Tekkeler Şehri" Kırçova Ramazana Hazır - Son Dakika
Güncel

Tekkeler Şehri" Kırçova Ramazana Hazır

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: -Kırçova şehrinden detaylar -Halvet-i Hayati Baba Tekkesi detaylar -Halvet-i Hayati Baba Tekkesi postnişini Ali Fuat Selimoski açıklamaları -Ali Fuat Selimoski'nin oğlu Ercan Selimoski açıklamaları "Tekkeler şehri" Kırçova ramazana hazırlanıyor Makedonya'nın Kırçova şehrinde bulunan Osmanlı dönemine ait tekkeler ramazana hazırlanıyor Şehirdeki 4 tekkeden biri olan Halvet-i Hayati Baba Tekkesi'nde ramazan aylarında iftarlar düzenleniyor, ayrıca Kadir Gecesi'ne özel sahur veriliyor CİHAD ALİU - Makedonya'nın batısındaki Kırçova şehrinde, Osmanlı dönemine ait dört tekke ramazana hazırlanıyor.

05.06.2016 11:58

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

-Kırçova şehrinden detaylar

-Halvet-i Hayati Baba Tekkesi detaylar

-Halvet-i Hayati Baba Tekkesi postnişini Ali Fuat Selimoski açıklamaları

-Ali Fuat Selimoski'nin oğlu Ercan Selimoski açıklamaları "Tekkeler şehri" Kırçova ramazana hazırlanıyor

Makedonya'nın Kırçova şehrinde bulunan Osmanlı dönemine ait tekkeler ramazana hazırlanıyor

Şehirdeki 4 tekkeden biri olan Halvet-i Hayati Baba Tekkesi'nde ramazan aylarında iftarlar düzenleniyor, ayrıca Kadir Gecesi'ne özel sahur veriliyor

CİHAD ALİU - Makedonya'nın batısındaki Kırçova şehrinde, Osmanlı dönemine ait dört tekke ramazana hazırlanıyor.

Makedonya'da "tekkeler şehri" olarak nitelendirilen Kırçova'da, Osmanlı dönemine ait dört tekke bugün hala ayakta.

Halvet-i Hayati Baba Tekkesi postnişini Ali Fuat Selimoski (77), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 18. yüzyılda Makedonya'ya geldiği rivayet edilen Hayatiyye kolunun kurucusu Pir Mehmet Hayati'nin Kırçova'da 3-4 ay kaldığını ve o dönemde şehirdeki caminin hocası Ahmet Fitos ile tanıştığını anlattı.

Cami hocasının tarikata katılmayı kabul ederek camiyi tekkeye dönüştürdüğünü söyleyen Selimoski, o günden bugüne tekkenin 30 postnişini olduğunu, bunların altısının Selimoski ailesinden geldiğini ifade etti.

Selimoski, tekkenin halen aktif olduğunu ve her perşembe akşamı zikir çekildiğini aktararak, "Ayrıca namazların ardından da zikir çekiliyor. Tekkenin en önemli geleneklerinden biri de her sabah namazından sonra kılınan teheccüd namazı." dedi.

Tekkedeki ramazana özel geleneklere de değinen Selimoski, ramazan aylarında her teravih namazından sonra zikir çekildiğini, ayrıca ramazan boyunca her perşembe akşamı teravih namazından sonra mukabele okunduğunu kaydetti.

Tekkede iftar

Ali Fuat Selimoski'nin oğlu Ercan Selimoski de ramazan aylarında tekkede iftarlar düzenlendiklerini belirterek, "Ayrıca Kadir Gecesi'ne özel olarak sahur veriyoruz. Gece yarısından sonra Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okuyoruz. Programın ardından da birlikte sahur yapıyor, sabah namazını kılıyoruz." diye konuştu.

Şehirdeki diğer tekkeler hakkında da bilgi veren Ercan Selimoski, Çullu Baba Tekkesi'nin çocuğu hasta olan bir babanın, çocuğunun iyileşmesi durumunda bir iyilik yapacağına dair söz vermesi sonucu kurulmuş bir tekke olduğunu dile getirdi.

Şeyh Selim Tekkesi'nin ise 1720 yılında kurulan bir tekke olduğunu anlatan Selimoski, üç kardeşin üç farklı şehirde ( Radoviş, Kırçova ve Struga) kurdukları tekkelerle tarikatı tüm ülkeye yaymayı amaçladığını ifade etti.

Selimoski, Kırçova'da bir de Bektaşi tekkesi bulunduğunu sözlerine ekledi.

Saat kulesi bakımsızlıktan yıkıldı

İliryalılar döneminde "Uskana", Bizans döneminde "Kitsavis", ardından da "Katin Grad" olarak da anılan Kırçova, 1385 yılında Lala Şahin Paşa tarafından fethedilmiş ve şehre Müslüman Türkler yerleştirilmişti. İlk yıllarda şehrin demografik yapısında büyük değişiklikler gözlenmezken, ilerleyen yıllarda Halveti ve Bektaşi tarikatlarının etkisiyle şehirdeki Müslüman nüfusunda artış kaydedilmişti.

Arnavut asıllı Osmanlı yazarı Şemseddin Sami'nin ilk Türkçe ansiklopedi olarak da kabul edilen Kamus-ül Alam isimli eserine göre, Kırçova'da Osmanlı döneminde 5 cami, 5 tekke, 1 ru¨s¸tiye, 1 ilkokul, 1 medrese, 1 saat kulesi ve 1 kilise bulunuyordu.

Şehrin merkezindeki kalenin yakınındaki çarşıda bulunan saat kulesi yıllar içinde bakımsızlıktan yıkıldığı belirtiliyor.

Makedonya'da 2002 yılında yapılan son nüfus sayımına göre Kırçova'da yaklaşık 30 bin kişi yaşıyor. Yaklaşık 2 bin soydaşın yaşadığı Kırçova'da Türkçe bilenlerin sayısının azlığı dikkati çekiyor.

Tekkeler Şehri" Kırçova Ramazana Hazır
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Tekkeler Şehri' Kırçova Ramazana Hazır - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement