Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, ulusal yayın yapan herhangi bir televizyon kanalına terör örgütü PKK tarafından maddi destek verildiğine ilişkin RTÜK'e yapılmış bir bildirim olmadığını söyledi.
TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerinin sözlü soru önergelerini yanıtlayan Arınç, yeğeni İbrahim Said Arınç'ın, lisans eğitimini burslu olarak Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde, yüksek lisansını aynı üniversitenin Uluslararası İlişkiler Rusya Çalışmaları Merkezi'nde tamamladığını ve AB-Rusya Doğalgaz İlişkileri konulu master hazırladığını belirtti.
Arınç, doktora eğitimini İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nde sürdüren İbrahim Said Arınç'ın, ileri düzeyde İngilizce, orta düzeyde Rusça ve Boşnakça bildiğini ifade etti.
Arınç, şöyle devam etti:
"Mayıs 2004 tarihinde KPSS puanları esas alınarak girdiği BOTAŞ Genel Müdürlüğü'nde Strateji ve İş Geliştirme Daire Başkanlığı'nda göreve başlamış, daha sonra Genel Müdür asistanlığı yapmıştır. Nabucco Projesi, Türkiye-Yunanistan-İtalya Doğalgaz Boru Hattı Projesi, Samsun- Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi, Enerji Şartı Antlaşması ve Transit Protokolü, Güneydoğu Avrupa Enerji Topluluğu, Türkiye- İran Doğalgaz Müzakereleri ve Türkiye-Rusya Doğalgaz Müzakereleri konusunda çalışmalar yapmıştır. Dünya Bankası desteği ile Ernst Young firması tarafından yapılan BOTAŞ'ın kredi derecelendirmeye hazırlanması ve gölge kredi derecelendirme çalışmalarının koordinatörlüğünü üstlenmiştir.
Mayıs 2008-Kasım 2010 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı Uzmanı olarak enerji konularındaki çalışmalarının yanı sıra Sayın Cumhurbaşkanı'nın görüşmelerinde yer almıştır. Kasım 2010 tarihinden 23 Ekim 2012 tarihine kadar da Cumhurbaşkanlığı Danışmanı olarak enerji konularından sorumlu danışmanlık görevini sürdürmüştür.
23 Ekim 2012 tarihli müşterek kararname ile BOTAŞ Genel Müdür Yardımcılığı'na atanmıştır.
İbrahim Said Arınç'ın eğitim durumu, üstlendiği görevler ve yaptığı çalışmalara bakıldığında atandığı görev için gerekli liyakat ve ehliyete sahip olduğu, dolayısıyla referansının bizzat kendisi olduğu ve bir tavassuta ihtiyacının bulunmadığı görülmektedir. Bu çerçevede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nca, kendisinin Genel Müdür Yardımcısı olarak değerlendirilmesi yönünde bir takdir ortaya konulmuş ve ilgili mevzuat hükümlerine uygun olarak ataması gerçekleştirilmiştir."
-"Yayından önce müdahale etme yetkisi yok"-
Arınç, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde yer alan birimlerde istihdam edilecek uzman yardımcıları için "sözlü sınavda yazılıdakinin benzeri çıkacak" şeklinde bir açıklama yapılmadığını belirtti.
Bülent Arınç, Türkiye'de 22 ulusal, 14 bölgesel, 184 yerel olmak üzere toplam 220 karasal televizyon yayın kuruluşu olduğunu söyledi. Arınç, ulusal yayın yapan herhangi bir televizyon kanalına terör örgütü PKK tarafından maddi destek verildiğine ilişkin RTÜK'e yapılmış bir bildirim ve RTÜK tarafından bu konuda yapılmış bir tespitin söz konusu olmadığını kaydetti.
Arınç, RTÜK'ün, programları yayınlandıktan sonra denetlediğini, yayından önce müdahale etme yetkisinin bulunmadığını ifade etti.
RTÜK'ün, denetleme görevinin yanında, düzenleme yetkisi çerçevesinde çeşitli çalışmalar da yaptığını belirten Arınç, şöyle devam etti:
"Bunlardan biri de Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (TUBİM) ile yapılan çalışmalardır. RTÜK, sahip olduğu kurumsal sorumluluk alanı çerçevesinde TUBİM ile işbirliği içinde çeşitli çalışmalar gerçekleştirmiştir.
RTÜK bu kapsamda, Birinci Ulusal Uyuşturucu Eylem Planı gereğince Ulusal Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu'nun gerçekleştirdiği toplantılara, TUBİM'in düzenlediği Önleme Çalışma Grubu toplantılarına katılmaktadır. TUBİM'in "Türkiye Uyuşturucu Raporu'na" veri sağlamaktadır.
'Madde ve Madde Kullanımı ile Mücadele Görsel-İşitsel Medyanın Rolü' adlı rehber niteliğinde kitapçık da hazırlanmıştır."
Arınç, Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda istisnai kadrolara, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu Genel Müdürü'nün özel kalem müdürü hariç, herhangi bir atama yapılmadığını belirtti.
-Süre tartışması-
Arınç'ın konuşmasını bitirmesinin ardından söz alan CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, kendisine soru sorması için yeterli süre vermediği gerekçesiyle TBMM Başkanvekili Sadık Yakut ile tartıştı. Yakut, süreleri İçtüzük kapsamında verdiğini ifade etti. Genç'in, süre konusundaki tepkisini sürdürmesi üzerine bazı CHP ve AK Parti milletvekilleri arasında sözlü sataşma yaşandı.
MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, cep telefonu bağımlığına değindi. Doğru, cep telefonu bağımlılığının önüne geçebilmek için, sigara ile mücadele kapsamında hazırlanan kamu spotları gibi yayınların yapılmasının yararlı olacağını söyledi. Doğru, özendirici olmaması için, dizilerde cep telefonu kullanımının çok fazla gösterilmemesini de istedi.
Genel Kurul'da Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin düzenlenmesine ilişkin kanun tasarısının görüşmelerine geçildi.
(Bitti) - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM Genel Kurulu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?