Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Anayasa değişikliği paketine ilişkin yaptığı açıklamda, "Arkadaşlarımla beraber oturduk saatlerce tartıştık burada da açıklamayı beraber yapalım dedik. Tabi ki biz birlikte ve hep biriz. Danıştay olarak tekvücut olarak hareket ediyoruz" dedi.
Birden, Danıştay Başkanlar Kurulu'nun toplantısının ardından bir basın toplantısı düzenledi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Birden, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin bugünkü grup toplantısında yaptığı açıklamalara ilişkin, siyasi söylemlere cevap verme durumunda olmadığını ifade etti ve "Başkanlar Kurulumuzca yapılan açıklama bir Anayasa değişikliği ile ilgili bizim görüşümüzdür. Bunun dışında burada hukuki anlamıyla neler olması gerektiğini, neden yanlış olduğunu açıkladık, bunun dışında bir polemiğe girmeyi istemem" dedi. Pakette HSYK ve YAŞ kararlarına karşı yargı yolunun açıldığının ifade edilmesi üzerine Birden, kendisinin ve daha önceki başkanların Danıştay'ın kuruluş yıl dönümü törenlerinde yaptığı konuşmalarda bu konuların yer aldığını belirterek, HSYK ve YAŞ kararlarının yargı denetimine açılmasını zaten talep ettiklerini söyledi. Birden, bu önerinin olumlu olduğunu dile getirdi. Birden, Yargıtay Başkanlar Kurulunca Anayasa değişikliği ile ilgili komisyon kurulduğunun anımsatılması ve Danıştay'da da bir komisyon kurulup kurulmadığının sorulması üzerine, Anayasa değişikliği ile ilgili zaten çalıştıklarını, gerekirse yeni bir rapor hazırlayabileceklerini dile getirdi. Paketle ilgili hükümet üyeleriyle görüşüp görüşmeyeceği şeklindeki bir soruya Birden, "Şu anda ona bir şey diyemem. Bu tasarı bize de gelir mi görüşümüz sorulur mu bunun hakkında bir bilgim yok" dedi.
Yargı reformu strateji taslağıyla ilgili görüşlerini daha önce ilettiklerini de hatırlatan Birden, bu Anayasa değişikliğini internetten ve basında yazılanlardan bilgi edindiklerini ve buna göre bir çalışma yaptıklarını söyledi. Birden, "Onun dışında bir görüşme olur, olmaz onu o zaman değerlendiririz" şeklinde konuştu.
Birden, Anayasa değişikliği ile ilgili Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yaptıkları görüşmede bu görüşlerini dile getirip getirmediklerinin sorulmasına karşı, yargı reformu ile ilgili taslak ilk geldiği zaman bir kurul oluşturarak görüşlerini ilettiklerini, daha sonra da Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde kendisini geniş kapsamlı bir açıklama yaptığını söyledi.
Danıştay'ın fikirlerini söylediğini daha çok HSYK'nın oluşumu ile ilgili konunun ön planda olduğunu belirten Birden, sonraki görüşmelerde de bunları hep anlattıklarını ifade etti. Birden, "Ancak Mutabık kalmadık. Bazı basın yayın organlarında HSYK'nın oluşumu ile ilgili "Yüksek yargı ile Bakanlık mutabık' yazdı ama hayır. Bunun asıl oluşumunda biz mutabık kalmadık. Biz düşüncelerimizi eskiden beri açıkça söyledik şimdi de söylüyoruz" şeklinde konuştu.
Birden, Anayasa değişikliği paketi hazırlanırken hükümetin AB kriterlerine uygun düzenlemeler getirdiğini dile getirilmesi üzerine, AB'nin birçok raporu bulunduğunu, bu raporların hepsinde ortak konunun Adalet Bakanı ve müsteşarının kuruldan çıkması yönünde olduğunun altını çizdi. Birden, görüşün bir tanesini esas alıp hepsini bunun üzerine kurmanın doğru bir şey olamadığını, kurulun yapısından özellikle Bakan ve müsteşarın çıkması defalarca söylendiğini, Yargıtay'ın da aynı görüşte olduğunu söyledi.
Birden, "Adalet Bakanı "kuruldan biz zaten kritik noktalarda çekiliyoruz. Kurulda mutlaka bir siyasi muhatap bulunması gerektiği görüşünde olduklarını' dile getirmişti. Bu konuda neler diyeceksiniz?" sorusuna "Yargı, yargılama hakkını milletten alıyor. Bunu anayasal bir hak olarak görüyor. Yargıç zaten vicdanı ile hesap veren kişidir. Yargıç her zaman vicdanı ile baş başadır. Kanunları ve kanunları uygulayan kişi zaten objektif, tarafsız olmadığı zaman bunu yapamaz. Kendi vicdanına zaten her zaman hesap veriyor. Parlamentoya hesap verdiği zaman yargıçlık statüsü tam, vermediği zaman... Böyle bir şey ben düşünmüyorum" yanıtını verdi.
"Siz de yargının ele geçirilmeye çalışıldığı izlenimini edindiniz mi?" sorusu üzerine Birden, "Yargıyı ele geçirme, kuşatma nasıl nitelendirirseniz nitelendirin bunların yanlış olduğunu ve hukukun siyasallaşmasına neden olacağını açıkça, defalarca söyledik" cevabını verdi. "Açıklamanızı sözlü ve Başkanlar Kurulu üyelerinin tümüyle yapmanız bir mesaj mı?" sorusuna da Birden, "Arkadaşlarımla beraber oturduk saatlerce tartıştık burada da açıklamayı beraber yapalım dedik. Tabii ki biz birlikte ve hep biriz. Danıştay olarak tekvücut olarak hareket ediyoruz" şeklinde konuştu. Birden, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de çekincelerinin ilettiğinin hatırlatılması ve buna rağmen böyle bir taslak ortaya çıkmış olmasının 'düş kırıklığı' yaratıp yaratmadığının sorulması üzerine de "Düşüncelerimizin hepsini Sayın Cumhurbaşkanımıza da anlattık. Düş kırıklığı yarattı mı? Bunu hazırlayan ve bu hale getirenlere belki "Bu kadar görüşme yapıldı siz hala neden aynı konularda ısrar ediyorsunuz' demek lazım. Bu kadar yargının bağımsızlığını her an tehlikeye düşürecek veya taraflı bir yargı oluşmasına neden olabilecek görüntülerden kaçınmamız lazım" karşılığını verdi. (ANKA/SON)
(HM/ÖZK)
Son Dakika › Güncel › 'Tekvücut Olarak Hareket Ediyoruz' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?