Uluslararası Luxury Thermal Ürün Geliştirme ve Pazarlama Zirvesi, Güral Afyon Otel'de başladı. Zirvede konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, termal ve sağlık turizmine artık gençlerin de ilgi göstermeye başladığını belirtti.
Zirvede konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Yazar, Türkiye'de ve dünyada termal ve sağlık turizm anlayışının değişmeye başladığını belirtti. Yazar, dünyada termalle ilgili gelişmelerin, insanların gelir ve eğitim düzeyi ile doğru orantılı olduğuna işaret ederek, gelir ve eğitim düzeyi arttıkça gençlerde bile termale olan ilginin arttığını vurguladı. Yazar, "Bu ilgi, gençlerin eski tip termal kullanma yöntemleriyle alakalı bazı sıkıntılar ortaya çıkabiliyor. Termalin kullanımı, bölgeden bölgeye değişim gösterebiliyor. Türk hamamı kullanıldığı gibi çağdaş yöntemler de kullanılıyor. Biz, hem eski hem de çağdaş yöntemleri kullanmalıyız. Dünyadaki örnekler de bunu gösteriyor. Geleneksel ve çağdaş yöntemleri kullanarak yeni bir yöntem ortaya çıkıyor" dedi.
SOSYAL İMKANLAR DA SUNULMALI
Otellerin ve ülkelerin sadece termal merkez olmasının, turizmde ihtiyaç duyulan unsurları karşılamaya yetmediğinin altını çizen Yazar, turistlere sosyal imkanların da sağlanması gerektiğini belirtti. Sağlık turizminin gelişen ve rağbet gören bir sektör olduğuna dikkati çeken Yazar, şöyle konuştu:
"Alternatif turizm çeşitlerinden biri de sağlık turizmi. Sağlık turizmi, medikal turizm, spa, termal turizm ve üçüncü yaş turizmi. Avrupa ülkelerindeki yaşlılar, emekliliklerinden sonra seyahate çıkıyor. Üçüncü yaş turizmi ya da senyör seyahati olarak tanımlanan bu turizm çeşidini değerlendirmemiz gerekiyor. Bir diğer konu da yaşlı bakımı. Onlara sağlık standartlarını sunmak ve bakımını sağlamak olarak bu bileşeni söyleyebiliriz."
'TIP KONUSUNDA DENEYİMLİYİZ'
Türkiye'nin son yıllarda tıp alanında ilerleme kaydettiğini, bunun da bir avantaj olduğunu söyleyen Yazar şöyle devam etti:
"Bizim bu alanda iddialı olduğumuz bir diğer husus da tıbbi deneyimimiz. Doktorlarımız önemli başarılara imza atmaktalar. Tıp konusunda çok önemli yatırımlar yapılmıştır. Sadece bir şey sunmak değil, sosyal ve kültürel imkanları faaliyetleri de elde etmek durumundayız. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak sağlık turizmini de dünyada tanıtarak önemli destinasyonlar arasına sokmayı düşünüyoruz. Ülke olarak 'Şöyle farklılıklarımız var' demeliyiz. Temel yaklaşımımız şu: Bu konunun uzmanlarını, gazetecileri, kamuoyu önderlerini ülkemizde ağırlamak, ülkemizin turizm potansiyelini onlara gösterebilmeyi, onların da kendi ülkelerinde ülkemizin tanıtımını yapmasını düşünüyoruz. Sağlık Turizmi Platformu kurduk. Bu platforma tüm aktörleri almaya çalıştık."
50 MİLYON HEDEFİ ÇOK ÖNEMLİ
Alman tur operatörü Touristik Union International (TUI) Uluslararası İlişkiler ve Yatırımlar Direktörü Günter Ihlau da Almanya deneyiminden yola çıkarak Türkiye'ye ve Afyonkarahisar'a bazı önerilerde bulundu. Ihlau, 1968'de Türkiye'ye yılda 400 bin turist geldiğini anımsatarak, şimdi 30 milyon turistten bahsedildiğini anlattı.
Ihlau şu görüşleri dile getirdi:
"Bu çok önemli bir gelişme. 2023 hedefleri doğrultusunda 50 milyon turistin Türkiye'ye gelmesi bekleniyor. 80 milyon kişilik bir nüfusta 50 milyon turist hedefi çok önemli. Biz, çeşitli anketler yaptık. Bu anketlerden çıkan sonuç şu: Ülkenize ya da otelinize gelen insanları şımartın. Avrupalılar, otel çevresindeki altyapının da güçlü olmasını ister. Yürüme alanları, kumarhane gibi sosyal imkanların bulunmasını, 19'uncu yüzyılda Osmanlı mahallesinde ne varsa, onların otel ve çevresinde bulunmasını ister. Wellness üzerinde çalışma yapılacaksa, aktif bir spor yatırımı da gereklidir. Güzellik, zindelik ve sağlık turizmini de kapsayan wellnes ve termal turizmi Almanya'da yıllık 73 milyar euro ciro yapıyor. Sadece erkek bakım ürünlerinin bile yıllık cirosu 5 euroya ulaştı." - Afyon
Son Dakika › Güncel › 'Termal Turizme, Artık Gençler de İlgi Gösteriyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?