Bursa'da düzenlenen 'Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları' panelinin açılışında konuşan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'de inovasyon, Ar-Ge'yi son dönemde çok fazla gündeme getirdiklerini belirterek, "Var olmamız için beraber çalışmalıyız. Bunları anlatırken iki yıldır kavga ediyoruz. Birçok kurumla papaz olduk" dedi.
TSE tarafından Plaza 16'da düzenlenen programın açılışında konuşan TSE Başkanı Hulusi Şentürk, dünya ticaretinin yüzde 80'ini standardın etkilediğini söyledi. Ekonomik standartların üretime yönelmesi gerektiğini vurgulayan Şentürk, Türkiye'nin kendi standartlarını belirlemesi gerektiğini anlattı. Şentürk şunları söyledi:
"Türkiye standardizasyonu için politika belirlemeli. En şiddetli gümrük politikalarının uygulandığı ülkelerde bile yerli sanayi korunmaktadır. Sanayiyi korumak için güçlü standardizasyon kurmalı. Yoksa gelişmiş ülkelerin fason üretiminden öteye gidilmeyecektir. İlk olarak şenliğini başlattığımız standardizasyonu 81 ile yayacağız. Standartları belirlerken de akademisyen çevreden destek bekliyoruz. Standardizasyon konusundan akademik bir çalışma yok."
Türkiye'de inovasyon, Ar-Ge'yi son dönemde çok fazla gündeme getirdiklerini kaydeden Şentürk sözlerini şöyle sürdürdü:
"Var olmamız için beraber çalışmalıyız. Bunları anlatırken iki yıldır kavga ediyoruz. Birçok kurumla papaz olduk. Biz konuşmazsak kimse konuşmaz. Bunlar dışında Türkiye sanayi standartlarını arttırmak için tek ve çift yıldız uygulamasına geçeceğiz. Ayrıca TSE yeni bir uygulamaya daha geçiyor. Kim yeni bir ürün üretmişse, ücretsiz beyan doğrulama testi yapacağız. Mesela 'Şokellanın içinde yüzde 80 fındık bulunduruyoruz' diyenin ürününe ücretsiz test uygulayacağız. Bu konuda uluslararası geçerli belge verilecek."
'KENDİ OYUNUMUZU KURARSAK, İLK 10 EKONOMİ ARASINA GİRERİZ'
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, Türkiye'nin kritik eşikte olduğunu belirterek, konvansiyonel, klasik üretim ile orta gelir tuzağına ayağının takılmaması gerektiğini kaydetti. Markalaşmanın inovasyon ile olabileceğini dile getiren Burkay, Cumhuriyetin 100'üncü yılı hedefi için ihracata katma değer katacak marka değerlerin çıkarılması gerektiğini vurguladı. Oyunun kuralını rakiplerin belirlediği oyunda skor elde etmeye çalıştıklarını ifade eden Burkay,şöyle konuştu:
"Kural koymak zorundayız. Kural koyan Türkiye müşterek hedefimiz. 1502 yılında kalite standardı Kanunname-i İktisab-ı biz yaptık. Niye bir daha yapmayalım? Bu konuyu milli mesele olarak görmeliyiz. Türkiye'nin 3,5 saatlik uçuş mesafesinde yer alan bölgede dünyanın dörtte bir nüfusu yaşıyor. Türkiye bölgede oyun kurucu olmalı. Kendi oyunumuzu kurarsak, ilk 10 ekonomi arasına gireriz."
Açılış konuşmalarının ardından Kestel Belediye Başkanı Yener Acar ile TSE Başkanı Hulusi Şentürk, ilçedeki asansörlerin kalite standardı içinde olmasına yönelik protokol imzaladı. Daha sonra panele geçildi.
Son Dakika › Güncel › Tse Başkanı Şentürk: Ar- Ge İçin Bir Çok Kurumla Papaz Olduk - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?