Isparta Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarlarında üretilen ve "terminatör böcek" olarak bilinen 12 bin "calasoma sycophanta", ağaçlara zarar veren çam keseböcekleriyle mücadele için doğaya bırakılacak.
Isparta Orman Bölge Müdürü İsmail Tüfekçi, gazetecilere yaptığı açıklamada çam keseböceği ile mücadele kapsamında "terminatör böcek üretme istasyonu"na sahip olduklarını belirtti.
Çam ormanlarında her yıl sonbaharda üreyen çam keseböceklerinin ağaçların büyümesini engellediğini ifade eden Tüfekçi, "Bu zararlıyla mücadele etmenin en güzel yolu tabiata zarar vermeyen terminatör böcekle yapılan biyolojik mücadele. Çam keseböceğinin yoğun olarak üreme yaptığı bölgelere terminatör böceğini salmak üzere bu istasyonda böcek üretimi yapıyoruz." dedi.
Tüfekçi, bugüne kadar doğaya 120 bin terminatör böcek saldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Tabiatta var olan anaç böcekleri toplayıp laboratuar ortamında yumurtalarını alıyoruz. Bir böcek 50 yumurta verebiliyor. Buradan aldığımız yumurtaları beşerli gruplar halinde tüp içinde bir hafta saklıyoruz. Fidan üretiminde kullandığımız kapların her bir odacığına bir yumurta koyuyoruz. Beslenmesi için de çam keseböceği konuyor. Terminatör yumurtaları 21 gün sonra tabiata salınacak duruma geliyor. Bunları daha sonra da doğaya salıyoruz. Çam keseböceğinin yoğun ürememesi böylece sağlanıyor. Ekosistem korunmuş oluyor. Bu yıl hedefimiz olan 10 bin terminatör böcek üretimdi. Bu hedefi geçerek 12 bin böcek sayısına ulaştık."
Terminatör böcekler nisan ayı başında doğaya bırakılacak.
Son Dakika › Güncel › Terminatör Böcekler' Göreve Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?