YÖK, düzenlediği "Tıp ve Sağlık Bilimlerinde Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nın sonuç raporunu Sağlık Bakanlığı'na sundu. Raporda yeni tıp fakültesi açılması yerine mevcutların kalitesinin ve verimliliğinin artırılması istendi.
YÖK'ten yapılan yazılı açıklamaya göre, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, kurul üyeleri, Yükseköğretim Kurulu Tıp Çalışma Grubu üyeleri, Üniversitelerarası Kurul Tıp-Sağlık Konseyi üyeleri, tıp fakültesi mensubu üniversite rektörleri, Tıp Fakültesi Dekanları Konseyi üyeleri ve Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği temsilcileri 8-9 Mart'ta Afyon'da düzenlenen "Tıp ve Sağlık Bilimlerinde Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"nda bir araya geldi.
Değişik sorunların tartışıldığı çalıştayın sonunda hazırlanan sonuç raporu, Sağlık Bakanlığı'na sunuldu.
Raporda "üniversitede öğretim üyelerinin istihdamı ve öğretim üyelerinin kurumsal aidiyetinin artırılması" gerektiği belirtildi. Bunun için "üniversite hastanelerinde tam gün kadrolu çalışma", "üniversitede tam gün, kadrolu çalışma
+ kurum dışında hizmet verebilme" ve yükseköğretim kurumlarında kurumun ihtiyacına göre sözleşmeli statüde öğretim üyesi istihdamına yönelik çalışma modellerine yer verildi.
Üniversite Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri'nin (SUAM) mali sorunlarının çözümü için gerekli düzenlemelerin yapılmasının önemine değinilen raporda, bu merkezlerin kaliteli hizmet vermeye devam edebilmesi için sağlıklı insan gücü kapasitesinin arttırılması gerektiği bildirildi.
-Sağlık çalışanları maaşlarına iyileştirme-
"Yeni tıp fakültelerinin açılması sorunu"na da değinilen raporda, dünyada nüfus başına en fazla tıp fakültesinin Türkiye'de olduğuna dikkat çekildi.
Raporda, "Ülkemizde mevcut tıp fakültesi sayısının diğer ülkelere oranla yüksek olması ve kuruluşunu tamamlayanlardan bazılarının bile henüz istenilen standarda ulaşamaması nedeniyle yeni tıp fakültelerinin açılması yerine mevcutların geliştirilip güçlendirilmesi ve kurumsallaşmalarının tamamlanmasına gayret edilmelidir" ifadelerine yer verildi.
Raporda TUS, DUS, YDUS kadrolarının adil dağılımının sağlanması gerekliliğine de vurgu yapıldı.
Tıp ve sağlık bilimlerinin diğer alanlarında eğitimin kalitesinin geliştirilmesi için çalışmaların artırılması istenilen raporda, üniversitelerle eğitim araştırma hastaneleri arasındaki işbirliğinin özendirilmesi, eğitime verilen yetersiz bütçe desteğinin gereken düzeyde artırılması, araştırma ve inovasyon için ek bütçe verilmesi, ülke imkanlarının el verdiği ölçüde hekimler ve diğer tüm sağlık çalışanlarının maaşlarına gerekli iyileştirmelerin yapılması ve bunlardan emeklilerin de yararlanmaları konuları yer aldı.
Muhabir: Sarp Özer
Yayıncı: Ebubekir Gülüm - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 'Tıp ve Sağlık Bilimlerinde Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?