GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu heyetini yetkililerin heyeti karşılaması
Heyetin incelemelerde bulunması
Heyetin Suriyelilerle görüşmesi
Sosyal tesislerde mültecilerle konuşması
AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu ve Suriyeli aile ile görüşmesi
Suriyeli gençlerle görüşme
Alt Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu'nun açıklamaları
MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy'un açıklamaları
CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan'ın açıklamaları
HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen açıklamaları
Manastır ziyaretinden detaylar TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyonu
Alt komisyon üyeleri, Mardin'in Midyat ilçesinde Suriye ve Iraklı sığınmacıların barındığı çadır kentte incelemelerde bulundu
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Mülteci Hakları Alt Komisyonu üyeleri, Mardin'in Midyat ilçesinde Suriye ve Iraklı sığınmacıların barındığı çadır kentte incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.
Mülteci Hakları Alt Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, AK Parti Isparta Milletvekili Sait Yüce, CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen ve MHP Osmaniye Milletvekili Ruhi Ersoy, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye gelen Suriyeli ve Iraklı sığınmacıların barındıkları Işıklar Mahallesi Geçici Konaklama Tesisi'ndeki çadır kente incelemelerde bulundu.
Komisyon üyelerini Midyat Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Mardin Vali Yardımcısı Ali İkram Tuna, Mardin İl Afet ve Acil Durum Müdürü Davut Esen ve çadır kent yöneticileri karşıladı. Üyeler, kamp çalışmaları hakkında yetkililerden bilgi aldı ve sığınmacılar için oluşturulan eğitim, sağlık, sosyal, kültürel alanlar ve çadırları gezdi.
Komisyon Başkanı Uslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bütün siyasi partilerin ittifakıyla kurulan alt komisyon olduklarını, komisyonun daha önce Ankara'da çalışmalar yaptığını, şimdi de sahada çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.
İlk ziyaretlerini Midyat'a yaptıklarını belirten Uslu, komisyon olarak Türkiye'ye sığınan insanların durumunu incelemek için Midyat'a geldiklerini bildirdi. Uslu, şöyle devam etti:
"Bugün gördük ki Türkiye devlet ve millet olarak Suriyelilere ve Iraklılara yakın ilgi gösteriyor. Misafirliğin maksimumunu gösteriyor, zaten göstermek zorundayız. Çünkü biz aslında aynı coğrafyada daha önce kardeş olarak yaşıyorduk. Bizi ayıran yalnızca sınırlardır. Onlar savaştan sonra buraya geldiler, bizim misafirimiz oldular. Savaş bitinceye kadar açık kapı politikası gereği geri göndermemezlik ilkesi gereği onlarla ilgilenmeye devam edeceğiz. Hedefimiz onların burada bulundukları süre içerisinde eğitime, sağlığa ve benzer imkanlara erişmelerini kolaylaştırmak. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor."
Sahadaki sorunları görüp bu sorunları Meclis'e, Meclis kararıyla da hükümete ileteceklerini aktaran Uslu, bununla ilgili yapılması gereken mevzuat ve yasal çalışmalara altlık teşkil edecek raporlar sunacaklarını anlattı.
Türkiye ve yurt dışındaki bütün kampları ziyaret edeceklerini dile getiren Uslu, Midyat'taki çalışmanın verimli geçtiğini aktardı.
-"İnsanlığın ortak sorunu"
MHP Osmaniye Milletvekili Ersoy ise, Suriye sorunun sadece Türkiye'yi ilgilendiren bir sorun değil insanlığın ortak sorunu olduğunu söyledi.
Ersoy, "Sorunun ortaya çıkmasına bir noktada sebep olanlar çıkan sonuçta yeteri kadar düzelmek için sorumluluk sahibi oluyorlar mı? Olmuyorlar mı? Bunu da sorgulama hakkı Türkiye'nin hakkıdır. Türk milletinin ve Türk devletinin büyüklüğünü her yerde şahit olmanın ayrı bir onurunu yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
CHP Ankara Milletvekili Sarıhan da Suriyelilerin ısrarla kendi ülkelerine dönmek isteğini ifade ettiğini, bu isteği büyük saygıyla karşıladıklarını ancak bunun yerine gelmesi için de herkesin çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.
Sarıhan, Suriye'de barışın sağlanması ve insanların vatanlarına dönmelerinin koşulları yaratılması konusunda bütün hükümetlerin elbirliğiyle çaba göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
HDP Kars Milletvekili Bilgen, mülteci sorununun hiçbir ülkenin tek başına çözebileceği bir sorun olmadığını söyledi. Bilgen, "Yaşadığımız coğrafyayı biz tercih etmedik. Dolayısıyla bu sorunun çözmenin en kalıcı yolu bölgemizde bir an önce barışın tesis edilmesi. Mülteciler açısından da en kaygı uyandıran gelecekle ilgili öngörülemez durumdur." diye konuştu.
Komisyon üyeleri daha sonra Mor Abraham Manastırı ve Devlet Konukevi'ni ziyaret etti.
Son Dakika › Güncel › TBMM Mülteci Hakları Alt Komisyon Üyeleri, Sığınmacıların Barındığı Çadır Kentte - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?