TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Başkanı Zeyid Aslan, yasal olarak milletvekillerini dinlemenin mümkün olmadığını belirterek, "Milletvekillerinin Meclis Başkanlığı'na verdiği telefon numaralarını TİB'e gönderir 'dinleme var mıdır-' tespitini isteyebiliriz. Bence de istemeliyiz" dedi.
Haberleşme Özgürlüğüne ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan komisyon, Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Taşkın'ı dinledi. Taşkın, Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya ve İngiltere'deki haberleşme ihlallerine ilişkin yasal mevzuat hakkında bilgi verdi.
Taşkın, Türkiye'deki yasal mevzuat hakkında da bilgi vererek, AİHM kriterleri ve insan hakları hukuku perspektifinde Türkiye'deki durumu anlattı. Taşkın, bu karnenin sadece yasal mevzuatın karnesi olduğunu, uygulamada yasal mevzuatın dışına çıkılan özensizlikten veya gerekli inceleme yapılmadığından kaynaklanan problemler bulunduğunu ifade etti.
Sorunun çözümüne ilişkin önerilerde de bulunan Taşkın, kovuşturmalara yer olmadığı kararları verilmesi halinde iletişimin denetlenmesi sonucu elde edilen verilerin imha edilmesine yönelik düzenleme yapılmasının gereğine dikkati çekti.
Örgütlü suçlarda tanıklıktan çekinme hakkı sahipleriyle ilgili yasağın sınırlandırılması yönünde düzenleme yapılabileceğinin düşünüldüğünü belirten Taşkın, örgütlü suçlarda genellikle yakın aile çevrelerinin, özellikle de yeğenlerin çok sık şekilde kullanıldığını söyledi.
Taşkın, iletişimin denetlenmesi kararlarının il merkezlerinde oluşturulan özgürlük hakimleri tarafından verilmesi gerektiğini de vurguladı.
-"Suç duyurusunda bulunuruz"-
Sunumun ardından CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu, 23. Dönem CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan'ın, dinlemelerle ilgili şüpheli konumunda olduğunu belirterek, 'Elbette ki bu komisyonun bir amacı değil ama bir parçası. Yarın bizim de benzer duruma düşmeyeceğimizin bir garantisi yok" dedi.
Bunun üzerine Komisyon Başkanı Aslan, "Eğer sorgusunda Meclis'te yapmış olduğu komisyon çalışmasıyla ilgili sorular sorulmuşsa, bununla ilgili bu soruyu soran şahıslar suç işlemiştir. Bu suçla alakalı da ilgili kurumlara sorguyu yapan hakim ya da savcı kimse suç duyurusunda bulunuruz. Komisyonumuzun buna duyarsız kalması söz konusu değil. Önce bir incelememiz lazım" dedi.
Milletvekillerinin dinlenip dinlenmediği konusuyla ilgili de Aslan, şu an bunu bilmediklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Milletvekilleri yasadışı dinleniyorsa şu anda onu tespit etmek mümkün değil. Teknolojiyle baş etmek mümkün değil. Şu anda böyle bir şey yapanlar varsa amacımız zaten bunu tespit etmek. Milletvekillerinin yasal olarak dinlenmesi mümkün değil ama farklı yöntemler kullanılarak alınmış kararlarla milletvekillerinin telefon numaralı dinlemeye alınmışsa, bunu TİB'den tespit etmek mümkün. Milletvekili arkadaşlarımızın Meclis Başkanlığı'na verdiği telefon numaralarını TİB'e gönderir ve 'bu telefonlarla ilgili bir dinleme var mıdır-' tespitini isteyebiliriz. Bence de istemeliyiz."
Aslan, komisyonunun ağırlıklı olarak, "yasadışı dinleme ya da izlemelerle ilgili nasıl mücadele edilebilir, bunun yöntemleri nedir, bununla ilgili nasıl tedbir alınabilir" konularında çalışacağını söyledi.
Komisyon, öğleden sonra da Telekomünikasyo-n İletişim Başkanlığı'nın telekomünikasyo-n yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenm-esi ve kayda alınmasına yönelik olarak yaptığı işlemler hakkında bilgi alacak. TİB'in sunumu basına kapalı gerçekleştirilecek.
Muhabir: Esin Işık
Yayıncı: Kudret Topçu - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?