Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu'nun 16 Ağustos Cuma günü düzenlediği basın açıklamasının ardından Kocaeli Üniversitesi Anıtpark Yerleşkesi Mimarlık Fakültesi Konferans Salonu'nda "Marmara Depremi'nin 14. Yılında Depremle Yaşamaya Alışmak" başlıklı bir panel gerçekleştirildi.
Kocaeli İKK Sekreteri Nedim Kara ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı'nın açılış konuşmalarını yaptığı panelde Doç. Dr. Kemal Beyen (KÜ İnşaat Müh. Böl.) ve Yrd. Doç. Dr. Özkan Coruk (KÜ Jeoloji Müh. Böl.) konuşmacı olarak yer aldı.
17 Ağustos'ta depremin gerçekleştiği saatlerde ise meşaleli yürüyüşle depremde hayatını kaybedenler anıldı. Saat 02.00'da Merkez Bankası önünde toplanan yüzlerce kişi ellerinde meşalelerle "Unutmadık, Unutturmayacağız" yazılı pankartın arkasında Deprem Anıtı'na yürüdü. Deprem Anıtı önünde Kocaeli İKK Sekreteri Nedim Kara, Kocaelili Depremzedeler Derneği Başkanı Nurcan Taşpınar, İMO Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı birer konuşma yaptılar.
TMMOB Depreme Duyarlılık Yürüyüşü'ne TMMOB Yönetim Kurulu II. Başkanı Züber Akgöl, TMMOB Yönetim Kurulu Üyeleri Bahattin Şahin, Ayşe Işık Ezer, Zeyneti Bayrı Ünal, TMMOB Denetleme Kurulu Üyesi Asiye Ülkü Karaalioğlu, İMO Yönetim Kurulu üyeleri, HKMO Sekreter Üyesi Mustafa Erdoğan, JFMO Yönetim Kurulu Başkanı Şevket Demirbaş, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, MMO Sayman Üyesi Tahsin Akbaba, TMMOB'ye bağlı odaların Kocaeli birimlerinin yöneticileri, mühendis, mimar, şehir plancılar ve çok sayıda Kocaelili katıldı.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı'nın Deprem Anıtı önünde yaptığı açıklama şöyle:
"14 yıl önce bugün bu dakikalarda bir acı yükseldi bu coğrafyada. İzmit'te, Adapazarı'nda, Gölcük'te, Yalova'da, İstanbul'da büyük Marmara depremi ile yıkıldık. On binlerce canımızı kaybettik. Yüreğimiz yandı. Bir doğa olayı afete dönüştü. Sonra Van'ı, Erciş'i yaşadık...
Öncelikle depremlerde kaybettiğimiz tüm canlarımızın anısı önünde saygıyla eğliyoruz.
Sevgili Arkadaşlar
Biz, bu ülkenin mühendisleri, mimarları, şehir plancıları "Depremi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız." demek için bugün buradayız. Büyük Marmara yıkımının on dördüncü yılında İzmit'te gerçekleştirdiğimiz "Depreme Duyarlılık Yürüyüşü"müzü şimdi tamamlıyoruz.
Her 17 Ağustos'ta olduğu gibi bugün de bir çığlık yaratmak için buradayız. Buraya ses çıkarmaya geldik arkadaşlar. Duymayan kulaklar duysun, görmeyen gözler görsün diye buradayız.
Biz biliyoruz: Ülkemiz coğrafyasının %98'i deprem bölgesidir. İnsanımızın %95'i deprem bölgesinde yaşamaktadır. Ülkemiz depremle yaşamak zorunda olan bir ülkedir.
Biz hep söylüyoruz, hep söyleyeceğiz: Depremlerin afet olarak yaşanması, ülkemizin ve halkımızın yazgısı olamaz, olmamalıdır. Depremin afete dönüşmesi takdiri ilahi değildir. Deprem gibi bir doğa olayının afete dönüşümü engellenebilir. Yeter ki; yerleşme, barınma ve yapı üretiminde bilimin ve tekniğin gerekleri yapılsın.
Ancak ülkemizde işler hiç de iyi değildir.
Bu ülkenin İmar Yasası, Yapı Denetim Yasası, yapı üretimi ile ilgili yasaları, bunların ilgili ikincil mevzuatı sorunludur. Sistem yüzünü insana dönmemektedir. Bu ülkede yasal düzenlemeler ranta odaklıdır. Her olayda olduğu gibi vahşi kapitalizmin vahşi kuralları doğa olaylarının afete dönüşümünü engellemekten uzaktır. Aksine, neredeyse sistemin koyduğu kurallar doğa olaylarını afete dönüştürmek için yazılmaktadır. Siyasal iktidar görevini yapmak yerine, TMMOB'nin ve bağlı odalarının sesini kısmaya çalışmaktadır. Sanki yapabilecekler... Bize saldıranlar bilimin ve tekniğin sesine kulaklarını tıkayıp, bilimin ve tekniğin sesi TMMOB'yi susturmaya çalışıp işte bu depremlerin afete dönüşmesini sağlayanlardır.
Siyasi iktidarları hep uyardık. Uyarmaya devam edeceğiz: Doğa olaylarının afete dönmesini istemiyorsanız; yüzünüzü insanımıza dönün. Bilimin ve tekniğin gereğini yapın. Odalarımızın ve Birliğimizin sesine kulak verin."
Son Dakika › Güncel › TMMOB Depremin 14. Yılında Kocaeli'ndeydi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?