Çanakkale'nin Biga İlçesi'nde, Kemer ve Bekirli köylerinde termik santral yapımı için 2007 yılında Bakanlar Kurulu'nun aldığı acele kamulaştırma kararını Danıştay'a açtıkları davayla iptal ettiren bazı köylüler, arazilerini geri alamamaktan yakındı. Mahkeme kararının uygulanmadığını ileri süren köylüler, termik santral sahasında tel örgüyle çevrili toplamda 138 dönümlük arazilerine giremediklerini belirtip, çareyi Vali Ahmet Çınar'dan yardım istemekte buldu.
Biga İlçesi'nde Kemer ve Bekirli köylerini içine alan araziler, İçdaş Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş. tarafından 2007 yılında termik santral yapımı için Bakanlar Kurulu kararıyla acele kamulaştırıldı. Bunun üzerine bazı köylülerin açtığı dava sonucu Danıştay, 2011 yılında bu kararı iptal etti. Bu karardan bir yıl sonra da aynı araziler için ikinci Bakanlar Kurulu kararı geçirildi. Danıştay 6. Dairesi, köylülerin yine karşı dava açması sonucu 1.5 ay önce kararı iptal etti. Köylüler, aradan geçen zaman içerisinde mahkeme kararının uygulanmaması nedeniyle arazilerini geri alamadıklarını, santral alanı içinde tel örgüyle çevrili arazilerine yaklaşamadıklarını söyledi. Firmadan kimseyle görüşmek için muhatap bulamadıklarını iddia eden köylüler, mahkeme kararının uygulanmasına yönelik valiliğe dilekçe vererek yardım istedi.
Valilik çıkışı köylüler adına basın açıklaması yapan Kenan Taş, şimdiye kadar tüm davaları kazanmalarına rağmen tarım arazilerini kullanamadıklarını söyledi. Şirketin arazilerini amaç dışı da kullandığını belirten Taş, "2007 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile arazilerimiz için termik santral yapılması amacıyla acele kamulaştırma kararı alındı. Danıştay ve bölge idare mahkemelerinde açtığımız davaları kazanıp kararı iptal ettirdik. Kesinleşen mahkeme kararları elimizde. Ancak bu mahkeme kararlarını uygulatamıyoruz. Konu ile ilgili bugün Çanakkale Valiliği'ne dilekçe vererek, yardım istedik. Şu anda biz arazilerimizi kullanamıyoruz. Devlet, tarım köylüsünü kalkındırmak için 2B arazileri satmıştı. Bazı köylülerimiz yüksek değerler vererek tarım arazisini satın aldı. Ancak, bu araziler İçdaş şirketinin tel örgüsünün içinde kalıyor. Bu nedenle bölgedeki 70-80 kişi, davayı kazanmalarına rağmen termik santralin tel örgüleri içinde kalan arazilerini kullanamıyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunduk, bir sonuç alamadık. Bu arazilerin bir kısmının üzerine kömür dökülmüş, bir kısmına çam dikilmiş, bir kısmına da yol yapılmış. Acil kamulaştırma ile termik santral için elimizden alınan bu arazilerin bir kısmı da tarım arazisi olarak kullanılıyor. Ben de köylüyüm ben de o araziye tarım amaçlı kullanabilirdim. Elimizden alınan araziler amacı dışında kullanıyor. Bunun için de suç duyurusunda bulunduk. Soruşturma devam ediyor. Özelleştirme sonucu hesabımıza yatırılan paraları, iptal davaları açılınca geri istediler. Biz de iade ettik. Bakanlar Kurulu'nun kararı Danıştay tarafından ikinci kez iptal edilmesine rağmen arazilerimizi vermiyorlar. İçdaş yetkileri bizimle muhatap bile olmuyor. Defalarca kapılarına gittik, 'Arazilerimizi' verin diye. Kovdular bizi. Valilikten yardım istiyoruz" dedi.
"YERLERİMİZİ GERİ İSTİYORUZ"
Alanda 22 dönüm arazisi bulunan Ali Koç ise 7 senedir kendi yerlerine giremediklerini ifade edip, "Bütün mahkemeleri kazandığımız halde İçdaş bizi hangi güce göre buraya sokmuyor, ben bunu merak ediyorum. Biz yerlerimizi geri istiyoruz. Ama masaya oturmuyorlar. 'Yerlerinizi alalım şu paraya diyen yok" diye konuştu.
16 dönüm arazisi bulunan Sadık Ekim de, açtıkları davalara firmanın itirazda bulunduğunu ancak bunları da kendilerinin kazandığını hatırlatıp şunları kaydetti: "Çoluk çocuğumuzun rızkını bir şekilde orada yiyorlar. Hakkımızı helal etmiyoruz. Valimizden bu konuda destek bekliyoruz. Davaları kazanılmış 138 dönüm yer onlara değil, bize ait. Tapuları elimizde, tescil de edilmemiş durumda. Ama illegal yollarla kullanımı onların elinde. Yerlerimize girmek, geri almak istiyoruz." - Çanakkale
Son Dakika › Güncel › Termik Santral Alanındaki Arazilerini Geri İstiyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?