Trafik Genel Eğitim Planı Çalıştayı Başkent'te yapıldı
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem:
"İlkokul 4.sınıflarda trafik ve ilkyardım dersi, 9.sınıflarda ise sağlık bilgisi ve trafik kültürü dersi zorunlu dersler arasında yer almaktadır. 2016 yılı başından itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında zorunlu 4 saat trafik adabı dersi konulmuş, bu derslerin 2017-2018 öğretim yılında da 9.sınıfların derslerinde okutulmaya başlandığını paylaşmak isterim"
"MEB olarak trafik eğitimi ve trafik bilincinin yerleşmesi amacıyla okul öncesi kurumlarda oyuna dayalı, ilkokul ve ortaöğretim kurumlarında zorunlu ders olarak eğitim vermekteyiz"
" İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu arasında 2015 yılında bir protokol imzalandı. Bu uygulamaya konuldu ve protokol kapsamında 108 bin okul servis araçları şoförü hizmet içi eğitimden geçirildi"
ANKARA - Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, "İlkokul 4.sınıflarda trafik ve ilkyardım dersi, 9.sınıflarda ise sağlık bilgisi ve trafik kültürü dersi zorunlu dersler arasında yer almaktadır. 2016 yılı başından itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında zorunlu 4 saat trafik adabı dersi konulmuş, bu derslerin 2017-2018 öğretim yılında da 9.sınıfların derslerinde okutulmaya başlandığını paylaşmak isterim" dedi.
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Trafik Genel Eğitim Planı Çalıştayı' nın açılışı Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem ve MEB Özel Öğretim Krumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Başkent Öğretmenevinde gerçekleştirilen programın açılışında yaptığı konuşmada Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, "Haziran sonu itibariyle kayıtlı 25 milyona yakın taşıt bulunduğu TÜİK verilerinde görülmektedir. Ne yazık ki sadece yurdumuzda değil dünyada ölüm ve yaralanmaların baş aktörlerinden olan trafikte her yıl binlerce vatandaşımız hayatlarını kaybediyor, yaralanıyor veya sakat kalıyor. Bu elim kazalar nedeniyle can kaybı, kiminin bakıma muhtaç kalması karşılaşılan uzun ve masraflı tedavi süreçleri ve birçok olumsuzluk hem vatandaşlarımız hem de devletimiz için büyük sıkıntı ve zorluklara sebebiyet vermektedir" diye konuştu.
"Trafik güvenliği eğitimi konusunda kurumlararası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla Bakanlığımız tarafından Trafik Genel Eğitim Planı hazırlanmıştır"
Erdem, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ülkemiz ne yazık ki trafik kazaları konusunda iyi bir karneye sahip değil. TÜİK'ten aldığımız 2016 yılı verilerine göre 1 milyon 182 bin 491 adet trafik kazası 2016 yılında meydana gelmiştir. Yıl içerisinde meydana gelen trafik kazaları sonucunda 7 bin 300 kişi hayatını kaybetmiş, 303 bin 812 kişi de yaralanmıştır. Maalesef trafik kazalarının büyük mesuliyeti insana aittir. 2016 yılı istatistiklerine göre kazaların yüzde 89.6'sı sürücü, yüzde 8.7'si yaya, binde 4'ü yolcu olmak üzere toplamda neredeyse yüzde 99'u insan kaynaklıdır. Bu veriler trafik kazalarının azaltılması, düzenli ve güvenli bir trafik ortamının sağlanması için insan faktörünün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Toplumumuzda trafik kurallarının yeterince bilinmediği, kurallara uymada problem yaşandığı trafikte saygı ve nezakete istenilen ölçüde ulaşılmadığı ve vatandaşlarımızın yol ve trafik güvenliği konusunda ağırlıklı olarak eğitilmesinde kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu hepimiz görüyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi çözüm yine eğitimde. Eğitimle insanların bilinçlendirilmesinde yani toplumsal sorumluluğun geniş kitlelere inşallah trafik güvenliği konusunda yeterli seviyeye yakın zamanda geliriz diye düşünüyorum. Bu amaçla MEB olarak okul öncesinden ortaöğretimin sonuna kadar örgün eğitimin her kademesinde ve yaygın eğitim kurumlarımızda trafik güvenliği konusunda eğitim faaliyetlerine ilişkin çalışmaları yönlendirmek idari ve yasal düzenlemelere ilişkin çalışmalar yapmak, önerilerde bulunmak, kaydedilen gelişmeler hakkında kamuoyunun aydınlatılması amacıyla yapılacak çalışmaları değerlendirmek, trafik güvenliği eğitimi konusunda alınabilecek önlemlere ilişkin tavsiyelerde bulunmak, konuya ilişkin eylem planlarını hazırlamak ve onaylamak, trafik güvenliği eğitimi konusunda kurumlararası işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla Bakanlığımız tarafından Trafik Genel Eğitim Planı hazırlanmıştır."
Zorunlu 'trafik adabı' dersi
"MEB olarak trafik eğitimi ve trafik bilincinin yerleşmesi amacıyla okul öncesi kurumlarda oyuna dayalı, ilkokul ve ortaöğretim kurumlarında zorunlu ders olarak eğitim vermekteyiz" diyen Erdem, "Çocuklarımız daha ilkokula başlamadan okul öncesi eğitimdeyken onlara hitap edecek cezbedici etkinliklerle onların zihinlerinde kalıcı bir trafik bilinci oluşmasını sağlamaya çalışıyoruz. İlkokul 4.sınıflarda trafik ve ilkyardım dersi, 9.sınıflarda ise sağlık bilgisi ve trafik kültürü dersi zorunlu dersler arasında yer almaktadır. 2016 yılı başından itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında zorunlu 4 saat trafik adabı dersi konulmuş, bu derslerin 2017-2018 öğretim yılında da 9.sınıfların derslerinde okutulmaya başlandığını paylaşmak isterim" açıklamasında bulundu.
"Protokol kapsamında 108 bin okul servis araçları şoförü hizmet içi eğitimden geçirildi"
Son günlerde medyada da çok yer alan çocukları okullara taşıyan okul servis araç şoförlerinde trafik kültürü oluşturmak ve güvenli sürücülük farkındalığının arttırılması konusunda da çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Erdem, şunları kaydetti:
"İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu arasında 2015 yılında bir protokol imzalandı. Bu uygulamaya konuldu ve protokol kapsamında 108 bin okul servis araçları şoförü hizmet içi eğitimden geçirildi. Bakanlığımızın 12 Eylül 2017 tarihinde iştirak ettiği trafik güvenliği ve karayolu yolcu taşımacılığı çalıştayı ile de okul ve taşımalı eğitim servis araçları için alınacak güvenlik tedbirleri görüşüldü, görüşülmeye devam ediyor. Toplumun bir parçası olan geleceğimize yön verecek değerli öğrencilerimizde güvenli trafik hakkında farkındalık oluşturmak ve konunun önemine dikkat çekmek için yürüttüğümüz bu çalışmalarla öğrencilerimize ve toplumumuza yatırım yaptığımızın bilincindeyiz."
MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Kemal Şamlıoğlu ise trafik kazalarının Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri olduğunu kaydederek, "Trafik kazalarının en aza indirilmesi için Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarında verilen teorik ve uygulamalı direksiyon eğitim derslerinin kalitesini arttırmakla başlamış olduğumuz bu yolda önemli adımlar attık ve kararlı bir şekilde atmaya devam ediyorum. Sürücü eğitimlerinin iyileştirilmesi adına yaptığımız düzenlemelerden biri 2016 yılından itibaren Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kurslarımızda verilmeye başlayan trafik adabı dersi. Bu dersle sürücü adaylarına bir davranış biçimi, trafik kültürü tahkimi yapmayı öngördük" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › Trafik Genel Eğitim Planı Çalıştayı Başkent'te Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?