MUSTAFA GÜNGÖR - Başbakan Recep Tayip Erdoğan, tarafından Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapımı tamamlanan 113 tesisle birlikte Ankara'dan açılışı gerçekleştirilen, Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nde üretilen tıbbi ve aromatik bitkiler, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nde (AKÜ) incelendikten sonra ticari kimlik kazanacak.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman Genel Müdürlüğü'nün en büyük yatırımlarından biri olan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 Aralık'ta Ankara'da yaptığı toplu açılışla faaliyete geçen Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'nin Ar-Ge desteği sağlanması halinde kıymetinin ve öneminin kat kat artacağını kaydetti.
Tıbbi ve Aroma Bitkiler Merkezi ile AKÜ Mühendislik Fakültesi, Gıda Kontrol Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Solak, şöyle konuştu:
''En kısa sürede bunun önemini görüp gereğini yapmalıyız. Çalışmanın nereden nasıl başlayacağını hangi şartlarda başlaması gerektiğini kararlaştıracağız. Birlikte çalışmaya en kısa sürede başlamanın yerinde ve zamanında olduğunu düşünüyorum. Yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkiler, Gıda Mühendisliği bünyesindeki ana bilim dalı laboratuvarlarında uzmanlarca araştırılması ve bunlara ticari kimlik kazandırılması gerekiyor. Defnenin, kekiğin, nanenin kendisi ya da ondan elde edilebilecek sıvı veya yağın insana yararı ne kadar? Yan etkisi var mı? İstenmeyen madde var mı? Bunun araştırılması gerekiyor. Bu da Kimya ve Gıda Mühendisliği'nin ilgi alanına giriyor. Hem bu merkez hem de bizim araştırma merkezimiz birbirini tamamlayıcı hüviyette. Merkezimizde Mikrobiyoloji Laboratuvarı, Kimyasal Analiz Laboratuvarı, Endüstriyel Analiz Laboratuvarı gibi ünitelerimiz var. Bu laboratuvarlarda bu bitkiler incelenmeli. Hocalarımız nereden nasıl başlayacaklarını bir raporla bize sunacak."
- "Tıbbi ve aromatik bitkilerin kültür ortamında yetiştirilmesini özendirmek istiyoruz"
Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş de Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatlarıyla güzel bir eserin meydana geldiğini söyledi.
Merkezi sayesinde tabiattaki tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesini ve üretilmesini sağlayacaklarını dile getiren Ateş, şunları belirtti:
"Üniversite iş birliğiyle burada yetiştirdiğimiz ürünlerin nasıl değerlendirileceği belirlenecek. Merkezimizde ekonomiye kazandırılacak önemli bitki türlerinin üretilmesi ve bunları tanıtmayı hedefliyoruz. Bunun dışında doğadaki kekik, lavanta, defne gibi tıbbi ve aromatik bitkilerin kültür ortamında yetiştirilmesini özendirmek istiyoruz. Bu bitkiler tabiatta var olduğu zaman gelişi güzel faydalanmalara maruz kalıyorlar ve korunamıyorlar. Yok olmalarına neden oluyor. Eğer bunları böyle tanıtabilirsek ve insanlar bunlardan ciddi gelir elde ederlerse bunları tarlalarında ekerler. Elde ettikleri ürünleri gerek biz alırız gerek bu işlerle uğraşan kuruluşlar bunları değerlendirir. Önemli olan bu bitkilerden gelir elde edebilecek ticari ekonomik haiz olduklarını bizim göstermemiz gerekiyor. Bunun için bu proje hayat geçirildi."
Son Dakika › Güncel › Tıbbi ve aromatik bitkiler, ekonomik katkı sağlayacak - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?