HÜSEYİN YILDIZ-ORHAN GÜNGÖR - Ağrı'da, tırpancılık yaparak geçimini sağlayan vatandaşlar, aynı zamanda unutulmaya yüz tutan mesleği yaşatıyor.
Ağrı'da genellikle dağlık alanlarda bulunan binlerce dönüm tarım arazilerindeki bazı noktalara traktör ve diğer tarım araçları giremeyince çiftçilerin yardımına tırpancılar koşuyor.
Kentte sıcak havaya rağmen günde 12 saat çalışan köylüler, geçmişten günümüze gelen ve en zor tarım mesleği olarak bilinen tırpancılıkla eğimli arazilerde ot biçiyor.
Tarım arazisi biçileceği zaman kaç tırpancı varsa önceden hepsinin sırası belirleniyor. Birbirlerine çapraz olarak dizilen tırpancıların en önünde "hoynaz" adı verilen en hızlı tırpancı yer alıyor. Her defasında yaklaşık bir saat boyunca ot biçen tırpancılar, daha sonra mola verip tırpanlarını biliyor.
Bölgede yaklaşık üç ay süren tırpancıların zorlu mesaisi, her gün 12 saat devam ediyor. Tırpancılar, bir günlük çalışmalarının karşılığında ise 60 lira yevmiye kazanıyor.
Tırpancılardan Baykan Kılıç, yaptığı açıklamada, hem bu geleneği sürdürüp hem de ekmek parası kazandıklarını ifade etti.
Biçerdöverler çıktıktan sonra birçok kişinin tırpan yerine bu iş makinelerini tercih ettiğini belirten Kılıç, teknolojiye rağmen mesleklerini sürdürmeye kararlı olduklarını söyledi.
Bölgede bu mevsimde yapılacak başka bir iş olmadığını anlatan Evren Kılıç ise "Ot, buğday ve arpa biçerek gelir elde ediyoruz. Bu iş en fazla üç ay sürüyor. Bu üç aydan sonra bazı kişiler burada kalıp hayvancılık yapıyor, bazı kişiler ise İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illere giderek çalışıyor. Bu şekilde ekmeğimizi kazanıyoruz" diye konuştu. - Ağrı
Son Dakika › Güncel › Teknolojiye Direnen Meslek 'Tırpancılık' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?