Komana antik kentindeki 'ekonomik faaliyetler' ortaya çıktı
TOKAT'ta Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla Komana Antik Kenti'nde yürütülen çalışmalarda ortaya çıkan bulgular çalıştayda ele alındı.
Tokat- Niksar arası Gümenek mevkiinde bulunan Komana Antik kentinde Roma ve Helenistik döneme ait izlerin bulunması amacıyla 2004 yılından bu yana çalışmalar sürüyor. Çalışmalarda 2009 yılına kadar yüzeysel araştırmalar yapılırken daha sonra ise kazı çalışmaları başlatıldı. Başlatılan çalışmalar daha çok antik kentin ortasında bulunan ve Hamamtepe olarak adlandırılan alanda yoğunlaştırıldı. Yapılan çalışmalarda çok önemli bulgulara ulaşıldı. Uluşılan bulgular ve son çalışmalar hakkında çalıştay düzenlendi. Çalıştaya Vali Cevdet Can, Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Yerleşim Arkeolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof.Dr. Burcu Erciyas ile birlikte çalışmada yer alan görevliler ve protokol üyeleri katıldı.
"ÖNEMLİ BULGULAR ELDE ETTİK"
Çalıştayda konuşan kazı heyeti başkanı Burcu Erciyas, Komana antik kentinin Helenistik döneminden bu yana varlığının sürdüğünü söyleyerek, "Çok farklı dönemlere ait kalıntılarımız var. Daha önceki konuşmalarda bahsedildi. Şu anda M.Ö. 2'inci ve 3'üncü yüz yıla kadar kazılarda elde ettiğimiz bulgularımız var. Helenistik, Roma dönemi ve önemli bir orta Bizans yerleşimi. Üzerinde bir Danişmend yerleşimi. Üzerine Selçuklu ve Osmanlı yerleşimiyle bugünkü Gümenek köyü olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Ürettiğimiz en önemli bilgilerden biri Komana'da çağlar boyu verilere ulaşarak tarihte Tokat'ın yerini ve önemini vurgulamak" dedi.
Komana antik kentinin ekonomik gelişimine yönelik önemli bulgular elde ettiklerini kaydeden Erciyas, şöyle konuştu: "Tahıllar, pirinç, nohut, arpa, buğday ve çok az kazıda rastlanır çeşitlilikte meyve ve yemiş çeşitleri bugüne kadar elde ettiğimiz veriler. Bu verilerle biz bir yandan Tokat'ın ve Komana'nın geçmiş ekolojik düzenini veya ekolojik durumunu gözlemlerken, bir yandan da ekonomisinde tarımın ne kadar ağırlıkta olduğunu o gün bile görebiliyoruz. Yani Tokat Komana antik kentinde seramik ve metal üretiminden zirai faaliyetlere her türlü ekonomik faaliyetin süre gelmekte olduğunu ve bugünkü Tokat'ımıza bunları nasıl yansıtabileceğimizi de konuşacağımızı umuyorum. Yine Komana'da sağlık ve beslenmeye dair verileri toplayarak nüfus ve yaşam koşullarını, tarihsel gelişimini ortaya koymak da hedeflerimiz arasında. Bu kapsamda araştırmalarımız devam ediyor. Nüfusların geçirmiş oldukları hastalıklar, dişlerinin durumundan beslenme şekilleri. Yine Komana'da bulduğumuz ithal ürünler ışığında Tokat Komana'nın çağlar boyu ticari ilişkilerini aydınlatmak çalışmamızın kapsamında yer alıyor."
KOMANA ANTİK KENTİ
Kaynaklarda, Mitridat Krallığı'nın yönetiminde önemli bir kültür merkezi olan ve Roma İmparatorluğu döneminde de özerkliğini koruyan Komana Antik Kenti'nin, 'Anadolu tanrısı Ma'ya adanmış kutsal alan olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda çevre bölgeler için ticaret merkezi görevi gördüğü ifade edilen bölgenin, o dönemde kutsal alanda düzenlenen festivaller, zengin pazar yeri ve kenti çevreleyen verimli arazisiyle Anadolu'nun her tarafından ziyaretçi aldığı kaydediliyor. ODTÜ ve TÜBİTAK tarafından da desteklenen, 'Komana Pontika Arkeolojik Araştırma Projesi', Orta Karadeniz Bölgesi'nin klasik çağ kenti Komana'nın konumunu belirlemek ve kentsel dokusunu anlamak amacıyla 2004 yılında başlatılmıştı.
Son Dakika › Güncel › Komana Antik Kentindeki Ekonomik Faaliyetler Ortaya Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?