Teknoloji ürünlerini kullanırken sağlığımız zarar görmesin diyen yerli yabancı pek çok firmanın katıldığı; Işık Üniversitesi Maslak Kampüsündeki 2. Ulusal Elektromanyetik Uyumluluk Konferansı başladı.
Elektronik cihazların, hayatımızın her alanını tam zamanlı kuşattığı bu dönemde, hem cihazların birbirini etkilemeden hem de canlılara zarar vermeden çalışmasının imkansız olduğu saptanmıştı. İşte bu iki gereksinim, Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) ve BiyoElektromanyetik (BEM) alanlarını doğurdu. EMC ve BEM Mühendisliği, cihazdan cihaza ya da cihazdan canlılara istem dışı EM sızıntısının kaynağının bulunması, nedenlerinin anlaşılması ve kontrol altında tutulmasıyla ilgilenmektedir.
Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve EMC 2013 Onursal Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman konferansın açılış konuşmasında; "9-11 Eylül 2013 tarihleri arasında İkinci Ulusal EMC Konferansına ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Işık Üniversitesi eğitim-öğretim-araştırma sevdalısı bir kurum. İki yerleşkede bu etkinliklerini sürdüren Işık Üniversitesinin Şile Yerleşkesinde Fen- Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Mimarlık ve Tasarım, Mühendislik Fakülteleri yanı sıra Araştırma ve Uygulama Merkezleri ile İngilizce Hazırlık Okulu bulunmakta. Bulunduğumuz Maslak Yerleşkesinde ise Güzel Sanatlar Fakültesi yanında Fen ve Sosyal Bilimler Enstitüleri ile Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sürekli Eğitim Merkezi yer almakta. Şile Yerleşkesi derslikler, laboratuarlar, kütüphane, konferans salonları, yurtlar, spor salonları en son teknoloji ile donatılmış ve 24 saat öğrenci kullanımını hedefleyen bir yapıda tasarlandı. Maslak Yerleşkesinde ise modern derslikler, atölyeler, konferans ve seminer salonları, profesyonel sergi alanları ve laboratuarları ile sanat eğitimi gören ya da lisansüstü eğitime devam eden öğrencilerin ihtiyaçlarına göre yapılandırıldı." diyerek sözlerini tamamladı.
EMC 2013 Konferans Başkanı Prof. Dr. Levent Sevgi (Doğuş Üniversitesi) konuşmasında; "EMC ve BEM mühendisliği, genelde, cihazdan cihaza ya da cihazdan canlılara, çoğu kez, istem dışı, EM sızıntının kaynağının bulunması, nedenlerinin anlaşılması ve kontrol altında tutulmasıyla ilgilenir. EMC konusu karar verici politikalardan, denetleme mekanizmalarına, test ve ölçülerden, laboratuarlardan uluslararası akreditasyona, planlama ve tasarımdan üretime ve piyasaya, hatta tüketime varıncaya kadar geniş alanda ilgi odağıdır. Bu nedenle, Türkiye genelinde üniversitelerde ve diğer araştırma kuruluşlarında ve sanayide yaşanan EMC sorunlarının geniş kapsamlı bir platformda tartışılmasının zamanı geldiğini düşünerek Birinci Ulusal EMC Konferansını 14-16 Eylül 2011 tarihleri arasında Doğuş Üniversitesi'nde gerçekleştirdik. Bu kez Işık Üniversitesi ev sahipliğinde ve Maslak Yerleşkesinde 9-11 Eylül 2013 tarihleri arasında İkinci Ulusal EMC Konferansını düzenliyoruz." dedi.
Netaş Genel Müdürü ve Ceo'su Müjdat Altay konuşmasında; "Öngörüler, akıllı telefonların ve tabletlerin, yani mobil internetin, 2016 yılında dünyadaki toplam geniş bant erişim kapasitesinin yüzde 80'ini kullanacağını, ayrıca 2020'lerde yaklaşık 50 milyar cihazın birbiriyle bağlantıda olacağını söylüyor. Bu ise araç-içi eğlence sistemlerinden akıllı telefonlara, akıllı ev otomasyon sistemlerinden akıllı sayaçlara, birçok elektronik cihazın birbiriyle bağlantıda ve iletişimde olması demek. Bütün bunlar, iletişim teknolojilerinde verimlilik artışı yanında bu kadar cihazın bir arada ve birbirini elektriksel olarak rahatsız etmeden çalışmasının sağlanması problemlerini öne çıkarıyor. Elektromanyetik Uyumluluk (Electromagnetic Compatiblitiy - EMC) adı verilen bu yeni mühendislik alanı geleceğin sistemlerinde yaşamsal öneme sahip olacak. Artık EMC'yi her yönüyle hesaba katmadan elektriksel ürün tasarlamak mümkün değil. Bu durum radyo, televizyon, bilgisayar, telefon, çamaşır makineleri için olduğu kadar araçlar, uçaklar, gemiler ve büyük endüstriyel kurulumlar gibi karmaşık sistemler için de önem kazanıyor. Türkiye'nin 2023 vizyonu kapsamında ortaya koyduğu hedeflerde teknoloji önemli bir yer tutuyor. Bölgemizin orta ve ileri teknoloji üretim merkezi olmak, en az 10 küresel marka yaratmak gibi hedeflere ancak tüm paydaşların etkin katkısını sağlayacak bir seferberlikle ulaşmak mümkün. Bu açıdan da Işık Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşen bu konferansı çok değerli buluyorum." dedi.
Yerli, yabancı pek çok büyük firmanın sponsorluğunda gerçekleştirilen 2. Ulusal EMC Konferansı katılımcılarından, Aselsan, Vestel, Arçelik, Tübitak–MAM, Tübitak–UME, Tübitak–UEKAE, Tübitak–BILGEM, Tusaş (TAI), Roketsan, Türksat, Otokar, Esim gibi önde gelen endüstri kuruluşlarının, ODTÜ, ODTÜ- Kıbrıs, İTÜ, Kocaeli, GYTE, Akdeniz, Doğu Akdeniz, Yıldız, Sakarya, Ankara, Yeditepe ve Doğuş üniversitelerinin ve ABD, İsviçre, Almanya, İrlanda, İtalya, Fransa gibi ülkelerin tanınmış firmalarının uzmanları üç gün boyunca elektromanyetik uyumluluk konusunu anlatacak ve tartışacak.
9 Eylül Pazartesi sabahı saat 09.00'da kayıt ile başlayan 2. Ulusal EMC Konferansı, 2 oturumdan oluşarak 19.30'da başlayacak olan Gala yemeğine kadar devam edecek. Konferansın 2. günü 10 Eylül Salı günü, konferans 09.30'da başlayacak, 4 oturumda tamamlanacak ve 18.30'da kokteyl ile son bulacak. Konferansın 3. günü olan Çarşamba günü ise, konferans 09.30'da başlayacak 4 oturumla devam edecek ve 18.00'da gerçekleşecek panel ile son bulacaktır.
Son Dakika › Güncel › Teknoloji Devleri Elektromanyetik Uyumluluk Konferansında - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?