AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Avrupa Konseyi üye ülkelerinin, Avrupa'da kemer sıkma politikaları görüşülürken, göçmen işçilerin sosyal hakları konusunda çok önemli bir sözleşmenin imzalanmasını kabul ettiklerini belirtti.
Bakır, düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Yaz Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmalar ve alınan kararlara ilişkin bilgi verdi.
Bakır, Avrupa Demokratlar Grubu adına Suriye ile Avrupa'da Yaşayan Müslüman Kadınlara Fırsat Eşitliği Raporu hakkında yaptığı konuşmaları yineledi.
Genel Kurul'da 26 Haziran'da, "Kemer Sıkma Politikaları, Demokrasi ve Sosyal Haklar İçin Bir Tehlike" raporunun görüşüldüğünü ifade eden Bakır, bu rapora ilişkin verdikleri karar değişiklerinin, 107 kabul, 2 ret, 16 çekimser oyla, Avrupa Konseyi kararı olarak kabul edildiğini anlattı. Bakır, kararın,
"Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, üye ülkelerin, revize edilmiş Avrupa Sosyal Şartı ve Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'ni imzalamaya ve tasdik etmeye davet eder. Günümüzün çalışma koşullarının ve hayat biçimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'nin, üye ülkelerin vatandaşlarına en az ikili anlaşmalara eşit veya daha fazla haklar tanıyacak şekilde güncellenmesini desteklemeye çağırır" hükmünü içerdiğini belirtti.
Bakır, Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi'nin 1972'te imzaya açıldığını, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 8 Avrupa ülkesi imza atarken, Avrupa Konseyi'nin 39 ülkesinin ise bunu imzalamadığını söyledi.
Sözleşmenin, hastalık, annelik, ölüm ve işsizlik sigortaları, maluliyet, emeklilik aylıkları, işyeri yaralanmaları, sakatlanmalarını kapsadığını anımsatan Bakır, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu karar, Almanya, Fransa, İsviçre, Danimarka gibi ülkelerde çalışan milyonlarca Türk işçilerinin sosyal hakları, emeklilik aylıklarının, maluliyet aylıklarının eksiksiz verilebilmesi için artık büyük bir güvence, sosyal haklarının korunması için büyük bir yasal dayanak oluşturacaktır. Türk sosyal güvenlik sistemi için de büyük bir zaferdir. Avrupa Konseyi üye ülkeleri, bu ekonomik kriz zamanında, kemer sıkma politikaları Avrupa'da görüşülürken, Avrupa büyük bir krizin içindeyken, göçmen işçilerin sosyal hakları konusunda çok önemli bir sözleşmenin imzalanmasını kabul ettiler, bu kararla inşallah tasdik edecekler."
-CHP'li Dibek:
-"TRT Genel Müdürü Şahin bir milletvekiline
gerçeği aykırı bilgi vermektedir"
TBMM (AA) - 28.06.2012 - CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in soru önergesine verdiği yanıtın gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.
Dibek, düzenlediği basın toplantısında, Şahin'in, dış yapımlarla ilgili sorusuna "2002 yılından bugüne 480 farklı firmadan 1102 program alındığı ve 831 milyon 247 bin TL ödendiği" yanıtını verdiğini aktardı.
Ancak TRT'nin faaliyet raporu ve yıllık bilançolarına göre; dış yapımlara 2008'de 117 milyon TL, 2009'da 158 milyon TL, 2010'da 316 milyon TL, 2011'de 477 milyon TL olmak üzere son 4 yılda 1 milyar 68 milyon TL ödeme yapıldığını ifade eden Dibek, "İbrahim Şahin bir milletvekiline gerçeği aykırı bilgi vermektedir" dedi.
Dibek, kısıtlı ve gerçeği aykırı bilgi vermesi dolayısıyla Şahin hakkında suç duyurusunda bulunacağını bildirerek, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'nu görevlendirmelidir" dedi.
Muhabir: Meltem Yılmaz - Alp Özden
Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM
Son Dakika › Güncel › TBMM'de Basın Toplantıları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?