Tokat'ta 3 yıl önce mermer üretim fabrikası kuran Nalan Balcı (29), fabrikada bulunan makinelerin zaman zaman arıza vermesinden dolayı, üniversite sınavına girip makine mühendisliği bölümünü kazandı. Şimdi okulda öğrendikleri ile makineleri tek başına söküp takabiliyor. Tokat'ta Ali-Gülay Balcı çiftinin üç çocuğundan biri olan Nalan Balcı, küçük yaşta dedesi Mustafa Balcı'nın iş yerine giderek burada mermer üretimine merak saldı. 2013 yılında Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Maden Mühendisliği bölümünden mezun olan Nalan Balcı, önce deneyim kazanmak için farklı firmalarda çalıştı. Daha sonra babası Ali Balcı'nın yanında bir süre çalışan Nalan Balcı, 2015 yılında ise Yeniyurt Mahallesinde kendi fabrikasını kurdu. Burada 12 işçisi ile birlikte çalışan Nalan Balcı fabrikada bulunan makinelerin zaman zaman arıza vermesinden dolayı geçen yıl üniversite sınavına girip Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Makine Mühendisliği bölümü kazandı. Balcı, şu anda 2'nci sınıfta olduğu bölümünde makine konusunda edindiği bilgileri işine yansıtmaya başladı. Ailesinin desteği ile bu yatırımı yaptığını söyleyen Nalan Balcı İnsanlar maden sektöründe bir kadın gördüğünde ister istemez şaşırıyorlardı. Ben bu işe 12 işçi ile başladım. 12 kişiyle bu yolda yürürken, diğer mermer üretimi yapan arkadaşlarını kapandığı duymak beni umutsuzluğa götürdü. Bu sektörde olmak ayrı zor. Piyasayı bilmeniz gerekiyor. Çevrenizin geniş olması gerekiyor. Bu üretimi takip etmek gerekiyor. Bu bir kadın için kesinlikle zor. Bu konuda da ailemin desteği çok büyük, ben bu destekleri gördükçe hiçbir zaman yılmadım. Dedemin torunu olduğunu hiçbir zaman unutmuyorum dedi.
'TEK BAŞIMA MAKİNEYİ SÖKEBİLİYORUM'
Fabrikada bir çok sorun ile karşılaştığını, yaşanan mekine arızaları nedeni ile bu işin eğitimini almaya karar verdiğini söyleyen Nalan Balcı, şöyle konuştu
Burada bizim bir dakika makinenin durması üretimimizin aksamasına neden oluyor. Bir gün oturuyordum, dedim ki 'Ben bu kadar arıza yaşıyorum. İster istemez dışarıdan bakım yaptırmaya çalışıyoruz.' Üniversite sınavına girdim ve makine mühendisliğini kazandım. Bu makine derslerini almaya başladığımda makine aksamını öğrendim. Yeri geliyor alyan takımını alıyorum tek başıma makineyi sökebiliyorum. Zorlandığım noktalar da olduğunda onların da kolay yöntemleri var. Onları da deneyerek bir şekilde söküyorum.
Fabrikada gerek makine başında çalıştığını gerekse forklift kullandığını söyleyen Balcı, Çalışanlarımdan çok memnum. Onlar bana bir ağabey, bir baba gibiler. Ancak genç istihdam sağlayamıyoruz. Geliyorlar bir ay çalışıyorlar. Biz işi öğretelim derken zaten bir ay geçiyor, sonra ayrılıyorlar. Mesleğimiz ağır bir meslek olduğu için işçi bulmakta zorlanıyoruz. 3-4 gün çalışıp biz bu işi yapamayacağız diyerek ayrılanlar da oluyor diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Tokat Arıza Yapan Makinelere Kızıp, Makine Mühendisliğini Kazandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?