Doğu Karadeniz'in yağışlı iklim yapısında kurutma işleminde büyük sorun yaşanan fındıkta, geçen yıl açılan Fındık Kurutma Merkezi bu yıl hizmet verecek.
Geçen yıl Trabzon Ticaret Borsası, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Oltan Gıda'nın ortaklığında uygulanan Kaliteli Fındık Projesi kapsamında Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde oluşturulan Fındık Kurutma Merkezi bu yıl daha detaylı olarak ve ücretsiz hizmet verecek. Bu yıl sadece Oltan Gıda tarafından yapılan organizasyonda kurutma işlemine 12 Ağustos'ta başlanacak ve 30 Eylül'e kadar sürdürülecek. Kurutma işleminin yanı sıra üreticinin fındığının merkeze taşınıp geri götürülmesi ücretsiz yapılacak. Kurutma işlemi için 444 02 08 nolu telefon veya direk başvuru şekliyle sıra verme işlemine ise 1 Ağustos tarihinde başlandı. Bu yıl merkezde yaklaşık 400 ton yaş fındığın kurutulması hedeflendi. Kurutma merkezinde bu yıl da makine yer alacak. Uzmanlar nezaretinde yapılacak kurutmada fındık tartılıp nemi ölçüldükten sonra işleme tabi tutulacak. Merkeze getirilen fındıklar ideal seviye olan yüzde 6 nem oranına düşürülene kadar kurutulacak. Kurutulan fındıklar üretici isterse evine kadar taşınıp teslim edilecek. Kurutma işlemine asgari 1 ton ve üzeri fındıklar tabi tutulacak. Türkiye'de ilk defa tam teşekküllü olarak geçen yıl açılan kurutma merkezinde bu yıl üreticilerden ücret alınmayacak.
ZAHMETİ AZ RANDIMANI YÜKSEK BİR SİSTEM
Trabzon Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Oltan Gıda Başkan Yardımcısı Şükrü Güngör Köleoğlu, güneşi az ve yağmurlu bir iklim yapısına sahip olan yörede kurutma işleminde büyük sıkıntı yaşandığını söyledi.
Köleoğlu, geçen yıl başlatılan mekanik kurutma işleminden başarılı sonuç alındığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Hem randıman yüksek oldu, hem aflatoksinleşmenin önüne geçildi. Geçen yılki deneyimlerinde katkısıyla bu yıl daha başarılı bir kurutma işlemi gerçekleşecektir."
Kurutma işlemine tabi tutulacak fındıkların olgunlaştıktan sonra toplanmış, patosa vurulduktan sonra 2-3 gün harmanda bekletilmiş olması gerektiğini belirten Köleoğlu, şöyle konuştu: "Yöremizde güneş az, yağmur fazla. Onun için üretici fındığını kurutmakta zorluk çekiyor. Sahil kesiminde yolların kenarında 1 gün kurutuyorlar, ikinci gün yağmur yağıyor. Tekrar alıyorlar seriyorlar, kaldırıyorlar. Geçen sene uygulamaya başladığımız proje deneme süresiydi. Kuruttuğumuz fındıkların randımanlarının diğerlerinden çok farklı olduğunu çürük oranlarının çok az olduğunu kanıtladık. Randımanda dışarıda kurutulan ile bu makinelerde kurutulan fındık arasında bir fark olduğu tespit edildi. Geçen sene uygulamamızda 275 ton fındık kurutmuştuk. Bunun içinde geçen yıldan farklı olarak bu yıl yaptığımız proje ile üreticinin fındığı kendi yerinde alıp buraya getirmek. Kuruttuktan sonra tekrar üreticinin yerine getireceğiz." Getirme ve götürme masrafını ortadan kaldırdıklarını anlatan Köleoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Yeter ki üreticiler fındığı burada kurutsun. Oltan Gıda olarak kuruttuğumuz fındığı illa biz alacağız diye bir şey yok. İsteyen üretici gelir fındığı burada kurutur. Kuruttuktan sonra satmak isterse bize satar. Bizim yaptığımız hizmet fındığadır. Geçen yıl burada 12 makinemiz vardı, günde 25 ton fındık kurutuyorduk. Bundan herkesin faydalanabilmesi için her gün 25 ton fındık kurutmak için üreticiler fındıklarını topladıktan sonra en az bir gün fındığı dinlendirmeleri gerekiyor. Eğer hiç güneşin altına sermeden fındık kurutma merkezine getirirlerse, kurutma işlemi iki gün sürüyor. Üreticilerin fındıklarını jüt çuvallara koymasını tavsiye ediyoruz."
Trabzon'da geçen yılki kadar fındık olmadığını dile getiren Köleoğlu, şöyle konuştu: "Geçen yıl ki kadar fındık olmadığı kesin. Bazı yörelerde fındık geçen seneye göre fazla, bazı yörelerde geçen seneye göre oldukça düştü. Ama genele baktığımız zaman geçen sene ki rekolteden az fındık var. Benim şahsı tahminim Türkiye'de 600 bin ton civarında fındık var. Bu projede sadece kendi yöremize hizmet ediyoruz. Ordu ve Düzce'de böyle fındık kurutma tesisleri açıldı. Herkesin fındığı kurutup randıman farkını almasını isterim. Üretici fındığı ölçülü olarak piyasaya indirirse, piyasada bir istikrar sağlanır." - TRABZON
Son Dakika › Güncel › Trabzon'da Hedef 400 Ton Fındık Kurutmak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?