Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk - Son Dakika
Güncel

Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk

Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk

Turkishtime tarafından hazırlanan "Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk" kitabı, araştırmaları, buluşları ve tedavi yöntemleri dünyada yankı uyandıran tıp insanlarımızı bir araya getirdi.

04.09.2018 13:26  Güncelleme: 13:25

Turkishtime tarafından Sanko Holding sponsorluğunda hazırlanan kitap, yurtdışında Harvard, Yale, John Hopkins University, University of Chicago gibi dünyanın önde gelen bilim kurumlarında ve yurtiçinde de ülkemizin bu alanda en başarılı kurumlarında araştırma yapan başarılı Türk tıp insanlarının öykülerini anlatıyor.

Çalışmada, Türk tıp insanları, uluslararası literatürde kabul edilen "H-endeksi" ölçütüne göre sıralandı. H-endeksi, bilim insanlarının yaptığı araştırmaların aldığı atıf sayısını gösteriyor. H-endeksi ne kadar yüksekse, bilim insanının araştırmaları alanında o kadar çığır açıcı nitelik taşıyor. Kitapta H-endeksi 50'nin üzerinde 16 Türk tıp insanı bulunuyor.

Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk araştırmasında öyküsü anlatılanlardan, Harvard Üniversitesi'nde çalışmalarını yürüten Gökhan Hotamıs¸lıgil en son aras¸tırma ekibiyle birlikte, kolesterol seviyesi hücre içinde yükseldigˆinde uyarı veren ve kolesterolün zararlı etkilerine kars¸ı hücreleri koruyan bir mekanizma gelis¸tirmis¸tir.

I·sviçre Alerji ve Astım Aras¸tırma Enstitüsü (SIAF)'ın direktörlügˆünü yapan Cezmi Akdiş, insanlarda bagˆıs¸ıklık toleransı mekanizmalarına odaklanmıs¸, yeni as¸ılar ve tedavi yöntemleri gelis¸tirmis¸tir.

Fatih Uçkun'un, kes¸fettigˆi kanser tedavilerini ve ilaçları kapsayan 70'den fazla patenti vardır. John Hopkins'te araştırmalarını yürüten Ziya Gökaslan, özellikle omurilik bozukluklar, tümör ameliyatları ve en zor tip omurilik kanserleri üzerine gelis¸tirdigˆi ameliyat metodlarıyla tıp literatürüne adını yazdırmıs¸tır.

Dünya, Parkinson ve Huntington hastalıkları hakkında bilinenlerin bir çogˆunu Deniz Kırık'a ve onun aras¸tırmalarına borçludur.

Münci Kalayoğlu, karacigˆer nakli konusunda dünya çapında çalıs¸malar yapmaktadır.

Murat Günel, Türkiye ve Almanya'dan bilim insanlarıyla is¸birligˆi içinde yaptıgˆı çalıs¸mada, beyin kanserlerinin iyi huylu tümörlerden genetik olarak kansere dönüs¸mesine neden olan mekanizmaları kes¸fetmiştir.

Serap Aksoy, 10 yıl süren aras¸tırmalar sonucu, özellikle Afrika kıtasında ölümcül uyku hastalıgˆının tas¸ıyıcısı olan Çeçe sinegˆinin gen haritasını çıkartmıştır.

Taner Demirer, ülkemizde Sagˆlık Bakanlıgˆı'na bagˆlı ilk kemik iligˆi transplant merkezini Ekim 1999'da Ankara Numune Hastanesinde kurmus¸tur.

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Konukoğlu, 21. yüzyılın ikinci yarısında yurtiçi ve yurtdıs¸ında çalıs¸malar sürdüren bilim insanlarımızın insan sagˆlıgˆında zoru bas¸ardıklarını belirterek "Tıpta pek çok alanda keşfedilen yeni tanı ve tedavi yöntemleri çagˆın en önemli gelis¸meleri olmus¸tur. Hiçbir s¸üphe yoktur ki, gelecek nesiller bu gelis¸meleri çok daha da ileriye tas¸ıyarak bu alanda önemli rol oynamayı sürdüreceklerdir. Türk bilim insanlarımızın, tıp alanında dünyada ses getiren önemli başarılara imza atması bunun kanıtıdır. Geçtigˆimiz yıl kamuoyunun dikkatine sundugˆumuz ve büyük yankı uyandıran "Bilime Yön Veren 100 Türk" kitabının ardından "Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk' isimli bu önemli aras¸tırmayı da bilim dünyasına armagˆan etmekten gurur duyuyoruz" dedi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Tıp Bilimine Yön Veren 100 Türk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement