TSMD (Türk Serbest Mimarlar Derneği) tarafından hayata geçirilen "Re-ACT (Re-Reading Architecture As A Cultural Transformation - Kültürün İzlerini Mimarlık Üzerinden (Yeniden) Okumak) Projesi" kapsamında planlanan ve AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği) tarafından yürütülen atölye çalışmaları devam ediyor. Şubat başı itibariyle sona erecek olan atölyelerde gerçekleştirilecek çalışmalar sonucunda iki ayrı sergi düzenlenecek. Bunlardan ilki; jüri tarafından seçilecek eserler ile açılacak bir fotoğraf sergisi olacak. Küratörler Prof. Dr. Ayşen Savaş ve Doç. Dr. Güven İncirlioğlu'nun tasarlayacağı, fotoğraf ile Ankara maketinin sergilediği mekân arasındaki ilişkiyi kuran, projenin temasının genel izleyici ile paylaşılmasını da kolaylaştırmayı amaçlayan ikinci çalışma ise; elde edilen fotoğrafların grafik bir tasarım içinde sunulduğu bir sergi olacak.
BAŞKENTİN SİLUETİ BU ÇALIŞMA İLE BELGELENECEK
"Benim Ankara'm" Fotoğraf Atölyesi, AB Sivil Toplum Diyaloğu Projesi kapsamında alınan hibe ile yürütülmekte olan, çok boyutlu, sürdürülebilir, Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli Re-ACT projesinin çok önemli bir parçasını oluşturuyor. Ankara'nın ana arterlerinden Atatürk Bulvarı'nın karşılıklı iki çeperi, bu atölyelerde kentlilerin çalışma konusunu oluşturuyor. Bu iki çeper ve bunları besleyen arka koridorlardan akan yaşam, kamusal alanların kullanımı, tüm mekânsal eylemler, etkinlikler, kısacası fiziki mekân ve sosyal mekân arasındaki ilişki, bu atölyelerde çalışılıyor.
Atölyelerde çekilen fotoğraflar, yalnızca modern farkındalığa doğru temel bir değişim geçirmekle kalmayacak, aynı zamanda moderne karşı geleneksel, küresele karşı yerel gibi çelişkileri önüne geçilemeyecek biçimde yapısında bulunduran bir başkent olan Ankara kentindeki "tasarlanmış yapılı çevreyi" oluşturacak. Atölye kapsamında Ankara'nın model olarak alınmasının başlıca sebepleri; kuruluşundan itibaren özellikle ana aksında bütün kültürel, sosyal süreçlerini ve tarihi süreçteki kırılmaları okuyabileceğiniz bir yapıya sahip olması ve Türkiye'nin modernleşme ve batı ile değer bütünleşmesi oluşturma sürecinin başlangıç noktasını, bunun mimari ve planlamaya yansıma biçimlerini temsil etmesidir.
AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİYOR
TSMD'nin AB Bakanlığı, Kültür Sanat Hibe Programı Sivil Toplum Diyaloğu Projesi kapsamında almış olduğu hibe ile yürütmekte olduğu Re-ACT projesi kapsamında yapımı sürmekte olan 1/500 ölçekli dev Ankara kent maketi, Türkiye'de bir ilki hayata geçirecek. Re-ACT projesi ayrıca, T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı'nın destekleri ve ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi), Mimarlar Derneği 1927, AFSAD (Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği), DOCOMOMO'nun (Documentation and Conservation of Modern Movement) paydaşlıklarıyla gerçekleştiriliyor. Proje finansmanının büyük bölümünü karşılayan AB'nin yanı sıra Almanya'dan BDA (Bund Deutscher Architekten) ve Hollanda'dan ARCAM (Amsterdam Centre for Architecture) ise Re-ACT'de "proje ortağı" olarak yer alıyorlar.
Son Dakika › Güncel › TSMD Re-ACT Projesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?