Türkiye'nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 45. Olağan Genel Kurulu, Cağaloğlu'nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Burhan Felek Konferans Salonu'nda başladı. TGC Başkanı Turgay Olcayto, mesleğin geleceği için verdikleri mücadeleyi sürdürmeye devam edeceklerini belirtti.
Türkiye'nin en yaygın gazetecilik meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin (TGC) 45. Olağan Genel Kurulu, Cağaloğlu'nda bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Burhan Felek Konferans Salonu'nda başladı. Seçimlerde Turgay Olcayto'nun başkanlığını yaptığı Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu ile Sedat Bakıcı'nın Başkanlığını yaptığı Emeğe Saygı Grubu yarışacak. Seçimde Seracettin Zıddıoğlu ile Şükrü Disanlı yönetim kurulu için bağımsız aday olarak yarışacak.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, ölen ve öldürülen gazeteciler adına 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Divan Başkanlığı'na Altan Öymen Başkan Yardımcılıklarına Selami Turgut Genç, Bilal Öztürk, yazmanlıklara ise Uğur Güç ile Fatma Batukan Belge seçildi.
ALTAN ÖYMEN: DÜŞÜNCE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ TEHDİT ALTINDA
Divan Başkanı olarak Genel Kurulu açan gazeteci-yazar Altan Öymen konuşmasında basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü alanında yaşanan sorunları dile getirdi:
'Bu yıl, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin kuruluşunun 70. yıldönümü. Bu 70 yılın gerisine doğru bakıldığında 1946, Türkiye'nin demokrasiye geçişinin başlangıç tarihidir. Çok partili seçimler yapıldı. Demokratik seçimler dönemi başladı. Demokrasiye doğru yürüyüş devam etti. Türkiye'nin durumu basın özgürlüğü açısından hiç bugünkü kadar olumsuz olmamıştı. Gazetecilerin 'tutuklu olarak' hapse girmesi, yargısız infazla karşılaşması olağan karşılanmaya başladı. Genel olarak düşünce özgürlüğü tehdit altında. Düşünce özgürlüğünün baskı altında olması, basının bu hale gelmesi çok olumsuz bir sonuç. Basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmaz bir parçası. Basın özgürlüğü, gazetecilerin özgürlüğü değil, bütün milletin özgürlüğü. Öğrenecek ki kendi fikrini oluşturacak. Bu olanak ortadan kalkarsa demokrasinin varlığından söz edilemez. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin bu şartlar altında toplandığını vurgulamak isterim. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, basın özgürlüğü mücadelesi vermeye devam ediyor.?
BAŞKAN OLCAYTO: TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 151. SIRAYA GERİLEDİ
Açılış konuşmasını yapan Bağımsız Bağlantısız Özgür Gazetecilik Grubu Başkanı Turgay Olcayto, TGC seçimlerine her zaman 3-4 listenin girdiğini bunun da cemiyete güç kattığını vurguladı.
'2013'te görevi devraldık. Çok zorlu bir dönemden geçtik. O günden bugüne kadar hemen her günümüz dolu geçti. Sıkıntılarla geçti. Bir yandan devlet baskısı, bir yandan iktidara bağlı belediyelerin baskısı ile karşılaştık. Gazeteciler bir yandan adliyelerle uğraşırken, biz de hem gazeteci arkadaşlarımızın peşinde hem de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin haklarını savunmak için adliye koridorlarındaydık. Örneğin Basın Müzesi, Büyükşehir Belediyesi'nin uzun vadeli kiracısı. Ancak bu süreçte pek çok problem çıktı. Dava açtık ve kazandık. Başkan Kadir Topbaş ile görüşerek bir noktada anlaştık.
BASIN KARTI YÖNETMELİĞİNE DAVA AÇTIK
Türkiye'de düşünce ifade özgürlüğünden tutun basın özgürlüğü, temel hak ve özgürlüklere kadar adil yargılanma ilkesine kadar her konuda büyük sıkıntı ve güçlük var. Bir diğer karşılaştığımız sorun ise Basın Kartı Komisyonu idi. Basın Kartı Komisyonu'nda ani bir yönetmelik değişikliği yaptılar. Kimseye danışılmadan yapıldı. Meslek örgütlerinin üye sayısı düşülmüş, kimi meslek örgütleri Komisyon'dan çıkarılmıştı. Biz de istifa ederek Danıştay'a dava açtık. Dava halen sürüyor.
Türkiye'de adalet kolay işlemiyor. Basın kartı yüzünden pek çok arkadaşımız da mağdur duruma düştü.
MESLEĞİMİZDE BÖLÜNMEYİ ENGELLEMELİYİZ
Türkiye, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün açıkladığı basın özgürlüğü sıralamasında 149'dan 151'e düştü. Basın özgürlüğünü önemsiyoruz; çünkü basın özgürlüğü halkın doğruları öğrenmek, bilgi edinmek, aydınlanmak hakkıdır. Halkın bugün gerçekleri öğrendiği, bilgilendiğini söylemek mümkün değil. Özellikle son 3 yılda yayın yasakları, akreditasyon ve sansür ile karşılaştık.
HAYAL TİCARETİ YAPMADIK
Ülkemizde gazeteler cezalandırılırken aslında gazeteciler cezalandırılıyor. Hatırlayalım. Kayyum sistemi ilk önce İpek Medya Grubu'na geldi. Bugün Gazetesi, Bugün TV, Kanaltürk'ten 81 meslektaşımız işsiz kaldı. Ardından Zaman Gazetesi'ne kayyum atandı. Ana akım medyadan da yüzlerce gazeteci işsiz kaldı. Ben hiçbir zaman hayal ticareti yapmadım. Gerçekler ne ise onu anlatırım. Verdiğim sözün de arkasında dururum. Yeni dönemde de yapacağımız; bu mücadeleyi en iyi şekilde sürdürmektir. Hazırladığımız raporları Parti Grup Başkanlıklarına, siyasi parti liderlerine ilettik. En son Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'u ziyaret ederek raporumuzu sunduk.?
AKLAMA OYLAMASI YAPILDI
Açılış konuşmasının ardından Yönetim Kurulu, Çalışma ve Hesap Raporları ile Denetim Kurulu raporları okundu. İl Dernekler Müdürlüğü'nün tebliği gereği Tüzük tadiline ilişkin görüşülüp onaylanması istenilen hususlar görüşüldü. Kurullar için aklama oylaması yapıldı. 2016-2017-2018 bütçe tasarıları incelenerek ve oylaması yapıldı. Dilekler paylaşıldı.
GENEL SEKRETER GÜNEŞ: 370 GAZETECİYE HUKUK DANIŞMANLIĞI VERDİK
Söz alan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş, yapılan çalışmaları kısaca şu şekilde özetledi:
'Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'na üye olmasını sağladık. Darıca'daki depreme güvenlikli olmadığı gerekçesiyle boşaltılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin 36 odalı huzurevini 60 odaya çıkaracak proje hazırlattık. Modern huzurevi inşaatının 1.5 yılda tamamlanması için 6 milyon liralık bağış sağlanması konusunda anlaşma yaptık. Medyada eril dilin düzeltilmesi için örneklerle yanlışlar ve doğrular içeren kadın ve medya kılavuzu hazırladık. Gazetecinin çalışma, iş güvenliği, ücret ve izin hakkı için rehber hazırladık. Son üç yılda tutuklanan gazetecileri cezaevinde düzenli olarak ziyaret ettik. Ulusal ve uluslararası çapta basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün sağlanması ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması dayanışma toplantıları, yürüyüşler düzenledik.
370 gazeteciye ücretsiz hukuk ve iş yaşamı danışmanlığı hizmeti verdik. İşvereni ile ihtilafı bulunan 90 gazetecinin ücret tayini için mahkemelere bilirkişi raporu sunduk.?
TGC Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Yılmaz da 'Yaşlı üyelerimizin her zaman yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz. Cemiyette kıdemli üyeler tüm sosyal etkinliklere katılıyorlar ve Cemiyete güç veriyorlar. Biz cemiyet olarak cezaevindeki meslektaşlarımızı ziyaret etmeyi sürdüreceğiz. Meslektaşlarımızın her zaman yanında olacağız' dedi.
EMEĞE SAYGI GRUBU BAŞKANI SEDAT BAKICI: 'CEMİYETİMİZ SAYESİNDE UMUDUMUZU KORUDUK
Seçime aday olan Emeğe Saygı Grubu Başkanı Sedat Bakıcı ise şunları söyledi: 'Mesleğimizin çınarı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 70 yıl önce gazeteciliğin gelenekleriyle, etik değerlerini korumak ve herkesin gerçekleri öğrenme hakkını savunmak amacıyla yola çıktı. O günlerden bugüne gazeteciliğin ne badireler atlattığı hepimizin malumu. Umudumuzu ise hiç kaybetmedik. Gölgeli dönemlerine rağmen saygınlığını hiç yitirmeyen Cemiyetimiz sayesinde umudumuzu koruduk. Daha güçlü, etkili bir Cemiyet, daha demokratik ve saygın bir gazetecilik ortamı için biz hazırız. Değişimin, yeni bir başlangıcın tam zamanı olduğunu düşünüyoruz. İddialıyız, çünkü iddialarımız da, vaatlerimiz de gerçek. Üyelerimiz bize yönetim fırsatı verirse, gazeteciliğin ideal geleceği için bütün vaatlerimizi hayata geçireceğiz..'
TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, sendikalaşmanın önemine vurgu yaptı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte çok güzel işlere imza attıklarını vurguladı.
GAZETECİLER SÖZ ALDI
Gazeteci Namık Koçak, gazeteciler için dayanışmaya çağrı yaptı. Namık Koçak, TGC'nin sosyal medyayı çok daha etkili kullanması gerektiğini belirtti. Namık Koçak Cemiyetin web tv kurması gerektiğini söyledi.
TGC üyesi Engin Başçı ise 'Bu cemiyet ile son 3 yıldır mesleki dayanışma için büyük mücadele verdik. Silivri'den Diyarbakır'a basın özgürlüğü mücadelesinin olduğu her yerde vardık. Yine olacağız. Yine mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz' dedi
TGC SEÇİMLERİNDE OY NASIL KULLANILACAK?
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Kurulu'nda 22 Nisan Cuma günü oy kullanılacak.
Grupların aday listeleri Divan tarafından mühürlenerek seçmenlere verilecek. Blok listelerde değişiklik yapılamayacak. Üzerinde değişiklik yapılan blok listeler ile adaylık başvurusu yapmamış isimlerin yazıldığı karma listeler tümüyle iptal edilecek.
Seçimde isteyen üyeler verilen boş oy pusulasını kullanarak karma liste de yapabilecek. Bağımsız adayların isimleri de karma listeye yazılacak.
(Tür: İstanbul)
Son Dakika › Güncel › Tgc?nin 45. Olağan Genel Kurulu Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?