Enerji verimliliğine ve sürdürülebilir enerji üretimine büyük önem veren BAYMAK, İTÜ Enerji Enstitüsü içerisinde kurulan laboratuvarda ilk yerli üretim olacak 'toprak kaynaklı ısı pompası' için yürütülen çalışmalara destek veriyor.
BAYMAK ısıtma soğutma sektöründe, BDR THERMEA GROUP' un teknoloji gücünü de arkasına alarak, rekabetçi, kurumsallaşmış, yatırım gücü olan ve Türkiye'nin yükselen hedeflerine katkıda bulunmayı misyon edinerek çalışmalarına devam ederken, ürün yelpazesini, enerji verimliliğine ve sürdürülebilir enerji üretimine paralel genişletmek için ar-ge yatırımlarına devam ediyor.
İTÜ Enerji Enstitüsü içerisinde kurulan laboratuvarın temel amacı, ülkemizde ısı pompalarının yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden olan yanlış toprak altı uygulamaların önüne geçmek ve hem verimsiz hem de pahalı ürünlerin Türkiye'ye ithal edilmesinin önünü kesmektir.
Baymak Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Akdoğan, '' BAYMAK ve İTÜ'nün gerçekleştirmiş olduğu bu ortak çalışma sanayi kuruluşları ve üniversitelerin ortak projelerde bir araya gelmesinin ne kadar önemli olduğunun göstergesidir. Toprak kaynaklı ısı pompalarının üretilmesi ve doğru bir uygulamanın yapılması ısı pompalarının ülkemizde hızla yaygınlaşmasının önünü açarak ülke ekonomisine ve enerji kaynaklarının yönetimine önemli kazançlar sağlayacaktır. Ülkemizin yılda 55 milyar doların üzerinde bir bedeli enerji ithalatı için dışarıya ödediğini belirten Dr. Murat Akdoğan,Baymak olarak desteklediğimiz bu çalışma ile doğalgaza bağımlılığın azaltılmasını, doğalgaza göre aynı ısıtma gereksinimi için %40 daha ucuza ısınabilmeyi hedefliyoruz'' dedi.
Isı pompalarının daha verimli olması ve topraktan maksimum düzeyde enerji elde etmek için yapılan çalışmalar, İTÜ Enerji Enstitüsünde bir yılı aşkın süredir BAYMAK ar-ge desteğiyle devam etmektedir.
BAYMAK ve İTÜ Enerji Enstitüsü'nde yapılan çalışmaların sonucunda;
Türkiye şartlarına uygun tasarlanmış ve komponentleri yine deneysel olarak optimize edilmiş yerli bir ısı pompası prototipi geliştirilmiş olacak,
Ülkemiz hava ve toprak koşullarına uygun yerli ısı pompası üretimi için gerekli bilgi ve tecrübe birikimi kazanılarak yerli üretime geçilebilecek,
Isı pompalarının yaygınlaşması önündeki ithalata bağlı yüksek fiyat engeli kırılacak,
Toprak altı incelemelerinden elde edilecek verilerle, toprak altı uygulama maliyetlerini düşürücü ve verimi arttırıcı yöntemler geliştirilecek, böylece düşük fiyat ve yüksek performans ile ısı pompalarının yaygınlaşması sağlanarak ülkemizde hem enerji tasarrufu hem de emisyon azaltımına katkı sağlanacak,
Gerek ısı pompası gerekse de enerji açısından ülkemiz kaynaklarının yurtdışına çıkışı önlenecektir,
Hem bölge ülkelerine hem de dünyaya toprak kaynaklı ısı pompası ve uygulamalarını sunabilen ve böylece ülkemiz ihracatına katkı sağlayan bir endüstri ülkemize kazandırılmış olacaktır.
Son Dakika › Güncel › ''Toprak Kaynaklı Isı Pompası'' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?