Toplumsal Tarih Dergisi'nin 266. Sayısı Çıktı! - Son Dakika
Güncel

Toplumsal Tarih Dergisi'nin 266. Sayısı Çıktı!

Toplumsal Tarih Dergisi\'nin 266. Sayısı Çıktı!

Toplumsal Tarih Şubat 2016 tarihli 266. sayısında Savvas Çilenis'in "Galata Rum Okulu" başlıklı yazısını kapağa taşıdı.

05.02.2016 10:13  Güncelleme: 10:15

Çilenis, farklı arşivlerden belgelerle okulun inşa sürecine ışık tutuyor ve cevap bekleyen soruların izini sürüyor.

Mehmet Ö. Alkan "En Doğru Bildiğimizden Kuşkulanmak" dizisine " Anıtkabir'in Unutulan Darbe (Hürriyet-İnkılap-Devrim-27 Mayıs) Şehitleri" başlıklı yazısıyla devam ediyor. Alkan, farklı dönemlerdeki olaylarda "şehit" ilan edilerek Anıtkabir'e gömülen ve sonra mezarları farklı yerlere taşınan isimlerin öyküsünü anlatıyor. Selim Deringil, " Benedict Anderson'ın Türkiye İzdüşümü" başlıklı yazısında, Aralık 2015'te vefat eden Benedict Anderson'ın sosyal bilimler ve tarih alanındaki serüvenini, Türkiye'deki yansımalarıyla birlikte takip ediyor. Emre Yalçın, "Anka Kuşu Misali Bir Meydan: Taksim Meydanı" başlıklı yazısında, İstanbul'un kalbi Taksim Meydanı'nın yıllar içinde yaşadığı dönüşümü ve tanıklık ettiği olayları anlatıyor.

Sinan Şanlıer, "Aydınlık Dergisinde Unutulan Nâzım Şiirleri" başlıklı yazısında, Nâzım Hikmet'in Aydınlık dergisinde farklı imzalarla yayımladığı şiirlerden örnekler aktarıyor; Nâzım'a ait olma ihtimali taşıyan diğer bazı şiirleri tartışmaya açıyor. "Rüya ve Meşruiyet: Ardeşir'in Krallığı ve Kişiliği"nde Muhammet Yücel, Sasani Devleti'nin kurucusu Ardeşir'in idealize edilişinin kaynakları üzerinde duruyor. Selin Önder, "Tanrıların En Yunanı Apollon: Kehanet ve Şifa"da tanrı Apollon'un kökenlerine iniyor ve bu çokyönlü tanrının iki özelliği üzerinde duruyor: kehanet ve şifa. Erkan Konyar, "Son Tunç Çağı ve İlk Demir Çağı'nda Küçük Kafkas Dağları'nda Hocalı-Gedebey Kültürü" başlıklı yazısında, Hocalı-Gedebey yerleşim alanında tespit edilen kültürün yaşam özelliklerini, bölgedeki buluntulardan yola çıkarak tanıtıyor.

Zerrin İren Boynudelik ve Emine Önel Kurt bu sayıdan itibaren yeni bir yazı dizisine başlıyor: "Batı Resim Sanatında Mimari Öğe Kullanımı". Güncel sayfalarında Ahmet Akşit, "Akademisyenler Bildirisi" ve ardından yaşanan tartışmalar konusunda, imzacılardan Gençay Gürsoy'la söyleşiyor. Can Cemgil, 14 Ocak 2016 günü vefat eden, radikal siyaset ve felsefenin önemli isimlerinden Ellen Meiksins Wood'un Marksizme katkılarını metinlerinden hareketle izliyor. İkbal Polat, Vangelis Kechriotis Eğitim Atölyesi'ne dair izlenimlerini paylaşıyor. Hazal Özdemir, Talin Suciyan'ın Tarih Vakfı'nda yaptığı sunumu "Memleketin Diasporaya Dönüşmesi" başlığı altında özetliyor. Edhem Eldem "L'illustration'dan Seçmeler"de bu kez 30 Eylül 1922 tarihli L'Illustration'dan İzmir yangını ile ilgili bir makaleyi aktarıyor. Emel Seyhan "Osmanlı Basınında Yüz Yıl Önce Bu Ay" ile dergimize katkıda bulunmaya devam ediyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Toplumsal Tarih Dergisi'nin 266. Sayısı Çıktı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement