"normal BİR ŞEKİLDE İŞLEMLER YÜRÜRSE EN GEÇ EKİM AYININ SONUNA KADAR YASA YENİ HALİYLE YÜRÜRLÜĞE GİREBİLİR"
"BU YASANIN KAMUOYU İLE ÇOK FAZLA PAYLAŞILMADAN VE KAMUOYU İLE ÇOK FAZLA TARTIŞILMADAN HAZIRLANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
"KÜME DÜŞME CEZASININ KALDIRLIMASININ YAPILACAK KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ İLE ALAKASI YOK, BU FUTBOL FEDERASYONUNUN İÇ TALİMATLARI İLE İLGİLİ BİR KONU"
"KADIN VE ÇOCUKLARIN CEZALI MAÇLARA GİRMESİ İYİ BİR GELİŞME AMA STATLARA BİLETSİZ GİRİŞ 6222 SAYILI KANUNA GÖRE HAPİS CEZASINI GEREKTİRİYOR"
"FENERBAHÇE'NİN UEFA'YA VE FUTBOL FEDERASYONUNA CAS'DA AÇTIĞI DAVADA BAŞARI OLASILIĞININ DÜŞÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
"6222 SAYILI KANUNUNDA ÖN GÖRÜLEN CEZALAR, TÜRK CEZA KANUNU SİSTEMİ İLE PARALELLİK GÖSTERMİYOR"
"TÜRK CEZA KANUNDA KASTEN YARALAMAYA 1 YIL, İŞKENCEYE 3 YIL, BASİT YARALAMA SONUCU ÖLÜM MEYDANA GELDİĞİNDE İSE 12 YIL HAPİS CEZALARI ÖN GÖRÜLMÜŞ. ANCAK 6222 SAYILI KANUNDA ŞİKE YAPANA 5-12 YIL ARASI HAPİS CEZASI ÖN GÖRÜLMÜŞ "
"ŞİKEYE KARIŞAN BAŞKAN YADA YÖNETİCİ OLURSU CEZA YÜZDE 50 ARTTILIYOR"
Kulüpler Birliği Vakfı, 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Yasa'nın yeniden düzenlenmesi ve geliştirilmesine yönelik, vakfın yapacağı çalışmalar için Futbol Federasyonu Eski Başkanı Avukat Levent Bıçakcı'ya yetki verdi. Vakfın dün yaptığı açıklamada yetki verildiği açıklanan 2004-2006 yılları arasında Türkiye Futbol Federasyonu başkanılığı yapan Avukat Levent Bıçakcı, 14 Nisan'da yürürlüğe giren yasanın çok ağır cezalar içerdiğini ve yasadaki değişikleri1 hafta içinde düzenleyebileceğini söyledi.
Bıçakcı, DHA'ya yaptığı özel açıklamda Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki tüm partilerin ortak hareket etmesi durumunda yasanın en geç ekim ayı sonuna kadar yeni hali ile yürürlüğe gireceğini vurguladı.
"BEN ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA İÇİNE KADAR BU DEĞİŞİKLİKLERİ YAPMIŞ OLURUM. DAHA SONRA YASAL PROSEDÜR UYGULANIR. BU SÜREDE BİR BİR BUÇUK AY ÇERCEVESİNDE OLUR"
"Kulüpler Birliği son yaptığı toplantıda daha önceki çalışmalarının devamı olarak 6222 sayılı yasada somut bir değişiklik yapılması ve bir kanun teklifi verilmesi konusunda karar vermişler. Benim bu yasa değişikliğinin hazırlaması konusunda görev almamı rica ettiler. Ben de kendilerine memnuniyetle bu görevi yerine getirebileceğimi söyledim. Öncelikle mecut 6222 sayılı yasada yapılabilecek değişiklikleri tesbit edeceğiz. Tabi ki bunları çok fazla detaylandırmak istemiyoruz. Bunun için de bir çok kulübümüzden yasa metni konusunda teklifler aldım. Ben de bunu mütevelli heyetinde bulunduğum Kadir Has Üniversitesi'ndeki öğretim görevlisi hocamlarımla paylaşıyorum. Bu konudaki çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Çok kısa bir sürede tamamlamış olacağız. Geçtiğimiz günlerde Kulüpler Birliği Vakfı başkanı ve yöneticileri sayın bakanımızı ziyeret ettiler. Bu yasadaki değişikliğin teklifini, tüm siyasi partilerin ortaklaşa desteğini alarak meclise getirilmesi konusunda görüşme yapmışlar. Yani bu yasa değişikliği teklifimizi Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi ve eğer mecliste yer alırlarsa Barış ve Demokrasi Partisi değişikliğin tasarısına onay verirlerse Adalet ve Kalkınma Partisi'nin de buna uyum sağlayacağını düşünüyoruz. Yasanın da değiştirilebileceğini ön görebiliyoruz. Ben önümüzdeki hafta içine kadar bu değişiklikleri yapmış olurum. Daha sonra yasa prosedür uygulanır. Bu sürede bir, bir buçuk ay çercevesinde olur. Normal bir şekilde işlemler yürürse en geç ekim ayının sonuna kadar yasa yeni haliyle yürürlüğe girebilir. Resmi gazetede yayınlanır. Bu durumun futbol sezonu ile alakası yok. Kanun Resmi Gazete'de yayınlandığı günden itibaren yürürlüğe girer".
"BU YASANIN KAMUOYU İLE ÇOK FAZLA PAYLAŞILMADAN VE KAMUOYU İLE ÇOK FAZLA TARTIŞILMADAN HAZIRLANDIĞINI DÜŞÜNÜYORUM"
Levent Bıçakcı, 14 Nisan'da çıkan yasınınilk halinin kamuoyu ile çok fazla paylaşılmadan ve kamuoyu ile çok fazla tartışılmadan çıkartıldığını düşündüğünü belirtti.
"Futbul klüplerimizin başkanlarının ve yöneticilerinin yasayı dikkatli incelemediklerini veya okumadıklarını ifade etmek istemem ama yasanın hazırlık aşamasında kamuoyu ile çok fazla paylaşalmadığını düşünüyorum. Eleştirilere çok fazla kulak asılmadığını düşünüyorum. Ceza hukuku ile bu şekilde uyumsuzluk göstermisinin de bu sepebten olduğunu düşünüyorum. Kamuoyu ile çok fazla paylaşılmadan ve kamuoyu ile çok fazla tartışılmadan bu yasanın çıkartıldığını düşünüyorum.
"KÜME DÜŞME CEZASININ KALDIRLIMASININ YAPILACAK KANUN DEĞİŞİKLİKLERİ İLE ALAKASI YOK, BU FUTBOL FEDERASYONUNUN İÇ TALİMATLARI İLE İLGİLİ BİR KONU"
Bıçakcı, küme düşme cezasının kaldırlımasının yapılacak kanun değişiklikleri ile alakası olmadığını, bu durumun futbol federasyonunun iç talimatları ile ilgili bir konu olduğunu ifade etti.
"Küme düşme cezasının kaldırılması durumunun yasa ile bir alakası yok. Bu futbol federasyonunun iç talimatları ile ilgili bir konu. Benim kendi hukukçu görüşüme ve bir spor adamı olarak yaptığım değerlendirmeye göre de bu tür olayların federasyon talimatındaki değişikliklerin sezon başında yapılması gerektiğini düşünüyorum. Sezon ortasında yapılacak bu tür yapısal değişiklikler futbolumuza çok fazla zarar verir. Kulüp yöneticilerine ve taraftarlara ilk önerim tabiki sakin olmalarıdır. Bu konunun mümkün olduğu kadar özellikle medyanın gündeminden düşmesi gerektiğine inanıyorum. Daha az tartışılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü hepimizin beklediği bir iddianame var. Bu iddianame ortaya çıktıktan sonra olayları daha açık ve net göreceğiz. Şu anda fısıltı gazetesi ile haberler üretiliyor. Bu durumunda futbolumuza büyük zararlar vereceğini düşünüyorum".
"KADIN VE ÇOCUKLARIN CEZALI MAÇLARA GİRMESİ İYİ BİR GELİŞME AMA STATLARA BİLETSİZ GİRİŞ 6222 SAYILI KANUNA GÖRE HAPİS CEZASINI GEREKTİRİYOR"
Levent Bıçakcı futbol federasyonunun seyircisiz maç cezası yerine statlara kadınların ve 12 yaş altı çocukların alınması kararının iyi bir gelişme olduğu ancak statlara biletsiz girişlerin olmasının kanuna aykırı olduğunu söyledi
"Yapılan uygulma futbol için önemli bir gelişme ve çok iyi bir adım. Burada benim sakıncılı gördüğüm tek konu biletsiz seyirci girişinin yaşanması. Bu durumun önlenmesi lazım. UEFA'nın FIFA'nın almış olduğu karalara göre statlara giren insanların adının soyadının ve TC kimlik numaralarının biliniyor olması lazım. Eğer biletsiz giriyorlar ise bu yanlış bir işleyiştir. 1 Lira, 50 Kuruş veya 10 Kuruş'da olsa her kişinin bilet alıp maçı girmesi gerekmektedir. Kimliğinin de statyum kayıtlarına geçmiş olması lazım. Bu durum olmadığında 6222 sayılı kanuna göre hapis cezası alırdınız. Kombine kartınızı başkasına verdiğinizde de hapis cezasına çarptırılıyorsunuz. Yaşananlar çok büyük tezad teşkil ediyor".
"FENERBAHÇE'NİN UEFA'YA VE FUTBOL FEDERASYONU'NA CAS'DA AÇTIĞI DAVADA BAŞARI OLASILIĞININ DÜŞÜK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
Bıçakcı Fenerbahçe'nin UEFA'ya ve futbol federasyonuna CAS'da açtığı davada başarı olasılığının düşük olduğunu belirtti.
"Futbol federesayonu Fenerbahçe konusunda bir karar almadığı için UEFA duruma müdahale etmek zorunda kaldı. UEFA'nın yapmış olduğu bu müdahaleye de Fenerbahçe kulübü CAS yolu ile itiraz ediyor. Tedbir kararı alamadı ama davası devam ediyor. Bu davada da hem UEFA, hem de futbol federasyonu davalı konumundalar. Ben bu davada pek başarı şansı görmüyorum".
"TÜRK CEZA KANUNDA KASTEN YARALAMAYA 1 YIL, İŞKENCEYE 3 YIL, BASİT YARALAMA SONUCU ÖLÜM MEYDANA GELDİĞİNDE İSE 12 YIL HAPİS CEZALARI ÖN GÖRÜLMÜŞ. ANCAK 6222 SAYILI KANUNDA ŞİKE YAPANA 5-12 YIL ARASI HAPİS CEZASI ÖN GÖRÜLMÜŞ "
Levent Bıçakcı son olarak 6222 sayılı kanundaki cezaların Türk Ceza Kanunu ile büyük çelişkiler içerdiğini szölerine ekledi.
"6222 sayılı kanununda ön görülen cezalar Türk Ceza kanunu sistemine göre çok daha ağır cezalardır. Türk Ceza kanunu sistemi ile paralellik göstermiyor. Türk ceza kanunda kasten yaralamaya bir yıl, işkenceye 3 yıl, basit yaralama sonucu ölüm meydana geldiğinde ise 12 yıl hapis cezaları ön görülmüş, Ancak 6222 sayılı kanunda şike yapana 5-12 yıl arası hapis cezası ön görülmüş. Şikeye yardım ve iştirnak edene de aynı ceza veriliyor. Bu ceza hukuk sistemimiz ile hiç bir şekilde örtüşmüyor. Şikeye karışan başkan yada yönetici olursu ceza yüzde 50 arttılıyor. Zaten bir kulüpte şike yapılacaksa bu durumu yapan başkan veya yöneticidir. Bu cezalar çok ağır. Şuça yardım edenin de aynı cezayı çekmesi Türk Ceza kanunu ile örtüşmüyor. Cezanın arttırımı da örtüşmüyor. Her bir fiilin ayrı ayrı suç teşkil etmesi, bu cezaların toplanması da ceza hukuku sistemine göre yanlış. Çünkü ceza hukuku sisteminde her türlü arttırım 4'de 1 ile 4'de 3 oranında öngörülmüş. Bu tamamen kendi başına bir ceza yasası diyebileceğıimiz bir durum. Bunun da ceza hukuku sistemi ile uyuşması gerekir".
Son Dakika › Güncel › Tff Eski Başkanı Av. Levent Bıçakcı: 'Ben Önümüzdeki Hafta İçine Kadar Yeni Yasadaki Değişiklikleri Yapmış Olurum. Daha Sonra Yasal Prosedür Uygulanır. Bu Süre de Bir, Bir Buçuk Ay Çercevesinde Olur' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?