Ted'li Liderler Eğitim İçin Buluştu - Son Dakika
Güncel

Ted'li Liderler Eğitim İçin Buluştu

Ted\'li Liderler Eğitim İçin Buluştu

Aralarında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Koçtaş Genel Müdürü Alp Özpamukçu, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener'in de bulunduğu 13 TED'li lider 'TED Leaders' projesinde bir araya geldi.

20.06.2016 17:27

Aralarında Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, Koçtaş Genel Müdürü Alp Özpamukçu, TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener'in de bulunduğu 13 TED'li lider 'TED Leaders' projesinde bir araya geldi. Türk Eğitim Derneği (TED) ile Enocta'nın ortak projesi kapsamında bu yöneticilerin başarı öykülerinin anlatıldığı video serisi hazırlandı. Başka şirketler de bu video serisini alarak çalışanlarına liderlik eğitimi verebilecek. Buradan elde edilen gelirle de 50 öğrenciye burs sağlanması planlanıyor.

Projenin tanıtım toplantısına 7 lider katıldı. Liderler ülkenin geleceği için eğitimin önemine vurgu yaptı. Projenin önemine dikkat çeken TED'li liderler, eğitim için birey ve kurum olarak herkesin bir şeyler yapması gerektiğini söyledi. Türkiye'deki en büyük sosyal adeletsizliğin eğitimde olduğunu belirten TED Genel Müdürü Selçuk Pehlivanoğlu, "Eğitimin temel niteliği olan öğretmenleri yetiştireceğimize, akıllı öğretmen yerine, akıllı tahtaların tercih edildiği bir sistemden bahsediyoruz" dedi. Pehlivanoğlu şöyle devam etti:

AKILLI ÖĞRETMEN YERİNE AKILLI TAHTALAR TERCİH EDİLİYOR

"TED bir gelecek projesi. Biz hayal kurarız, hayallerimizi gerçekleştirmek için mücadele ederiz. Hayalimiz bu ülkenin kaderini değiştirmektir. Sakın yanlış anlamayın, siyasi kaderden bahsetmiyorum. Çünkü bir ülke kalkınırsa, güçlü olursa nüfusu nitelikli olursa o ülke zaten önder ülke olur. TED aslında bir kalkınma projesini gerçekleştiriyor. Bir ülkeyi kalkındıracaksanız bir kere eğitimde adalete sahip olmak mecrubiyetindesiniz. Maalesef ülkemizde en büyük sosyal adaletsizlik eğitimde. Benim çocuğumla Urfa'daki köydeki çocuğu aynı sınava soktuğumuz, dağlar kadar aralarında fark olan eğitim hakkına sahip insanları yarıştırdığımız ve hala birilerinin cebini doldurduğumuz bir eğitim sisteminden bahsediyoruz. Eğitimin temel niteliği olan öğretmenleri yetiştireceğimize, akıllı öğretmen yerine akıllı tahtaların tercih edildiği bir sistemden bahsediyoruz. Dünyayla rekabet edebilecek nitelikte bir nesil yetiştirmek için gayret sarf ediyoruz. Bu nesli yetiştirirken özgüveni olan, kişisel gelişime önem veren, testle tost arasına sıkışmamış sadece akademik başarıyı değil, kültürel ve sosyal başarının da önemini benimsemiş bir eğitim sistemini destekliyoruz. 88 yıllık maceramızda bu ülkede onun için onlarca, yüzlerce lider yarattık. Bu liderlerin Türkiye'yi ileriye taşıyan kişiler olduğu ve sayılarının arttırılması gerektiği inancındayız. Çünkü ne kadar fazla lider çıkarırsak bu ülkeyi o kadar ileriye taşırız. Bugün bu projeyle, TED liderlerinin bir kısmıyla karşınızdayız. Onlar kendi sektörlerinde öncü olmuş, fark yaratmış bu farkı da başkalarına aktarmış liderler. Onlar aslında başarı hikayesi yazmış liderler. Projenin gelirinin tamamı pırıl pırıl gençlere aktarılacak."

PROJENİN GELİRİ BURS FONUNA AKTARILACAK

Enocta Genel Müdürü Tijen Armağan projenin gelirinin 'TED 10.000 Genç Meşale' burs fonuna aktarılacağını belirterek şunları söyledi:

"TED'li değerli liderlerimizin katkısıyla gerçekleştirdiğimiz 'TED Leaders' projesinden yarattığımız eğitim serisiyle Enocta kataloğuna yeni bir eğitimi, liderlik konusunda yeni bir gelişim metaryelini eklemiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Proje kapsamında Türkiye'de iş dünyasına yön veren, tanınmış, 13 değerli TED mezununun bugüne kadarki başarı hikayelerindeki bilgileri, tecrübeleri, yaşadıklarını anlattıkları bir liderlik video eğitim serisi hazırladık. Bu eğitim serisinden faydalanmak isteyen iş dünyasındaki kurumlar kullanıcı sayılarına göre bu ürünleri Enocta kataloğundan temin ederek hem kendi çalışanlarının liderlik yolundaki gelişimlerine yardımcı olmuş olacaklar hem de Enocta olarak biz projenin gelirinin tamamını 'TED 10.000 Genç Meşale' burs fonuna aktararak yeni meşalelerin aydınlanması için çabalayacağız. Bu yıl içinde en az 50 meşaleyi bu programın içine alabilmeyi hedefliyoruz."

Projede yer alan liderler özetle şunları söyledi:

Fırsat eşitsizliğinin ülkemizi getirdiği durum ortada

Ali Güven (Value Partners Management Consulting Genel Müdürü):  Bugün ülkemizin içinde bulunduğu durumu herkes biliyor, neşemiz yok. Siyasi konulara hiçbirimiz girmek istemeyiz ama bütün bunların gelip de niteliksiz insan gücüne dayandığını söylemek de yanlış olmaz. Biz TED'de okurken benim en yakın arkadaşımın babası, Hacettepe Üniversitesi'nin en büyük profesörüydü. Diğeri ise bursla okuyan, babası demiryollarında çalışan bir arkadaşımızdı. Biz birbirimizin soyadlarını çok fazla bilmedik. Hep TED'li olmanın bize verdiği şey fırsat eşitliği. Bugün gelinen ortamda kimsenin dikkat etmediği fırsat eşitsizliğinin ülkemizi getirdiği durum ortada. Bu tür projeler ülkemizin önünü açacak, ülkemizi güvenli bir ülke haline getirecek yegane projeler. Ben 52 yaşındayım, nitelikli insan yetiştirmenin projelerini duydum ama niteliksiz insan yetiştirmenin bir strateji olduğunu yeni yeni öğreniyorum. Niteliksiz insanların bütün dünyada, ülkelerde ülkelerin dış ilişkilerini, ticari sistemlerini, sosyal politikalarını ne hale getirdiğini ve ne tür felaketlere yol açtığını biliyoruz. Bugün 15 sene öncesine göre çok daha önemli bir proje.

Bu kültürü devam ettirmek önemli

Sani Şener (TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı):  TED, mezunları tarafından yönetilen bir kuruluş. Bu çok önemli. Bu fırsat eşitsizliği konusuna TED'in el atmış olması, bu yıllardır var TED'de, ama bizim bu kültürü devam ettirmemiz çok önemliydi. Katkıda bulunduğum için bunu önemsiyorum. Ayrıca Enocta gibi bir teknoloji platformunun projede olması da ayrıca çok önemli. TED'den mezun iş adamları olarak TED'li kardeşlerimize rol model olabiliyorsak ne mutlu bize.

Ülkenin geleceği fırsat eşitliği veren eğitimde

Oya Sener (Fiba Perakende Grubu Başkanı):  Eğitime verilen her türlü destek son derece kıymetli. Bunu hepimiz biliyoruz. Bilmek ve hayata geçirmek arasında hep bir fark vardır. Bir şeye inanırsınız ama o inandığınız şeyin parçası olmak hakikaten kıymetlidir. Hepimizin inandığı eğitim, eğitimde fırsat eşitliği, TED'in eğitime verdiği önemli katkıları biliyoruz ama bunun bir parçası olmak çok önemli, bu nedenle de Enocta'ya çok teşekkür ediyorum. Eğitime verilecek desteği bireyler, kurumlar, bu ülkede yaşayan herkesin küçük büyük önemli değil ama mutlaka bir görevi olduğuna inanıyorum. Bu projede yer almak son derece keyif vericiydi. Ülkenin geleceği fırsat eşitliği veren eğitimde.

Yapılacak çok şey var

Hakan Ateş (Denizbank Genel Müdürü):  TED Ankara Koleji'nden mezun olalı 40 yıl oldu. Çok enteresan bir döneme giriyoruz. Artık her yerde G20, Davos toplantılarında sanayi 4.0'dan bahsediyoruz. Muazzam dünyanın ivmeyle geliştiğini, teknolojilerin çok disiplinli bir şekilde geometrik olarak geliştiğini görebiliyoruz. Bizim tarafımıza baktığımızda PISA'da 64 ülke arasında 45'inciyiz. OECD ülkeleri arasında çok gerideyiz. Biz TED'li olmanın gururunu soyadlarımızla değil, o TED'li olma özelliğimizle birlikte yaşadık ve çok şey öğrendik. Bireyin her şeyden önce saydam olabilmesi, sorumluluk alabilmesi, adil olabilmesi ve bu tür bireylerin oluşturduğu aile, şirket ve neticesinde hükümet, parlamento diye baktığınızda evet o ülkeler çok daha hızlı gelişiyor diğerlerinden ve insanları refah, güven içerisinde huzurla geleceğinden emin olarak yaşabiliyorlar. Bu proje çok güzel proje ama yeterli değil. Yapılacak çok şey var.

İyi eğitim yoksa ilerleme de yok

Alp Özpamukçu (Koçtaş Genel Müdürü):  İyi bir eğitim almıyorsanız, bu sadece akademik bir eğitim değil, aynı zamanda sosyalleşmenizi besleyecek, diğer unsaları da içerisinde barındıran eğitim olmuyorsa sizin ilerlemeniz, siz ilerlerken ailenizi, toplumu yukarı taşımanız son derece zor. TED'in sadece akademik eğitim değil, sosyal eğitimlerle bize kazandırmış olduğu losyonlar, bize hep hayatımızda rehber oldu. Biz memleketimizin bize sağladığı fırsatlarla, kendi mücadele kabileyetimizle bir yerlere geldik. Biliyorum ki birçok TED'li bir yerlere geldi. Artık meşaleleri yakma zamanı. Dünyayla rekabet ederken nitelikli insan gücüne, nitelikli eğitime o kadar çok ihtiyaç var ki. Selçuk Beyin (Selçuk Pehlivanoğlu) ifadesinde yüzde 69'u çocukların fakir ailelerden geliyor söylemini hatırlıyorum. Bu korkunç bir rakam. 2000'li yıllara idrak ettiğimiz bir yerde bu kadar düşük eğitim seviyesi bizim için çok büyük bir riski ifade ediyor. Çok büyük bir tehdit altında Türkiye.

Fırsat eşitliği eğitimle gelen bir şey

Yılmaz Yıldız (Zurich Sigorta Genel Müdürü):  Fırsat eşitliği eğitimle gelen bir şey. 4.0'ların konuşulduğu, ülkelerin birbiriyle rekbaette eğitimin ön plana çıktığı ortamda bu projeler keşke daha çok olsa, çok önemli. Benim deneyimine göre akademik olarak öğrencileri ne kadar desteklerseniz destekleyin duygusal zeka, sosyal zeka tarafını desteklemezseniz sadece akademik taraf yarım kalıyor. Projenin detaylarına, eğitimin içeriğine baktığınızda özellikle duygusal zeka tarafında öğrencilerin akademik yeteneklerini arttırmak üzere pekçok eğitim modeli var. Duygusal zekayı öne çıkarıyor, teknoloji önde. Bu açıdan etkin olacağına eminim.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Ted'li Liderler Eğitim İçin Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement