TBMM Genel Kurulu'nda, MHP'nin, kamu ve özel sektörün borçları ile ilgili araştırma önergesinin bugün görüşülmesine ilişkin grup önerisi ele alındı.
Öneri üzerine söz alan MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, hükümetin
"IMF'ye borçlar bitti" diye şov yaptığını ve ödenen borçların da AK Parti Hükümeti'nden önceki borçlar olduğunun savunduğunu belirtti. Bunun doğru olmadığını belirten Günal, AK Parti'nin iktidara geldikten sonra 10 milyar dolar borç aldığını söyledi.
Türkiye'nin IMF haricinde de borcunun bulunduğunu ancak bunun dile getirilmediğini kaydeden Günal kamunun, özel sektörün ve vatandaşın borcunun katlanarak arttığını vurgulayarak, "Milleti aldatmaktan vazgeçmemiz gerekiyor" dedi.
AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, partisinin hükümeti devraldığında 24 milyar dolar borcun bulunduğunu ifade ederek, "Evet, biz de 2005 yılında 10 milyar dolar borç aldık. Borç yönetimi demek, ödediğiniz borçtan daha az borçlanmaktır. Ayrıca IMF'ye borçlanmak, diğer borçlardan farklı. IMF'nin istediği şartlara boyun eğmek zorundasınız. AK Parti Hükümeti arada borçlandı ama ülkeyi IMF'nin boyunduruğundan kurtardı" diye konuştu.
Özel sektörün borçlarına değinen Arslan, bunun, ülkenin geleceğine duyulan güvenle ilgili olduğunu, finans kuruluşlarının, ancak bu şartlarda destek sağladığını dile getirdi.
CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye ekonomisinde "üçüz" açık bulunduğunu belirterek, kamu ve özel sektörün açık verdiğini ayrıca cari açığın da söz konusu olduğunu söyledi.
Türeli, Türkiye'nin 1923-2002 arasında toplam 130 milyar dolar dış borç aldığını, bunun içinde Osmanlı döneminin borçlarının da bulunduğunu ancak AK Parti'nin 10 yıllık dönemde bu rakamı toplam 337 milyar dolara çıkardığını ifade etti.
Hükümetin, Merkez Bankası'nın döviz rezervleri ile de övündüğünü anlatan Türeli, "Bu sizin paranız değil. Bunun maliyeti var. Merkez Bankası'nın rezervlerinin kısa vadeli dış borçları karşılama oranına bakmak gerekiyor. Rezervlerin bunu karşılama oranı, yüzde 100'ün altında" dedi.
Önerinin oylamasından önce CHP yoklama talebinde bulundu. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, toplantı yeter sayısı olmaması nedeniyle birleşime ara verdi. Aranın ardından ikinci kez toplantı yeter sayısı bulunamaması üzerine Yakut, 20 Mayıs Pazartesi günü saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Genel Kurul'da bugün, "Varlık Barış"nın da içinde yer aldığı "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın ikinci bölümünün görüşülmesi planlanıyordu. - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?