Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı - Son Dakika
Güncel

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Hatay'da "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı" gerçekleştirildi.

06.10.2015 15:45  Güncelleme: 15:58

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Itri ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Hatay'da "Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı" gerçekleştirildi. Hatay Vali Yardımcısı Bilal Özdemir, bir otelde düzenlenen çalıştayda, Hatay'ın, tarım ve hayvancılık alanının yanında tıbbi ve aromatik bitkiler bakımından çok zengin olduğunu söyledi. Türkiye'deki 10 bin çeşit bitkiden 2 bininin Hatay'da yetiştiğini ifade eden Özdemir, şu bilgileri verdi; "Ülkemizdeki 3 bin 300 endemik bitki türünden yüzde 10'u ilimizde yetişmektedir. Tıbbi ve boyalı bitkiler sektörünün de önemli illerinden birini oluşturmaktadır. Dünyada gelişen bu sektör 2009 yılı itibariyle 60 milyar doların üzerinde bir boyuta ulaşmış. Hatay, bu sektörde 6-7 milyon dolar pazar payına sahip. Avrupa'da en iyi ülkeyiz, dünyada da sayılı ülkelerden biriyiz. Yapılan bu çalıştayda tüm paydaşların bir araya getirildiği, sorunların çözüldüğü, üretimin nasıl artacağı, sahip olduğumuz bitkilerden nasıl mamul ürünler elde edileceği, pazarlama gibi konularda kapsamlı çalışma yapacağız."

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitki Besleme ve Teknoloji Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Ali Olgun da Türkiye ekonomisi ve sosyal yapısında en önemli sektörlerin başında gelen tarımın, yapısal değişim ve dönüşüm çalışmalarıyla ekonomiye önemli katkılar sağlayan sektöre dönüştüğünü söyledi. Türkiye'nin, bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar ve üretime yönelik teşviklerle çok sayıda tarım ürününde dünya liderliğini sürdürdüğünü vurgulayan Olgun, şunları kaydetti: "Türkiye tarımı, son yıllarda 78 milyona ulaşan nüfusun ve 35 milyon turistin gıda ihtiyacını karşıladığı gibi 197 ülkeye bin 660 çeşit tarımsal ürün ihraç eden bir sektör konumuna gelmiştir. Bitkisel üretimin toplam değeri 33 milyar liradan yaklaşık 98 milyar liraya ulaşmıştır. Bitkisel üretim miktarı 106 milyon tona, tarımsal ihracat 4 milyar dolardan 19 milyar dolara yükselmiş. Bu gelişmelerin sonucunda, tarımda kişi başı milli gelir bin 64 dolardan 3 bin 483 dolara ulaşmıştır. Tüm bu başarının arkasında şüphesiz Hatay tarımının ve fedakar Hatay çiftçisinin de önemli katkıları bulunmaktadır. Hatay tarım sektörü, son yıllarda birçok önemli başarılara imza atmıştır. Hatay'ın toplam bitkisel üretim değeri, 2002 yılında 932 milyon lira iken, 2014 yılında yüzde 141 oranında artarak 2, 3 milyar liraya ulaşmıştır. Genel olarak tarla bitkileri üretimi, 2002 yılında 644 bin ton iken yüzde 29 artarak 2014 yılında 817 bin tona, aynı dönemde toplam meyve üretimi, 568 bin tondan yüzde 72 artarak 976 bin tona ulaşmıştır."

Olgun, dünya piyasalarının istediği kalite ve miktarda güvenilir tıbbi ve aromatik bitki üretiminin artırılması için bakanlıkça yeni destekleme politikası uygulanması başlatıldığını anımsattı.Çalışma kapsamında bu yıl tıbbi ve aromatik bitki yetiştiren çiftçilere, dekar başına 100 lira destekleme ödemesi yapılacağını ifade eden Olgun, "Itrı ve Tıbbi Bitkiler ile Boya Bitkileri Projesi kapsamında Hatay ile 25 ilde çalışmalara başlanmıştır. Başlatılan projeyle ülkemizin mevcut toprak ve su kaynaklarıyla biyoçeşitlilik durumunu dikkate alarak, küresel rekabet gücümüzü artırmayı, uluslararası piyasaların talep ettiği kalite ve özelliklerde tıbbi ve aromatik bitki üretimini geliştirmeyi, uluslararası pazarlarda biyolojik çeşitliliğimizi avantaja dönüştürmeyi, böylece Hatay'ın defnesini ve zahterini, Denizli'nin kekiğini, Karabük'ün safranını, Muğla ve Aydın'ın ada çayını, Isparta'nın lavantasını mamul ve işlenmiş halde ihraç etmeyi hedeflemekteyiz" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aydın Tüfekçi de yüzyıllardır ekonominin temel kaynaklarından biri olan tarım sektörünün bölgedeki öneminin her geçen gün artığını belirtti. Tıbbi ve aromatik bitkilerin geçmişten bu yana insan sağlığının korunması ve hastalıkların iyileştirilmesine yardımcı olduğunu ifade eden Tüfekçi, kişisel bakım ve hijyen ürünleri olarak da günümüzde önemini koruduğunu aktardı.Konuşmaların ardından Konya, Antalya, Niğde ve Kahramanmaraş'taki üniversitelerden gelen akademisyenler, çeşitli konularda sunum yaptı.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement