Trabzon - Fındığın Geleceği Tartışıldı - Son Dakika
Güncel

Trabzon - Fındığın Geleceği Tartışıldı

Trabzon - Fındığın Geleceği Tartışıldı

Karadeniz Bölgesi'nin En Önemli Ürünlerinden Fındık, Yeni Sezon Öncesi Düzenlenen, "fındığın Dünü, Bugünü ve Yarını" Konulu Panelle Trabzon'da Masaya Yatırıldı. Paneldeki Konuşmasında Fındığın İnsanları Mutlu Ettiğini Anlatan Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, "fındığın Üreticisi Ne Hikmetse Hep Mutsuzdur" Dedi.

17.07.2010 21:04

Karadeniz Bölgesi'nin en önemli ürünlerinden fındık, yeni sezon öncesi düzenlenen, "Fındığın dünü, bugünü ve yarını" konulu panelle Trabzon'da masaya yatırıldı. Paneldeki konuşmasında fındığın insanları mutlu ettiğini anlatan Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, "Fındığın üreticisi ne hikmetse hep mutsuzdur" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi ve Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği işbirliğiyle düzenlenen panel Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapıldı. Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Doç. Dr. Gökhan Günaydın, Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Adnan Sağlam, Trabzon Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Reis, Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı ve Fiskobirlik Teftiş Kurulu Başkanı Tuncer Kasapoğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, fındık üreticileri, sivil toplum kuruluşlarının üyeleri, bazı ilçe ve belde belediye başkanları da hazır bulundu.

Fındığın kullanıldığı ürünlerin başında çikolatanın geldiğini hatırlatan ve bu sektöre değinerek söze başlayan Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, fındık üreticisinin son derece mutsuz ve umutsuz olduğunu kaydetti. Akbaşlı, çikolatayı insanları mutlu eden bir ürün olarak nitelendirdi ve "Çikolatayı yiyen insan mutlu olur. Tüm dünyayı mutlu eden ürünün içinde var olan fındığın üreticisi ise ne hikmetse hep mutsuzdur" dedi. Akbaşlı, bademin fındığın yerini alacağı şeklindeki söylemlere de sert bir üslupla yanıt vererek, 'Neymiş efendim, badem fındık için tehlikeymiş. Fındığın yerini alacakmış. İnsanlar bizi aptal mı sanıyorlar acaba? Ne oldu da her yıl tekrarlanan bu söyleme rağmen çikolatacılar bademe dönmedi. Türkiye fındıkta büyük ülke ve daha da büyük olmalı. Fındığı çiftçi kontrol etmeli. Dünyada 6 milyon ton çikolata üretiyor. ve insanlar buna 80 milyar dolar para veriyor. Bu rakamları düşünebiliyor musunuz? ve çikolatanın yüzde 11'i fındık! Ama üretici fındığa fiyat isteyemiyor. Fındık Allah'ın bir lütfudur ve herkes bundan fayda sağlıyor. Fındığa 6 lira istiyorum, daha aşağısına da vermiyorum. Hiç kimse de vermesin" diye konuştu.

Trabzon Ticaret Borsası Meclis Başkanı Mehmet Cirav ise, lisanslı depoculuk sisteminin önemine değindi ve "Öyle üreticiler var ki 3 yıllık fındığı esnafın yanındadır. Bu insanlar lisanlı depoculuğun gelmesi ile kredi imkanı bulmuşlardır. Fındık üreticisinin temsilcilerinin olması şarttır. Bunların başında Fiskobirlik gelmelidir. Fındığı toplayan insan hemen pazara getirip, birine emanet ediyor. Bunu yapmak sıkıntının en büyüğüdür. Eğer fındıkta istikrar isteniyorsa bu yapılmamalı. Herkes kendi ürününe sahip çıkmalı. Herkes fındığını hemen satmamalı, yavaş yavaş satmalıdır. Üretici bilinçli hareket etmelidir. Topladığı zaman hemen satayım düşüncesinden kaçınılmalıdır" dedi.

Fındık politikası memnun etmeli

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Doç. Dr. Gökhan Günaydın da, fındığın dünyada önemli bir yeri ve konumu olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Ülkemizde yaklaşık 350 bin üretici fındık tarımı yapmaktadır. Bu ürün, Türkiye'de yabancı hiçbir girdiye ihtiyaç duyulmayan üründür. Üretiminin yüzde 70'inin ülkemizde yapıldığı, Karadeniz Bölgesi çiftçisinin temel geçim kaynağı olan fındık, yıllardır üreticinin hakkını alamadığı bir ürünüdür. Fındık milli ürün olarak kabul edilmeli, üreticiyi, ihracatçıyı, sanayiciyi memnun edecek bir fındık politikası oluşturulmalıdır. Fiskobirlik yeniden yapılandırılıp, şeffaf şekilde çalıştırılarak ve denetlenerek üreticinin hizmetinde fındık alım ve satımı yapmalıdır. Üretim maliyetleri dikkate alınıp, üreticiye maliyetlerin üzerine yüzde 25 kar payı ve bugünkü ekonomik koşullarda yaşamını devam ettirmesi için yüzde 20 yaşam payı eklenerek bir fiyat belirlenmelidir."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Trabzon - Fındığın Geleceği Tartışıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement