Türk Cumhuriyetlerinin bağımsızlıklarının 25'inci yılı anısına Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam'a "Kazakistan Cumhuriyeti'nin Bağımsızlığının 25. Yılı Jubile Madalyası" verildi.
TİKA'da düzenlenen törene Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Kaseinov ve TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ile birlikte TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, TÜRKSOY Azerbaycan Ülke Temsilcisi Elçin Gafarlı, TÜRKSOY Kırgızistan Ülke Temsilcisi Hocageldi Kuluev ve TİKA başkan yardımcıları katıldı. Büyükelçi Kaseinov, yaptığı konuşmada Türkiye ve Kazakistan ilişkilerinin çok değişik projelerle yürütüldüğünü, projelerin önemli kısmının da TİKA tarafından yapıldığını kaydetti. Kaseinov, "Kültürel işbirliğimiz sayesinde Türk dünyasında ilk akla gelen TİKA oluyor" dedi.
TİKA Başkanı Çam ise bu şerefli madalyayı almaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Türk dünyasına en güzel şekilde hizmet vermeye çalışacağım" diye konuştu. Çam, Türk dünyasının önemli bir ülkesinden böyle madalya almanın onur olduğunu belirtti.
TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcı Purtaş da söz konusu madalyanın Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın kararnamesiyle verildiğini, bu madalyadan Türkiye'de sadece 6 kişiye verildiğini ve bu kişilerin madalyayı fazlasıyla hak ettiklerini söyledi.
TİKA'nın Kazakistan'daki faaliyetleri
Kazakistan'daki en önemli TİKA projesi, bugüne kadarki en kapsamlı restorasyon projesi olan Hoca Ahmet Yesevi Türbesi. Türk-İslam aleminin manevi önderlerinden Hoca Ahmet Yesevi'nin hükümdar Timur tarafından 15. yüzyılda yaptırılan ve Kazakistan'ın Türkistan şehrinde bulunan türbesinde bugüne kadarki en kapsamlı restorasyon çalışmaları yapıldı ve türbe Türkistan şehrinin kuruluşunun 1500. yıl dönümünde iki ülke cumhurbaşkanı tarafından ziyarete açıldı.
TİKA tarafından ayrıca 2012 yılından beri Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde Kazakistan'a yönelik "Mesleki ve Teknik Eğitimde Eğiticilerin Eğitimi Programı" uygulanıyor. Programa son 5 yılda toplam 350 Kazak öğretmen ve yönetici katıldı. Uluslararası polis eğitimi işbirliği projeleri kapsamında Kazakistan'a yönelik 2009-2017 yılları arasında toplam 30 eğitim programı gerçekleştirildi ve yaklaşık 550 katılımcıya eğitim verildi. "Sağlık Alanında İşbirliği Projesi" kapsamında ise 2012 yılından bugüne 300'ün üzerinde Kazak sağlık personeline Türkiye'de eğitim verildi.
TİKA, Türkiye-Kazakistan ikili ekonomik ilişkilere de katkı sağlıyor. Kazakistan Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma ve Ticaret Bakanlığı tarafından Asya ve Avrupa kıtasından pek çok devlet adamı, iş adamı, akademisyen ve gazetecinin katıldığı ve "Asya'nın Davos'u" olarak adlandırılan Astana Ekonomik Forumu'na TİKA tarafından destek verildi. 47. Altın Beşik Altay Uluslararası Semineri Uluslararası Türk Akademisi iş birliğinde Kazakistan'daki arkeolojik çalışmalardan bugüne kadar elde edilen bulguların değerlendirilmesi amacıyla Türk dünyasının önde gelen tarihçi ve arkeologlarının katılımı ile 19-21 Ağustos 2015'te Altay Dağları'nda "Altın Beşik Altay" Uluslararası Semineri düzenlendi. Ayrıca TİKA tarafından kamu yönetimi akademisi simültane tercüme ekipmanı desteği, 49 Kul Hoca Ahmet Yesevi İlim ve İrfan Vakfı Anaokulu tadilatı ve çevre düzenlemesi, Almatı-Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi ek bina inşası gibi projeler gerçekleştirildi. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Tika Başkanı Çam'a Kazakistan'tan 'Bağımsızlık Madalyası' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?