GÖKMEN YÜCE - Telef olan bazı hayvanların kemikleri, üniversitelerde iskelet haline getirildikten sonra bilimsel çalışmalarda kullanılıyor.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Özgel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, veteriner hekimlik mesleğinde görerek ve dokunarak yapılan eğitimin çok önemli olduğunu söyledi.
Mesleğin temel derslerinden olan anatomi dersinde öğrencilere hayvanlar üzerinde gözle görülebilen organları ve aralarındaki ilişkiyi gösterdikleri gibi, vücudun yapı taşı olan kemik konusunda da iskelet yaparak öğrencilere yardımcı olmaya çalıştıklarını anlatan Özgel, "İskeleti yaparken bulaşıcı hastalık taşımayan ölmüş canlılardan faydalanıyoruz" dedi.
Kemikler özel sıvılarda bekletiliyor
Kemiklerin silikon yardımıyla birleştirilerek iskelet haline getirilmesi süreciyle ilgili bilgi veren Özgel, şöyle konuştu:
"Önce kaslar kabaca temizlenip kemiklere zarar vermeden kaynatma sistemine alınıyor. Kemikler temiz bir şekilde elde edildikten sonra beyazlatmak ve içinde yağ dokunun ayrılmasını sağlamak amacıyla özel sıvılarda belirli bir süre bekletiliyor ve kurumaya bırakılıyor. Daha sonra kemikler hayvan vücudunda bulunduğu yerleşim yerlerine ve normal duruş şekline uygun olarak çok titiz ve dikkatli bir şekilde birleştirilerek iskelet ortaya çıkarılıyor."
Özgel, Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümündeki öğrencilere kazılarda çıkan kemiklerin hangi tür hayvana ait olduğunu belirleyebilmeleri amacıyla ders verdiklerini ifade etti.
Kurt, vaşak ve keçi gibi hayvanların iskeletleri oluşturuldu
MAKÜ Rektör Yardımcısı ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı ise öğrenci merkezli bir üniversite olduklarını, bu kapsamda öğrencilerine klinik bilimlerde de destek sağladıklarını bildirdi.
MAKÜ Veteriner Fakültesindeki hocaların kurt, av köpeği, vaşak ve keçi gibi hayvanların iskeletlerini çıkararak derslerde öğrencilere bilgi amaçlı gösterdiklerini kaydeden Nazlı, "Bu konuda hocalarımızın gayretli çalışmaları devam ediyor. Öğrencilerimiz de bu çalışmalardan farydalanarak kendilerini geliştirme imkanı buluyor" diye konuştu.
MAKÜ Veterinerlik Fakültesi 3. sınıf öğrencisi Abdullah Çalışan ise iskeletlerin öğrencilere hayvanların genel yapısını tanıma, ayırt edici noktaları öğrenme imkanı verdiğini, bunun da eğitimin kalitesini artırdığını söyledi. - Burdur
Son Dakika › Güncel › Telef Olan Hayvanların Kemikleri Bilime Hizmet Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?