar, yılda yaklaşık 7 milyon lira maliyetle yurt dışından temin ediliyor.
Bu kapsamda yurt dışına bağımlılığı azaltmak amacıyla TÜBİTAK MAM ve özel sektör iş birliğiyle geliştirilen "baca gazı sürekli izleme sistemi" ile karbon monoksit, kükürt dioksit, azot oksitler ve oksijen parametreleri anlık izlenip kaydediliyor.
Bu arada geliştirilen cihaz, Sürekli Emisyon Ölçüm Sistemleri (SEÖS) Tebliği ve TS EN 14181 standardında olduğu TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü (UME) tarafından test edilerek, raporlandı.
Son Dakika › Güncel › Tübitak'tan 'Baca Gazı Sürekli İzleme Sistemi' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?