TBMM KİT Komisyonu'nda, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı hesapları ibra edildi.
AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni'nin başkanlığında toplanan Komisyon, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı hesaplarını görüştü.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Komisyona bilgi verirken, 2004 yılından bu yana Kurumun tamamen bor madeniyle ilgilendiğini söyledi.
Bu dönem içinde Kurumun cirosunun 3,5 kat, karının ise 26 kat arttığını belirten Yılmaz, sadece nitelik olarak değil, ürün çeşitliliği alanında da gelişme kaydettiklerini ifade etti.
Yılmaz, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün artık madencilik kuruluşundan öte kimya sanayinin çok önemli bir mensubu haline geldiğini vurgulayarak, "Çünkü ürettiğimizin yüzde 95'ini kimyasal madde pozisyonuna sokup, öyle satıyoruz. Yani ürünü, bizden sonra kimyasal olarak başka bir işlem yapılmayacak forma dönüştürüyoruz. Yani artık bizim yapamadığımız, rakiplerimizin yaptığı bir kimyasal yok" diye konuştu.
-"Eğer, biz Asya'da büyümeseydik, kurum küçülecekti"-
Kurumun satışlarına ilişkin de bilgi veren Yılmaz, dünyadaki gidişata göre, kendilerine olan talebin çok ciddi arttığını söyledi.
Yılmaz, eskiden hızlı yatırım yapmanın çok mümkün olmadığını ancak artık çok hızlı bir şekilde kapasite artırabildiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"İsteyelim şu anda mevcut kapasitemizin 3 yıl sonra yüzde 50 fazlasını üretebiliriz. Satışlarımıza ilişkin de bilgi verecek olursam, Avrupa ve Amerika'ya satışlarımız sabit, hatta Avrupa geriliyor ama Asya'ya yaptığımız satışlarda sürekli bir artış var. Eğer, biz Asya'da büyümeseydik, kurum küçülecekti. Buradaki kapasitelerimiz neredeyse 4,5 kat arttı ve üretim artışı da bununla birlikte geldi.
2011'in satış değeri 854 milyon dolar. 2012 yılı, dünyada bizim hitap ettiğimiz sektörler açısından kriz yılıydı. Buna rağmen 2012'yi 822 milyon dolar gibi bir satışla tamamladık. Bu yıl da aşağı yukarı aynı seviyede gidiyoruz ama yıl sonuna doğru bu seviyeyi biraz aşacağımızı düşünüyoruz, çünkü dünyada ekonomik canlanma yavaş yavaş başladı."
-"Nihai hedefimiz 1,5 milyar dolar kar"-
Hazineye ödedikleri temettü hakkında da bilgi veren Yılmaz, 2011 yılına ilişkin rakamı ödediklerini, 2012 yılında ise 566 milyon lira temettü ödeyeceklerini açıkladı.
Orhan Yılmaz, kurumun karlılığına da değinerek, en son geldikleri nokta itibariyle karlılık oranlarının yüzde 53 olduğunu söyledi.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün artık katma değeri daha yüksek ürünlerin üretimine yöneldiğini belirten Yılmaz, "Bu yıl satış gelirinde 1 milyar doları yakalamayı istiyoruz ama nihai hedefimiz, bu sektörde 5,5 milyon ton üretim yapan ama 2,5 milyar dolar sadece bor kimyasallarından satış geliri elde eden ve 1,5 milyar dolar kar elde eden kurum haline gelmektir. Bu hedefi de 10 yıl içinde yakalayabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
-Demiryollarının kullanımı-
Daha sonra geçilen önerilerde, demiryollarının daha fazla kullanılmasına yönelik bir öneri üzerine söz alan Yılmaz, demiryoluyla taşınan ürün miktarında her yıl artış olduğuna dikkati çekti. Yılmaz, "Nihai hedefimiz, işletmelerimizin ana hatlara bağlanmasıdır. Bu yolla 4 işletmemizle ilgili etütler yaptık ve en fazla mal ürettiğimiz Kırka İşletme Müdürlüğü'nün tüm ürünlerini demiryoluyla taşımak üzere şu anda proje firmasıyla anlaştık. Bu yılın sonunda ihaleye çıkacağız. Muhtemelen şu anda yüzde 36 olan demiryolu taşıma oranı çok daha üst noktalara çıkacak" dedi.
Diğer işletmelerde ise demiryolu için ilk yatırım maliyetinin çok yüksek olduğunu aktaran Yılmaz, başlangıçta buraları düşünmediklerini ifade etti.
-"Temcit pilavı gibi..."-
Bunun üzerine söz alan CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar da "Bu lojistiği kendiniz mi yapacaksınız, demiryolu hattını kendiniz mi çekeceksiniz yoksa bunlar başka bir şirkete mi yaptırılacak-" diye sordu.
CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç de, madenlerin işletilmesinin üçüncü şahıslara taşeron sıfatıyla verilmesi ihtimali bulunduğunu ve böyle bir şey olması halinde büyük bir zararın ortaya çıkacağını savundu.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Mehmet Cemal Öztaylan da sorular üzerine, şunları söyledi:
"Aslında söz almayacaktım ama arkadaşlar özelleştirmeyle ilgili acaba 'o öyle mi, bu böyle mi-' diye öküz altında buzağı arar gibi sözler sarf edildiği için cevap vermek durumunda kaldım. Eğer ki o ilin milletvekili, 'Özelleştirme olursa ben istifa edeceğim' derse, Bakan Sayın Taner Yıldız bu konuyla ilgili açıklama yaparsa, Başbakan açıklama yaparsa, artık bunun temcit pilavı gibi her söylemde söylenmesi beni rahatsız ediyor, bunu dile getirmek istedim."
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu ise kendilerinin ana muhalefet partisi olduğunu, duruşlarını ve kararlılıklarını göstermek, işin takibini yapmak zorunda olduklarını ifade etti.
Bunun üzerine konuşan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz ise demiryolu konusunda hesapların yapılacağını ve bunun sonucunda karar verileceğini söyledi.
-"1 milyar dolar ciro getirecek yatırımı yapmak üzere ihaleye çıktık"-
Yılmaz ayrıca, Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü olarak sadece bor değil, bor dışında bir çok madeni arama ve işletmek üzere yeniden konuşlandıklarını ifade etti.
Şu anda ellerindeki sahalarda ikinci, üçüncü maden aramaya yönelik sondajların yapıldığını anlatan Yılmaz, "Eskişehir Sivrihisar'da 1 milyar dolar ciro getirecek, nadir toprak elementi yatırımı yapmak üzere ihaleye çıktık. 4 firma, birincil barajı geçti. İkinci barajda teknoloji ve fiyat teklifine gelecek" dedi.
Bunun üzerine söz alan CHP'li Erdoğdu, "Nadir toprak elementleriyle ilgili ihale yapıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla 2840 sayılı Kanun'a göre, nadir toprak elementlerinin devlet eliyle işletilmesi gerekiyorken, fiilen işletmeyi özel sektöre verecek bu ihaleyi nasıl yapıyorsunuz-" diye sordu.
Genel Müdür Yılmaz da bunun üzerine, yapılan ihalenin 2840 sayılı Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanun kapsamında olmadığını söyledi.
-"Bu ihale yasaya aykırıdır"-
Erdoğdu, tekrar söz alarak, şöyle konuştu:
"2840 sayılı Kanundan ilgili maddeyi okuyorum. 'Bor tuzları, uranyum ve toryum madenlerinin aranması ve işletilmesi devlet eliyle yapılır. Bu madenler için 6309 sayılı Maden Kanunu gereğince gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine verilmiş olan ruhsatlar iptal edilmiştir.' Şimdi de ihale ilanını okuyorum.
'Teşekkülünüze ait, Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde yer alan toryum sahasında ve nadir toprak elementleri için özel sektör marifetiyle veya ortaklık şeklinde çalışma yapılacaktır.' Bu yasa yürürlükteyken siz ihale ilanına çıkıyorsunuz, bu ihale bu yasaya aykırıdır."
Orhan Yılmaz da bunların üzerine, 2004 yılında Maden Kanunu ile toryum ve uranyumun, devlet eliyle işletilecek madenlerden çıkarıldığını vurguladı. Yılmaz ayrıca, bir alanı belirtmek durumunda olduklarından dolayı ihalede o ifadelerin yer aldığını, söz konusu alanda florit, barit, oksitler ve toryum olmak üzere 4 farklı madenin olduğunu ifade etti.
Toryumun çıkarılmasının zaten çok zor olduğuna işaret eden Yılmaz,
"Bunlardan hepsini gönlümüz istiyor ki kazanalım ama çok büyük ihtimalledir ki toryum yerinde kalacak" dedi.
Görüşmelerin ardından Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün 2011 yılı hesapları ibra edildi.
-Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş'nin 2011 yılı hesapları-
TBMM KİT Komisyonu'nda, tasfiye halindeki Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş'nin hesapları da görüşüldü.
Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Rüstem Ateş, şirkete ait son işletmenin de satılması neticesinde, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı ile Karadeniz Bakır İşletmeleri A.Ş'nin tasfiyesine karar verildiğini anımsattı.
Ateş, şirketin, 2011 yılını 7 milyon 204 bin 295 lira, 2012 yılını ise 7 milyon 543 bin 882 lira dönem karı ile kapattığını bildirdi. - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM Kit Komisyonu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?