Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) "Trabzon için gelişim stratejisi raporunun değerlendirme" toplantısı düzenlendi.
Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon Milletvekillerinden Prof. Dr. Aydın Bıyıklıoğlu, Safiye Seymenoğlu, TTSO Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, DKİB Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, TTB Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, Trabzonspor Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, sivil toplum kuruluş
ve bazı siyasi partilerin temsilcileri katıldı.
Toplantıda söz alan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Trabzon'da son dönemde yapılanlar hakkında bilgi verirken zaman zaman yapmak istedikleri yatırımları gerçekleştiremediklerini söyledi.
Tonya ilçesinde yaptırılması planlanan Çimento Fabrikası için değerlendirmede bulunan Bakan Bayraktar, "Tonya için ne dedik, Tonya'daki halk Çimento Fabrikası'nı istemiyorsa bende
istemiyorum dedim. Tonya benim ilçem. Tonya'da başka işler varsa onları yaparız. Tarım yaparız, hayvancılık yaparız. Tonya halkının istemediği şeyi bizde istemeyiz, dediğimiz budur. Çimento Fabrikası için fabrikanın buradan kalkması lazım. Günü geldimi kalkması lazım. Trabzon bunu artık taşımıyor" dedi.
Akyazı Projesi'nde bir takım aksamalar olmasına rağmen burasının bitirileceğini belirten Bakan Bayraktar
"Akyazı'da dolgusunda ihalesinde bir takım
aksaklıklar oldu. İhalesi yapıldı, alan firmada fena bir firmaya benzemiyor. Bundan sonra yürüyecek kısa sürede bitecek. Burası Trabzon'a yeni bir fotoğraf kazandıracak. Trabzonspor bizim için çok önemli bir argüman. Trabzonspor'u mutlaka bir şekilde geliştirmemiz lazım" diye konuştu.
TEŞVİK KONUSUNDA TRABZON'A HAKSIZLIK YAPILDI
Trabzon'a teşvik konusunda yapılan haksızlığın giderildiğini belirten Bakan Bayraktar, yeni teşviğin yılbaşından itibaren geçerli olacağını söyledi. Bakan Bayraktar, "Trabzon 4 bölgeden istifade etmek için yasa çıktı, yasa Bakanlar Kurulu'na yetki verdi. Şu anda Bakanlar Kurulu'nda biz imzaladık. Sadece Başbakanımızın ve Cumhurbaşkanımızın imzasına kaldı. Trabzon 4. bölge haklarından istifade edecek bunu da burada açıklıyayım. Haksızlık giderilmiş oluyor, yılbaşından itibaren geçerli olacak. Bu teşvik işi bitmek üzere" şeklinde konuştu.
Vali Recep Kızılcık ise toplantıda yaptığı konuşmada "Stratejik Eylem Planı'nın temel gereği olan ortak aklı oluşturma noktasında, sivil toplum kuruluşlarıyla, yerel yönetimleriyle birlikte hareket etmek 21. Yüzyılın zorunluluğudur. Bu iklimin oluşmasına verdiği katkılardan dolayı bakanımıza ve yerel yöneticilerimize teşekkür ediyorum. Artık dünyada sadece ülkeler değil, sürdürülebilir şehirler mantığından hareketle şehirler de yarışmaktadır. Şehirlerin kalkınmasını ve gelişmesini sağlamak için üç unsurun birbiriyle ortak hareket etmesi yani aynı şeyi koordineli şekilde yapıyor olması lazım. Şehrin önceliklerinin ne olduğu konusunda herkesin bir rehbere sahip olması gerekiyor. Ortak akılla yapılan işlerde sahiplenme duygusu gelişir. Bu bakımdan ortak akıl ile iyi bir sinerji oluşturulması son derece önemlidir.
Göçün önlenmesi için Trabzon'un tarihi misyonuna uygun olarak yatırım alanlarına ve istihdama katkı sağlayacak yatırımların çekilmesi gerekiyor. Yatırımı buraya çekebilmek,
istihdamı arttırabilmek ve marka kent olmak için ortak çalışma fevkalade önemlidir. Güçlü yanlarımızı ön plana çıkarmalıyız" dedi.
Toplantıda söz alan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise Trabzon'un alternatif turizm merkezi olabilmesi yönünde önemli çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, "Turizm alanında eksikliklerimizin giderilmesi noktasında İl Özel İdaremize yani hazineye ait arazilerin tahsisi ile otellerin yapımı yönünde önemli adımlar attık. Bir tanesinin tanıtımını yaptık.
Ortaya çıkan iklimin müsait olması hasebiyle özel sektörümüzün de girişimleriyle ayın sekizinde bir otelimizin temelini atmış olacağız. İkincisinin protokolünü imzaladık, üçüncüsünü de önümüzdeki hafta gerekli değerlendirmeleri yaptıktan sonra hayata geçireceğiz. Böylece bir kongre merkezi, alternatif turizm merkezi bir Trabzon'u hep birlikte oluşturmuş olacağız. Bir otelde 300 istihdam öngörülüyor. Toplamda belki bin kişiye ulaşabilecek bir istihdamdan bahsedeceğiz" diye konuştu.
TURİZME SADECE KONAKLAMA OLARAK BAKILMAMALI
Turizme sadece konaklama olarak bakılmaması gerektiğinin altını çizen Vali Kızılcık, "Hayvancılıktan tarıma kadar bu alanın da desteklenmesi gerekiyor. Kırsalda yaşayan insanlarımızın desteklenmesi sonucunda sadece otelciler değil, üretim yapan vatandaşlarımız da kazanacaktır. Gelen misafirler burada 400'e yakın gayrimenkul satın almak için sözleşme imzaladılar. Bu potansiyeli arttırmak için yarın Trabzon-Riyad direkt uçak seferlerini de başlatıyoruz. Burada bir törenle kendilerini karşılayacağız. Şuanda 4 günde bir gelecekler ama eminim ki bu her güne yayılacak. Bunu bir turizmin ötesinde görüyoruz. İnşaat sektörünün kültürel anlamda gelişmesine de ciddi olarak katkı sağlayacaktır. Gelen insanları bir misafir olarak karşılamamız gerekiyor. eksiklikler olabilir. Ama faydalı yönlerini de görerek ona göre davranmalıyız" ifadelerini kullandı.
Şehrin güvenliği anlamında da gerekli çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Kızılcık, "Güvenlik anlamında da gerekli tedbirleri alıyoruz. Şehrimizin MOBESE sistemini geliştirmek için 1.5 milyon TL'lik ihaleye çıkıyoruz. Trabzon'un daha güvenli bir şehir olma yolunda önemli çalışmalar var" dedi.
Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise belediyeye ait çalışmalar hakkında uzun uzun bilgi vererek"Büyükşehir olma ile ilgil bütün toplantılarımız belde belediyelerimizle ilçe belediyelerimiz ile gerçekleştirildik. Valilkte kurulmuş olan komisyonda da çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Merkez Bankası'nın eski binasının kent müzesi olması için şuanda anıtlar kurulundadır bu ay içinde çıkmış olacaktır ihaleye çıkacağız.
Otopark konusunda eski imar müdürlüğümüzün olduğu yerde otopark yapımı ile ilgili olarak ihaleye çıktık, talipli olmadı. İkinci defa ihaleye çıkacağız. Olmazsa kendimiz
yapma cihetine gideceğiz.
Ahi Evren Hastanesi'nin karşısındaki yeri Diyanet'e altı otopark üstü cami yapılacak şekilde devir işlemini tamamlamış bulunmaktayız . Kanuni yolu üzerinde çok önemli bir katlı otoparkı projelendirdik,
diğer paydaşlarla birlikte şehrin çok önemli bir sorununu orada bir nebze gidermiş olacağız" ifadelerini kullandı. - TRABZON
Son Dakika › Güncel › Trabzon İçin Gelişim Stratejisi'nin Raporunu Değerlendirdiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?